7
Fotogalerie

Umíte si vybrat dobrou motyku?

Bez motyky se v zahradě neobejdete – a vůbec přitom nezáleží na velikosti pozemku. Dobrá motyčka je základem vašeho snažení, jen si musíte vybrat tu správnou pro daný účel a takovou, která vám „sedne“ do ruky.

Každý, kdo pracuje na zahradě, brzy objeví zajímavou věc: jedna motyčka je málo! A platí to nejen o počtu.

Jeden jediný druh se nehodí pro všechny práce spojené s kypřením, pletím a okopáváním. Pro rostliny je důležité, aby měly dostatek přístupu vzduchu ke kořenům (kyslíku z půdního vzduchu).

Těžké a slehlé půdy nejen že nesplňují tento požadavek, ale navíc přispívají k vysokému úniku vláhy, jíž pak mají rostliny nedostatek. Mělo by proto být pravidlem, že po dešti (zálivce) půdu nakypříme, a přerušíme tak vzlínání vody k povrchu záhonů. Staří zahradníci mají pravdu, když tvrdí, že okopávka vám ušetří spoustu vody, což při dnešních cenách rozhodně stojí za úvahu. 

Motyčka_1.jpg
Klasické kovové drápky jsou levnější 

Pracovní část i oko motyky z jednoho kusu

Konstrukci motyky si prohlédněte dříve, než si ji ponesete z obchodu domů: pracovní část i oko motyky (kde je uchycena násada) by měly být z jednoho kusu. Nehrozí pak vylomení nebo deformace. Šíře pracovní části může být různá, užší motyka nahradí i lehký krumpáč – lehce s ní vykopete mělké jezírko nebo výsadbové jámy pro keře. 

Těžší motyka s dlouhou násadou 

Pro pozemek, z něhož potřebujete odstranit kořeny náletových keřů či vzrostlý vytrvalý plevel, se hodí užší a těžší motyka s násadou. Ta má být dlouhá tak, abyste se při práci zbytečně neohýbali. Stejně dobře vám takováto motyka poslouží při překopávání kompostu.  

Motyka srdcovka: násadu z jasanového dřeva upřednostněte nejen u ní

Pěstujete-li pár řádků brambor, bude pro vás motyčka s pracovní částí srdcovitého tvaru správnou volbou. Dobře se s ní dělají rýhy, rovněž s ní lze na podzim nahrnovat hrůbky k růžím.  

Je lehčí, a pokud chcete, aby vám dlouho vydržela, kupte si k ní jasanovou násadu. Dřevo jasanů je totiž pružné a pevné, netřepí se na třísky (jež tak nepříjemně zajíždí do rukou), a hodí se proto nejen k motykám, ale vůbec ke všemu ručnímu nářadí.

Motyčka_2.jpg 
Na brambory, na růže i mezi jahody se hodí motyka srdcovitého tvaru 

Kdo šintuje lehkou motyčkou, dobře dělá

Mezi jednotlivými řádky i mezi rostlinami s větším sponem jde práce s pletím a okopávkou od ruky jedna radost, pokud máte motyčku na šintování. Na dlouhé násadě je plecí rámeček, kterým plevel podříznete a necháte zaschnout (= šintování). 

Tento způsob pletí a okopávky se hodí spíše pro zeleninovou zahradu, v trvalkovém záhonu s nepravidelným rozestupem rostlin byste patrně nadělali víc škody jak užitku. Šintování ale neodkládejte, nejlépe se pracuje, pokud je plevel nízký a má slabý kořenový systém.

Motyčka_3.jpg
Podříznout plevel můžete i s plným tvarem motyčky 

Okopávání ve všech polohách

Lehké motyčky určené pro okopávku a pletí lze mít na dlouhé násadě, abyste mohli pracovat ve stoje. Pro jemnější okopávku jsou však vhodnější motyčky s krátkou násadou. Pak si můžete u práce sedět (prodávají se i stoličky k posezení při pletí), dřepět či klečet. 

Pořídíte-li si fešácké klekátko, neotlačíte si tolik kolena. Pokud sedátko otočíte, získáte rázem židličku k posezení při práci. Je to sice velmi pěkné, ale domnívám se, že zbytečně drahé, takže tato pomůcka se hodí spíš jako dárek než praktický kup.

Motyčka_4.jpg 
Kypřič z osmdesátých let vyrobený českými kutily byl hitem několika sezon: opřeli jste se o trubkovou násadu s držadly, zapíchly bodce do země a otočili – a takto jste postupovali po celém záhonu 
Motyčky_4.1.jpg
Kypřič v celé své kráse

Jiná motyčka do jahod, jiná do kytek

Okopávání jahod vám půjde lépe s širší ostrou motyčkou na dlouhé násadě. Do zeleniny zvolte typ s šířkou pracovní části podle meziřádků. Koupíte i úzkou a lehkou motyčku ve tvaru srdčitém. S tou si můžete bez obav troufnout i do trvalek (jiřiny, pivoňky). 

Letničkové záhony jsou hustěji osázeny a vyžadují jemnější kypření, pro něž se hodí jednoruční motyky a kypřiče na krátké násadě. Tvary malých motyček jsou rozličné: od zmenšenin velkých motyk až k různým drápkům na vytahování plevelů. 

Také ruční motyčka musí být kvalitní

Vyhněte se nabídkovým akcím, kdy vám v úhledné taštičce nabízí za padesát korun dvě motyčky a ještě nějaký doplňkový kousek. Při prvním pokusu o práci s takovýmto nářadím pohoříte. 

Pokud se rovnou neulomí pracovní část od „krku“, v němž je násada, počítejte s tím, že se zkřiví pracovní plocha (drápky). Měkký kov se opravit nedá a vám zbude jen ta taštička. Raději si připlaťte za motyku značkovou, která vám vydrží opravdu léta. 

Motyčka_5.jpg
Lehká oboustranná motyčka má dutou násadu i pracovní část z jednoho kusu 

Jednoduchá údržba

Malé motyčky většinou brousit nemusíte, velké těžké motyky se brousí pouze z vnější strany tak, aby ostří bylo krátké. Špatně nabroušená motyka se strženým ostřím se po několika kopnutích do země změní v poleno. 

Motyčky_7.jpg
Kvalitním ošetřením nářadí prodloužíte jeho životnost

Zapomeňte také na obvyklý způsob opravy vyviklané násady: motyka se strčí do kbelíku s vodou, dřevo nabobtná a zas je na chvíli pokoj. Po krátkém čase se situace opakuje a vy častým namáčením ničíte jak násadu (postupně odehnívá), tak i pracovní část (rezaví). 

Kupte si raději v domácích či zahradnických potřebách dřevěné (ne kovové) klínky, jimiž roztáhnete násadu v oku. Podle velikosti oka umístíte klínek buď rovně, nebo šikmo – a problém bude vyřešen.

Doporučujeme

Články odjinud