vytisknout velikost písma Uklízejte čistě a bez chemie

Zkuste se letos při velkém jarním úklidu obejít bez drsných prášků a přípravků plných nejsilnější chemie. Bude to nejspíš levnější, šetrnější k životnímu prostředí a hlavně tak doma vytvoříte mnohem přirozenější ovzduší.
Uklízejte čistě a bez chemie

Sluníčko, mateřídouška, ocet

Začněte úplně jednoduše a inspirujte se z praxe našich babiček. Pusťte do bytu slunce a pravidelně větrejte. Přímé slunce a v zimě mráz nedělají dobře tolik probíraným roztočům, postel ale nechte vždy po ránu alespoň „vychladnout“, aby se z ní doodpařil pot vydaný během spánku.

Jako přírodní dezinfekce vhodná například pro vytírání podlahy i menší odmašťovací práce skvěle poslouží slabý roztok obyčejného kuchyňského octa. Na odolnější skvrny můžete použít sůl nebo jedlou sodu, která umí zlikvidovat také zápach v ledničce – stačí otevřený sáček postavit do dveří.

Prkénko a další dřevěné plochy dezinfikujte šťávou z citronu, na plochy použijte jeho roztok ve vodě. Kysané zelí čistí a oživuje barvy koberců – stačí ho posypat po povrchu a pak pečlivě vykartáčovat. Povrch dřevěného nábytku ošetří a naleští včelí vosk. Když k tomu přidáte ještě bylinky – rozmarýn, levanduli, mateřídoušku i pepř a hřebíček - budete mít domov nejen čistý, ale také voňavý.

Jarní úklid: Jak správně uložit zimní výbavu, lyže i snowboard

Jarní úklid: Jak správně uložit zimní výbavu, lyže i snowboard

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |