vytisknout velikost písma Údržba trávníku

Pokud nám záleží na dobrém vzhledu trávníku, nevyhneme se několika úkonům, které je potřeba vykonávat k jeho ošetřování a údržbě.
Údržba trávníku

K základním úkonům při údržbě trávníku patří kosení a zavlažování. Ošetřování a údržba trávníku jsou ale spojeny i s dalšími úkony, které je pro jeho pěkný vzhled a dobrý zdravotní stav potřeba vykonávat. Jsou to: hnojení, válení, provzdušňování a ochrana proti škůdcům a nemocem.

Klepněte pro větší obrázek

Kosení

Pro běžně používaný typ trávníku v zahradách postačí kosení 1–2× týdně v průběhu vegetace. Platí, že trávy kosené nízko a často jsou barevně vyrovnané a takový trávník pěkně houstne. Po kosení je nutné důkladně vyhrabat posekanou trávu.

Zavlažování

Zavlažování je základní a nezbytná starost, protože trávník spotřebuje velké množství vody. Ze srážek a z umělé závlahy by měl trávník dostat úhrnem přibližně 3 mm/m2 vody denně. Důležitým pravidlem by se pro vás měla stát vydatná zálivka, aby se voda dostala až ke kořenovému systému trav.

Klepněte pro větší obrázek

Další úkony

Hnojení: Doporučuje se hnojit raději vícekrát v menších dávkách, než naopak. Rovněž je důležité rozdělit hnojivo na plochu trávníku rovnoměrně, jinak dochází k rozdílné barevnosti a hustotě trávníku. Mezi nejdůležitější prvky výživy patří dusík, fosfor, draslík a vápník.

Vertikálním řezem do hloubky cca 0,5 cm odstraňujeme zplstnatění a zamechování trávníku. Provádíme jej nářadím připomínajícím hrábě, které má místo zubů ploché ocelové čepele (tzv. travní kultivátor).

Provzdušňování trávníku (aerifikace) je kultivační práce, při které se pomocí vhodného nástroje dělají otvory do půdy pod trávníkem. Provzdušnění zajistí přísun vzduchu ke kořenovému systému a podpoří odnožování kořenů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A