vytisknout velikost písma Údržba trávníku

Pokud nám záleží na dobrém vzhledu trávníku, nevyhneme se několika úkonům, které je potřeba vykonávat k jeho ošetřování a údržbě.
Údržba trávníku

K základním úkonům při údržbě trávníku patří kosení a zavlažování. Ošetřování a údržba trávníku jsou ale spojeny i s dalšími úkony, které je pro jeho pěkný vzhled a dobrý zdravotní stav potřeba vykonávat. Jsou to: hnojení, válení, provzdušňování a ochrana proti škůdcům a nemocem.

Klepněte pro větší obrázek

Kosení

Pro běžně používaný typ trávníku v zahradách postačí kosení 1–2× týdně v průběhu vegetace. Platí, že trávy kosené nízko a často jsou barevně vyrovnané a takový trávník pěkně houstne. Po kosení je nutné důkladně vyhrabat posekanou trávu.

Zavlažování

Zavlažování je základní a nezbytná starost, protože trávník spotřebuje velké množství vody. Ze srážek a z umělé závlahy by měl trávník dostat úhrnem přibližně 3 mm/m2 vody denně. Důležitým pravidlem by se pro vás měla stát vydatná zálivka, aby se voda dostala až ke kořenovému systému trav.

Klepněte pro větší obrázek

Další úkony

Hnojení: Doporučuje se hnojit raději vícekrát v menších dávkách, než naopak. Rovněž je důležité rozdělit hnojivo na plochu trávníku rovnoměrně, jinak dochází k rozdílné barevnosti a hustotě trávníku. Mezi nejdůležitější prvky výživy patří dusík, fosfor, draslík a vápník.

Vertikálním řezem do hloubky cca 0,5 cm odstraňujeme zplstnatění a zamechování trávníku. Provádíme jej nářadím připomínajícím hrábě, které má místo zubů ploché ocelové čepele (tzv. travní kultivátor).

Provzdušňování trávníku (aerifikace) je kultivační práce, při které se pomocí vhodného nástroje dělají otvory do půdy pod trávníkem. Provzdušnění zajistí přísun vzduchu ke kořenovému systému a podpoří odnožování kořenů.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |