Domácí udírna nemusí být komplikovaná stavba. Můžete sice postavit zděný domek, který navíc nazdobíte muškáty, ale v podstatě ji lze vybudovat z různých materiálů, které najdete v garáži či na zahradě. Máme pro vás různé typy staveb, které mají jedno společné – získáte lahodné vyuzené maso, sýr i ryby.
V udírně, kde je ohniště zvlášť, se lépe reguluje teplota kouře. Jde o uzení pomocí studeného kouře, což je způsob vhodný hlavně pro přípravu trvanlivých výrobků a klobás. V takovém případě je praktické stavět udírnu ve stráni, protože potřebujeme vytvořit alespoň malý spád pro kouřovod spojující ohniště s udicí komorou.
Jak na pomazánku z uzené makrely? Podívejte se na video:
Pokračování 2 / 19
Uzavřené topeniště můžete udělat třeba ze starého kovového sudu, do něhož vyříznete otvor pro kouřovod a dvířka. Vnitřek musí být rozdělen na dvě části – v jedné bude hořet palivo, v druhé bude popelník.
Pokračování 3 / 19
Kamna, která už svému účelu neslouží v interiéru, mohou posloužit k uzení. Samotná udírna je pak už jen „krabice“, kterou snadno vyrobíte z jakéhokoli materiálu – prken, překližek, OSB desek, ale i plechu... Důležité je, aby byla dostatečně uzavřená, aby k masu neměli přístup nezvaní hosté, například myši.
Pokračování 4 / 19
Udit se dá i plynem. Propanbutanovou láhev napojíte na jeden hořák, na nějž umístíte litinovou pánev. Tu naplňte třískami z tvrdého dřeva a pilinami, například dřevem z jabloně, bílého ořechu nebo olše, aby se vytvořil kouř. Oheň bude pánev zahřívat, dřevo bude kouřit a vy si pochutnáte na luxusním masíčku. Proces uzení lze dobře regulovat díky kohoutu na láhvi.
Pokračování 5 / 19
Pokud rádi grilujete a investovali jste do kvalitního grilu, lze jej využít jako topeniště pro udírnu. V takovém případě postavte dřevěnou konstrukci na vyšších nohách, abyste mohli s grilem pohodlně vmanévrovat dovnitř. Výhodou takové udírny je, že je přenosná a spotřebuje málo paliva. Dřevěné uhlí se postará o dostatečné teplo, kousky dřeva pak o čistý a příjemně vonící kouř.
Pokračování 6 / 19
Podobná varianta téhož. Je třeba uvést, že v malém grilu může být problém dosáhnout dostatečné teploty vhodné k uzení, proto určitě investujte do teploměru.
Pokračování 7 / 19
Jednoduchou zděnou stavbu zvládne i zedník-amatér. Důležité je pořídit si dvířka, kterými kouři zabráníte unikat ven.
Pokračování 8 / 19
Vnitřek udírny vypadá trošku jako skříň. Potřebujete mít ale systém pro zavěšení masa a odvětrávací otvor s klapkou, abyste mohli regulovat množství kouře, které bude vycházet ven.
Pokračování 9 / 19
Je praktické, když je spodek udírny z omyvatelných materiálů, abyste mohli očistit omastek odkapávající z masa.
Pokračování 10 / 19
Pokud vám nezáleží na tom, jak bude vaše udírna vypadat, zkuste ji udělat velmi jednoduše. Když topeniště umístíte přímo pod jednoduchou dřevěnou „budku“, získáte udírnu na horký kouř. O uzení se postará kouř z doutnajícího dřeva, maso se ale zároveň peče a může se i připálit.
Pokračování 11 / 19
Pokud budete stavět typ udírny bez komínu, je důležité vybrat vhodné místo: daleko od obytných budov, protože kouř může být dost obtěžující. Udírnu musíte postavit na rovném podkladu, abyste zajistili rovnoměrnou přípravu masa. Klidně si podlahu udírny vybetonujte.
Pokračování 12 / 19
Základní materiál této udírny doplněné o gril tvoří dřevo a cihly, kapacita udírny je až 60 kg potravin. Takhle velká stavba vyžaduje důkladné základy a plán. Mezi topeništěm a udírnou musí být kouřovod, správné uzení pomůže také zajistit klapka v komíně.
Pokračování 13 / 19
Pevná udírna s vyzděným topeništěm. Velmi praktický je přístřešek na dřevo hned vedle udírny, takže nemusíte běhat pro každé polínko.
Pokračování 14 / 19
Udírna z cedrového dřeva. O kouř do jednoduchého dřevěného domečku se starají externí kamna, která za běžných okolností vytápí například místnost na chalupě. Abyste věděli, zda je uvnitř udírny dostatečná teplota, je dobré na dveře instalovat teploměr.
Pokračování 15 / 19
Pokud plánujete udit jen několikrát za sezonu, nemusíte stavět robustní stavbu z cihel. Vystačí vám malá dřevěná budka, kterou vybavíte komínkem k odvodu kouře a uvnitř zaizolujete, aby kouř mohl proniknout do masa.
Pokračování 16 / 19
Než vyhodíte starou plechovou kartotéku, zamyslete se nad jejím dalším využitím. Nechcete z ní udělat udírnu? Je to totiž velmi jednoduché. Ve spodním šuplíku bude hořet oheň, u dalších zásuvek je třeba vyměnit pevné dno za mřížku, aby kouř mohl procházet přímo k potravinám. V horní zásuvce můžete jídlo odložit, aby zbytečně nevychladlo, než se dodělá zbytek.
Pokračování 17 / 19
Domácí udírna z plechových skříněk.
Pokračování 18 / 19
Pro občasné uzení můžete využít tuto jednoduchou udírnu z OSB desek. Studený kouř vznikne hořením v kbelíku. Na přípravu velkého množství masa to není, ale uzeninám tak dodáte zajímavou chuť.
Pokračování 19 / 19
Recyklace v praxi. Estetická udírna to rozhodně není, ale pokud splní svoji funkci... Hodí se ale jen ke studenému uzení, protože horký kouř by mohl poškodit i vnitřní nátěr, který by se uvolňoval do jídla.