vytisknout velikost písma Udělejte si výlet na nedělní Jablečnou slavnost

Udělejte si výlet na nedělní Jablečnou slavnost

Máte rádi jablka? V tom případě si nenechte ujít jedenáctý ročník Jablečné slavnosti, která se uskuteční v neděli 23. září v době od 11.00 do 19.00 hodin v Hostětíně. Pořádá ji Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat a Ekologický institut Veronica v úzké spolupráci s obcí Hostětín a dalšími partnery.

Program Jablečné slavnosti nabídne návštěvníkům například výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce nebo řemeslný jarmark. Nebude chybět hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky.

 

Vychutnejte si jablka všemi smysly – čichem, chutí, zrakem i hmatem – a ve všech podobách – sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu.

 

Tato již tradiční akce si bere za cíl podpořit místní a regionální producenty, pěstitele ovoce či výrobce ovocných produktů a tradičních druhů řemeslných výrobků, spojuje kulturu a ekologické vzdělávání.

Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, do putování v krajině kolem obce. Občerstvením při této akci bude čerstvý jablečný mošt. Vstupné je 80 Kč za dospělého, 20 Kč za dítě.

Klepněte pro větší obrázek

Co Jablečná slavnost nabídne

Seznamte se s místními produkty:

  • jarmark regionálních produktů a řemesel (po celý den);
  • přehlídka jablečných moučníků pečených místními hospodyňkami a hospodáři;
  • výstava starých a krajových odrůd ovoce a ovocnářské poradenství (po celý den);
  • ukázky starých řemesel (v sadu za moštárnou a na návsi);

Získejte nové informace z oblasti ekologie:

  • ekologické poradenství (po celý den);
  • exkurze po modelových projektech v obci – moštárna, sušírna ovoce, biomasová výtopna, kořenová čistírna odpadních vod, solární kolektory, pasivní dům, šetrné veřejné osvětlení (3x v průběhu akce);

Ochutnejte dobroty:

  • spousta čerstvého moštu, turbomošt i jablečná sodovka;
  • občerstvení (jehněčí steaky a klobásy, guláš, salátový bar ad.);
  • fair trade kavárna Veronica, alko a nealko míchané koktejly z jablečných moštů a bylinkových sirupů místní moštárny.

Pobavte se:

  • vystoupení folklorního souboru Dúbrava (13.30)
  • koncerty, hudební vystoupení: Lucie Redlová & Garde (14.00), Dareband (16.30)
  • pohádkové divadelní představení pro děti (15.00)
  • beseda u cimbálu;
  • tombola;
  • hry a soutěže pro děti i dospělé (sad za moštárnou), Jablečná stezka pro děti;
  • adrenalinová věž aneb lezeme vám na bednu (na výletišti);
  • jablečný trojboj – soutěž pro dospělé, za obecním úřadem;

Na kole či vlakem? Dostanete mošt

Na akci je omezená možnost parkování osobních aut, pořadatelé proto návštěvníkům doporučují, aby přijeli vlakem nebo na kole (jejich hlídání je zajištěno). Jako poděkování za využití těchto dopravních prostředků dostanete poukázku na mošt zdarma. Pozor, v obci bude jednosměrný provoz směrem od Pitína.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |