Trnitý živý plot: jaké máte možnosti

Živé ploty, ať už volně rostoucí, nebo stříhané, jsou v zahradách stále oblíbenějším prvkem. Kromě okrasné funkce dokáží poskytnout výbornou ochranu před zvědavými pohledy, a pokud mají trny, ochrání pozemek i před nevítanými hosty.

Požadavky na oplocení pozemků mohou být různé, odvíjejí se především v závislosti na vkusu a finančních nebo časových možnostech svého majitele.  

Pořízení trnitých keřů vás zpravidla bude stát o něco více než nákup keřů běžných. Nepropustný živý plot na míru získáte hustou výsadbou stálezelených nebo opadavých keřů s trním. Výběr vhodných druhů najdete v následující přehledové tabulce.  

Keře pro živé ploty s trním
druhy a kultivarybarva květu, listy, ploddoba květuvýška rostliny
cesmína (Ilex)   
cesmína ostrolistábělavě zelený květkvěten až červendo 3 m
'Ferox Argentea'bílé ostny a lem na listechkvěten až červendo 2 m
poznámka: výškou rostliny je míněn volně rostoucí keř, lze upravit řezem na požadovanou výšku
dřišťál (Berberis)   
dřišťál Thunbergův (B. thunbergii)žlutý květduben až květen1,5 m
'Atropurpurea'žlutý květ, tmavě červený listduben až květendo 2 m
'Aurea'žlutý květ, zlatavě žlutý listkvěten až červendo 2 m
dřišťál Julianin (B. julinae)žlutý květ, zelený neopadavý listkvěten až červendo 3 m
poznámka: stálezelený dřišťál s kožovitými tmavými listy, hustý keř
dřišťál prostřední (B. media)žlutý květ, zelenočervený listkvěten1,8 m
dřišťál zimostrázovitý (B. buxifolia)žlutý květ, stálezelené listykvěten, červendo 2 m
poznámka: žlutolisté dřišťály se lépe vybarvují v polostínu
hlohyně (Pyracantha)   
hlohyně šarlatová (P. coccinea)bílý květ, sytě zelený listduben, květendo 3 m
'Mohave'bílý květ, červené plodykvětendo 3 m
'Saphyr Orange'bílý květ, sytě oranžové plodykvětendo 3 m
'Saphyr Rouge'bílý květ, karmínové plodykvětendo 3 m
'Solei d' Or'bílý květ, žluté plodykvěten2,5 m
poznámka: hlohyně jsou mrazuvzdorné do minus 27 stupňů, uvedená výška je u volně rostoucích jedinců
kdoulovec (Chaenomeles)   
kdoulovec japonský (Ch. japonica)oranžový květ, žlutozelený plodbřezen, duben1 m
'Crimson and Gold'červený květbřezen, dubendo 1 m
'Fire Dance'tmavě červený květbřezen, dubendo 1 m
'Vermilion'růžový květbřezen, duben1 m
'Vesuvius'šarlatový květbřezen, duben1 m
poznámka: hodí se na nízké živé ploty stříhané i volně rostoucí

Využijte zimní čas k plánování 

Chystáte-li výsadbu živého plotu na jaře, nastává teď správná doba k tomu, abyste si rozmysleli, jaké druhy keřů vysadíte. Potom připravíte pruh půdy zbavený především trvalých plevelů s dobře propracovanou, kompostem obohacenou půdou.  

Živý plot vysaďte alespoň sedmdesát centimetrů (až metr) od oplocení, jinak bude prorůstat k sousedům a při stříhání se k plotové straně dostanete jen obtížně. Zpracovaný pruh půdy by měl mít alespoň půlmetrovou šíři.  

Zrytý pás nechte v hrubé brázdě, zeminu neurovnávejte hráběmi – omezíte tak vypařování vody z půdy. Zbavte se i kamenů a cizích příměsí ze stavby, pokud budete rostliny vysazovat na pozemek po výstavbě, na němž je navážka překryta jen slabou vrstvou dobré půdy.  

Volíte opadavé, nebo stálezelené keře?

Trnité keře se hodí pro tvarované i volně rostoucí živé ploty. Stříhané ploty (úpravu potřebují dvakrát ročně ) budou ale hustší a neprostupnější, navíc zaberou méně místa než volně rostoucí. Vybrat si můžete druhy kvetoucí, opadavé, s barevným listem (například dřišťály, kdoulovce, některé růže). 

trnité_1.jpg
Plody dřišťálu jsou na podzim vítanou pastvou pro ptactvo

Volně rostoucí trnité keře můžete kombinovat s kvetoucími keři bez trnů. Dáváte-li přednost stálezeleným rostlinám, doporučuji hlohyně a cesmíny. Jak opadavé, tak stálezelené keře s trním jsou druhy mrazuvzdorné, nenáročné na stanoviště a je možné tvarovat je dle potřeby.  

Dřišťály zelené, žluté i červené

Opadavé dřišťály (Berberis thunbergii) v řadě nemusí tvořit nudnou stěnu: namícháte-li si mezi druhy s červeným a zeleným olistěním pár jedinců se zlatavými listy, vůbec nebude vadit, že květy nejsou jejich hlavní ozdobou. 

Tyto keře plné drobnějších trnů jsou schopny růst na sušších i vlhčích půdách, nevadí jim ani vyloženě slunečná poloha. Rostou poměrně rychle a dobře houstnou při pravidelném sestřihu. Nevadí jim ani radikální řez do starého dřeva, pokud je chcete zmladit.

Toužíte-li po neopadavém trnitém keři s tmavě zelenými protáhlými listy, pak je tu pro vás dřišťál Julianin (B. julianae). Plně mrazuvzdorný, hustý keř vytváří i pro kočky naprosto neprostupnou stěnu.

Roční přírůstky dřišťálů dosahují víc než dvaceti centimetrů do výšky i šířky. Květy mají žluté, nenápadné, červené plody hustě obalují větvičky. Na podzim se zelenolisté odrůdy vybarvují do šarlatově červené.

Červenolisté kultivary mají sytě červené olistění s bronzovým nádechem po celou vegetační dobu. Všechny opadavé dřišťály se často množí samovýsevem: semenáčky můžete nechat v květináčích odrůst a použít je k výsadbě.  

Cesmína ostrolistá není jen vánoční symbol

V domovině je cesmína (Ilex aquifolium) stálezelený strom dorůstající patnáctimetrové výšky. U nás se pěstuje převážně jako keř (stromkové tvary jsou na trhu také). Cesmíny se vysazují často jako solitérní rostliny, pro nevšední olistění, pěkné jsou i skupinové výsadby.  

cesmina.JPG
Cesmínu byste našli v Anglii snad všude. Rozděluje plochy pastvin, zahrad a lemuje cesty – ve vlhkém ostrovním vzduchu jí to svědčí  

Hlohyně je nekompromisní strážce

Další neúplatným strážcem zahrady by mohla být hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea). Dříve uváděné pojmenování hlohovec červený se dnes již nepoužívá, setkáte se možná jen s počeštělým názvem pyrakanta. 

Hlohyně je robustní, rychle rostoucí keř s pevnými trny na vystoupavých větvích. Nestříhaná dorůstá výšky tří metrů, při pravidelném řezu rychle zahoustne a vytváří nepropustnou hradbu. Překonat hustě otrněné pevné větve si netroufne ani zvěř.

Hlohyně má ráda propustnou a dobrou půdu, nepohrdne ani teplejšími polohami. Bohatě kvete zjara a od konce léta se plody vybarvují dle kultivarů do červené, oranžové a žluté barvy. Keřům nevadí ani hluboký řez, dobře obrazí i po případném poškození nadzemní části.

Pěstovat ji můžete i jako pnoucí (vystoupavou) rostlinu při zdech, potřebuje pak vodorovnou oporu pro postranní větve. Množit ji lze červnovými nebo podzimními řízky. Hlohyně ze semen jsou méně odolné a méně plodné.  

Trní v pravém slova smyslu cesmína na dřevě nemá, pichlavé jsou hroty tuhých, stálezelených listů. Vybrat si můžete z jednobarevných nebo pestrolistých kultivarů, které je možné vysazovat jak do volně rostoucích, tak i do stříhaných živých plotů.

Trnité keřům vyhovují oblasti s vyšší vzdušnou vlhkostí, přivítají polostín a vlhčí humózní půdy. Dobře snáší i znečištěné průmyslové ovzduší. Můžete si ji namnožit červnovými řízky nebo hřížením.  

Nižší a kvetoucí plot z kdoulovce

Metrový živý plot s trním vytvoří kdoulovec (Chaenomeles japonica). Kolik místa zabere na výšku, tolik i do šířky, ale dá se usměrnit řezem. Větvičky má mírně trnité, listy tuhé, leskle zelené.

trnité_2.jpg
Kdoulovce se dají pěstovat i jako nádobové rostliny, zralé plody dlouho příjemně voní v místnosti  

Patří do čeledi růžovitých, a proto se jeho cihlově červené květy podobají tvarem květům jabloní. Obvykle začíná kvést těsně před vyrašením listů počátkem jara. Po odkvětu zůstávají na větvích vyvíjející se plody – kulaté, žlutavé malvice připomínající drobná jablka.  

Kdoulovce jsou keře opravdu nenáročné, porostou na slunci i v polostínu, v lehké zemi stejně jako v kamenité půdě. Poslouží vám i jako předsadba jehličin nebo vyšších keřů. Najdete i křížence s růžovými a bílými barvami květů.  

Rakytníky a hlohy do živých plotů raději ne

Keře opadavého rakytníku (Hippophae rhamnoides) mají mnoho předností, ale do živých plotů v malých zahradách se příliš nehodí. Jsou vzrůstné (ročně o dvacet pět centimetrů do výše, o něco méně do šířky), řidší, občas až stromovitého růstu. Nevadí jim suché, vápenité půdy a větrné polohy, uplatnění najdou spíše jako solitérní rostliny na větších plochách.

trnité_3.jpg
Zářivě vybarvené plody zůstávají na keřích od září do zimy. Máte-li dostatek prostoru, zkuste rakytník do živého plotu v nehostinných místech

Podobného vzrůstu je hloh (Crataegus laevigata), upoutávající zvláště zjara bohatstvím bílých (růžových nebo červených) květů. Kultivary zahradního hlohu mají květy plné, plody na keřích dozrávají v září a říjnu.

Hloh výborně snáší řez, proto by byl na živé ploty s trním velice vhodný. Je však náchylný k chorobám, které může přenášet na kulturní jabloně. Proto se nedoporučuje jeho výsadba poblíž ovocných stromů ze stejné čeledi (růžovité – Rosaceae). 

Trnité keře mají v zahradách své místo, skýtají ochranu nejen vám, ale jsou dobrým úkrytem i pro hnízdící ptáky. V době kvetení poskytují potravu včelám, na podzim zkrášlí zahradu barevnými plody.

Doporučujeme

Články odjinud