vytisknout velikost písma Trápí vás kašel? Pomůže vám cibule

Trápí vás kašel? Pomůže vám cibule

Také vás nebo vaše děti trápí kašel, kvůli kterému nemůžete v noci pořádně spát? Vyzkoušejte dva recepty našich prababiček, jejichž hlavním prvkem je cibule (    Allium cepa). Tato zelenina z čeledi amarylkovitých se používá při vaření, ale má i léčivé účinky.

Působí protizánětlivě, doporučuje se při bodnutí hmyzem, nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku a přítomnosti střevních parazitů. Nemusíte se obávat, jejich chuť není vůbec tak hrozná, jak by se mohlo zdát.  

Cibulová šťáva

  • cibule
  • cukr

Větší cibuli nejdříve oloupejte a poté nastrouhejte. Na dno zavařovací sklenice nasypte vrstvu cibule a zasypte ji lžící cukru. Jednotlivé vrstvy střídejte, až sklenici postupně zaplníte – pod víčkem nechte cukr. Během několika hodin (nejlépe přes noc) cibule pustí šťávu, tu si dopřávejte třikrát denně v množství jedné čajové lžičky.

Cibulový čaj

  • velká cibule
  • litr vody
  • velké jablko
  • citron
  • med
  • majoránka

Nakrájejte na větší kousky oloupanou cibuli a jablko, vše vložte do litru vody a přiveďte k varu. Vhoďte půl hrsti majoránky a nechte ještě chvíli louhovat. Nápoj poté přeceďte, pro lepší chuť si jej oslaďte medem a přidejte i citron. Popíjí se během dne stejně jako klasický čaj.

Jinou možností přípravy je, že kousky cibule a jablka pouze spaříte horkou vodou a necháte zhruba pět minut louhovat. Další postup je stejný. Pokud doma shromáždíte (úspěšně vypěstujete nebo pořídíte za výhodnou cenu) větší množství cibule, uložte ji na suchém místě, kde se teplota bude pohybovat od nuly do dvou stupňů Celsia.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |