vytisknout velikost písma Trápí vás kašel? Pomůže vám cibule

Trápí vás kašel? Pomůže vám cibule

Také vás nebo vaše děti trápí kašel, kvůli kterému nemůžete v noci pořádně spát? Vyzkoušejte dva recepty našich prababiček, jejichž hlavním prvkem je cibule (    Allium cepa). Tato zelenina z čeledi amarylkovitých se používá při vaření, ale má i léčivé účinky.

Působí protizánětlivě, doporučuje se při bodnutí hmyzem, nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku a přítomnosti střevních parazitů. Nemusíte se obávat, jejich chuť není vůbec tak hrozná, jak by se mohlo zdát.  

Cibulová šťáva

  • cibule
  • cukr

Větší cibuli nejdříve oloupejte a poté nastrouhejte. Na dno zavařovací sklenice nasypte vrstvu cibule a zasypte ji lžící cukru. Jednotlivé vrstvy střídejte, až sklenici postupně zaplníte – pod víčkem nechte cukr. Během několika hodin (nejlépe přes noc) cibule pustí šťávu, tu si dopřávejte třikrát denně v množství jedné čajové lžičky.

Cibulový čaj

  • velká cibule
  • litr vody
  • velké jablko
  • citron
  • med
  • majoránka

Nakrájejte na větší kousky oloupanou cibuli a jablko, vše vložte do litru vody a přiveďte k varu. Vhoďte půl hrsti majoránky a nechte ještě chvíli louhovat. Nápoj poté přeceďte, pro lepší chuť si jej oslaďte medem a přidejte i citron. Popíjí se během dne stejně jako klasický čaj.

Jinou možností přípravy je, že kousky cibule a jablka pouze spaříte horkou vodou a necháte zhruba pět minut louhovat. Další postup je stejný. Pokud doma shromáždíte (úspěšně vypěstujete nebo pořídíte za výhodnou cenu) větší množství cibule, uložte ji na suchém místě, kde se teplota bude pohybovat od nuly do dvou stupňů Celsia.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A