Také vás nebo vaše děti trápí kašel, kvůli kterému nemůžete v noci pořádně spát? Vyzkoušejte dva recepty našich prababiček, jejichž hlavním prvkem je cibule ( Allium cepa). Tato zelenina z čeledi amarylkovitých se používá při vaření, ale má i léčivé účinky.
Působí protizánětlivě, doporučuje se při bodnutí hmyzem, nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém krevním tlaku a přítomnosti střevních parazitů. Nemusíte se obávat, jejich chuť není vůbec tak hrozná, jak by se mohlo zdát.
Cibulová šťáva
Větší cibuli nejdříve oloupejte a poté nastrouhejte. Na dno zavařovací sklenice nasypte vrstvu cibule a zasypte ji lžící cukru. Jednotlivé vrstvy střídejte, až sklenici postupně zaplníte – pod víčkem nechte cukr. Během několika hodin (nejlépe přes noc) cibule pustí šťávu, tu si dopřávejte třikrát denně v množství jedné čajové lžičky.
Cibulový čaj
- velká cibule
- litr vody
- velké jablko
- citron
- med
- majoránka
Nakrájejte na větší kousky oloupanou cibuli a jablko, vše vložte do litru vody a přiveďte k varu. Vhoďte půl hrsti majoránky a nechte ještě chvíli louhovat. Nápoj poté přeceďte, pro lepší chuť si jej oslaďte medem a přidejte i citron. Popíjí se během dne stejně jako klasický čaj.
Jinou možností přípravy je, že kousky cibule a jablka pouze spaříte horkou vodou a necháte zhruba pět minut louhovat. Další postup je stejný. Pokud doma shromáždíte (úspěšně vypěstujete nebo pořídíte za výhodnou cenu) větší množství cibule, uložte ji na suchém místě, kde se teplota bude pohybovat od nuly do dvou stupňů Celsia.