vytisknout velikost písma Topinambury upravují zdravou střevní mikroflóru

Díky zvýšenému obsahu inulinu v topinamburách dochází jak u lidí, tak i u zvířat k pomnožení užitečných bakterií v tlustém střevě.

Podle vedoucí Ústavu biologie a mykologie Fakulty veterinární medicíny Univerzity v Lipsku profesorky Moniky Krügerová je potřeba zodpovědět otázku, jaké biologické působení vykazují topinambury poté, co projdou procesem pečení. Nejprve vědci testovali účinek inulinu, což je obsahová látka topinamburů důležitá z veterinární hlediska v laboratorních podmínkách s uměle nakultivovanou střevní mikroflórou. Následně byl přídavek inulinu testován na prasatech. Výsledkem bylo zjištění, že u selat konzumujících inulin došlo po odstavu rychleji k vytvoření žádoucí nové střevní mikroflóry v porovnání se zvířaty z kontrolní skupiny.

Ve třetí etapě výzkumu se 45 studentek fakulty rozhodlo dobrovolně konzumovat nejprve každý den jednu porci müsli a poté po dobu dvou týdnů dvě porce müsli s obsahem lupínků z topinamburu. U obou pokusných skupin s inulinem došlo k pomnožení užitečných bakterií v tlustém střevě v porovnání s kontrolní skupinou probandů. Vedoucí projektu se domnívá, že získané výsledky by mohly být povzbuzením pro domácí zemědělce, aby uvažovali o pěstování této komodity. Do jaké míry se topinambury uplatní nejenom ve výživě lidí, ale také ve výživě hospodářských zvířat není možné v současné době s ohledem na vyšší cenu v porovnání s jinými plodinami odhadnout. Profesorka Krügerová se domnívá, že topinambury možná nebudou zajímavé pro chovatele hospodářských zvířat, ale mohly by najít uplatnění jako terapeutické krmivo pro vzácná a drahá zoo zvířata nebo domácí mazlíčky. Zvířata ve výkrmu by mohla profitovat z odpadů, které by vznikly při průmyslovém zpracování topinamburů (výlisky) a také z ostatních částí rostliny topinamburu.

Zdroj: ÚZPI, Dana Nehasilová

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Blahokeř – popínavá liána na zahradu i do bytu. Jak ji pěstovat?

Blahokeř – popínavá liána na zahradu i do byt…

Klerodendron je rod exotických rostlin, které můžete pěstovat venku na zahradě nebo jako pokojovky. Na péči umí být poměrně náročné, ale odmění se záplavou květů.

6.  6.  2021 |
Lucie Kořistová
Blahokeř
Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte na osvědčené babské rady

Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte n…

Tenhle drobný hmyz dokáže pořádně znepříjemnit život a i napáchat řadu škod. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Jak se k vám jednou nastěhují, je těžké se jich zbavit. Zvlášť pokud si nechcete domácnost či zahradu zamořit chemií. Existuje však celá řada osvědčených babských triků, které vám boj s nepříjemným hmyzem pomohou vyhrát. Prozradíme vám je!

9.  6.  2021 |
Lenka Chvostová
MravenciBabské radyDomácí škůdciJak na to
Výplň do květináče, past na škůdce a další triky, jak využít pistáciové skořápky

Výplň do květináče, past na škůdce a další tr…

Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou. Skořápky, které po oříšcích zbydou, už ode dneška raději schovejte. Máme pro vás sedm skvělých tipů, jak je v budoucnu využít.

13.  6.  2021 |
Lucie Kořistová
Pistácie
Rostliny na přímé slunce: Které druhy se hodí na zahradu i na balkon

Rostliny na přímé slunce: Které druhy se hodí…

Ať už jste majitelem zahrady, balkonu či terasy, při volbě rostlin k pěstování vyjděte z podmínek, jež máte. Jednou z nich je orientace: Pokud víte, že na rostliny bude svítit slunce téměř celý den, vybírejte druhy, které je milují a bez problémů si s takovým umístěním poradí.

5.  6.  2021 |
Kateřina Hradová
Okrasná zahrada
Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, ne…

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

včera |
Lenka Chvostová
Jak na toSirupČerný bez