vytisknout velikost písma Topinambury upravují zdravou střevní mikroflóru

Díky zvýšenému obsahu inulinu v topinamburách dochází jak u lidí, tak i u zvířat k pomnožení užitečných bakterií v tlustém střevě.

Podle vedoucí Ústavu biologie a mykologie Fakulty veterinární medicíny Univerzity v Lipsku profesorky Moniky Krügerová je potřeba zodpovědět otázku, jaké biologické působení vykazují topinambury poté, co projdou procesem pečení. Nejprve vědci testovali účinek inulinu, což je obsahová látka topinamburů důležitá z veterinární hlediska v laboratorních podmínkách s uměle nakultivovanou střevní mikroflórou. Následně byl přídavek inulinu testován na prasatech. Výsledkem bylo zjištění, že u selat konzumujících inulin došlo po odstavu rychleji k vytvoření žádoucí nové střevní mikroflóry v porovnání se zvířaty z kontrolní skupiny.

Ve třetí etapě výzkumu se 45 studentek fakulty rozhodlo dobrovolně konzumovat nejprve každý den jednu porci müsli a poté po dobu dvou týdnů dvě porce müsli s obsahem lupínků z topinamburu. U obou pokusných skupin s inulinem došlo k pomnožení užitečných bakterií v tlustém střevě v porovnání s kontrolní skupinou probandů. Vedoucí projektu se domnívá, že získané výsledky by mohly být povzbuzením pro domácí zemědělce, aby uvažovali o pěstování této komodity. Do jaké míry se topinambury uplatní nejenom ve výživě lidí, ale také ve výživě hospodářských zvířat není možné v současné době s ohledem na vyšší cenu v porovnání s jinými plodinami odhadnout. Profesorka Krügerová se domnívá, že topinambury možná nebudou zajímavé pro chovatele hospodářských zvířat, ale mohly by najít uplatnění jako terapeutické krmivo pro vzácná a drahá zoo zvířata nebo domácí mazlíčky. Zvířata ve výkrmu by mohla profitovat z odpadů, které by vznikly při průmyslovém zpracování topinamburů (výlisky) a také z ostatních částí rostliny topinamburu.

Zdroj: ÚZPI, Dana Nehasilová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |