vytisknout velikost písma Topinambury upravují zdravou střevní mikroflóru

Díky zvýšenému obsahu inulinu v topinamburách dochází jak u lidí, tak i u zvířat k pomnožení užitečných bakterií v tlustém střevě.

Podle vedoucí Ústavu biologie a mykologie Fakulty veterinární medicíny Univerzity v Lipsku profesorky Moniky Krügerová je potřeba zodpovědět otázku, jaké biologické působení vykazují topinambury poté, co projdou procesem pečení. Nejprve vědci testovali účinek inulinu, což je obsahová látka topinamburů důležitá z veterinární hlediska v laboratorních podmínkách s uměle nakultivovanou střevní mikroflórou. Následně byl přídavek inulinu testován na prasatech. Výsledkem bylo zjištění, že u selat konzumujících inulin došlo po odstavu rychleji k vytvoření žádoucí nové střevní mikroflóry v porovnání se zvířaty z kontrolní skupiny.

Ve třetí etapě výzkumu se 45 studentek fakulty rozhodlo dobrovolně konzumovat nejprve každý den jednu porci müsli a poté po dobu dvou týdnů dvě porce müsli s obsahem lupínků z topinamburu. U obou pokusných skupin s inulinem došlo k pomnožení užitečných bakterií v tlustém střevě v porovnání s kontrolní skupinou probandů. Vedoucí projektu se domnívá, že získané výsledky by mohly být povzbuzením pro domácí zemědělce, aby uvažovali o pěstování této komodity. Do jaké míry se topinambury uplatní nejenom ve výživě lidí, ale také ve výživě hospodářských zvířat není možné v současné době s ohledem na vyšší cenu v porovnání s jinými plodinami odhadnout. Profesorka Krügerová se domnívá, že topinambury možná nebudou zajímavé pro chovatele hospodářských zvířat, ale mohly by najít uplatnění jako terapeutické krmivo pro vzácná a drahá zoo zvířata nebo domácí mazlíčky. Zvířata ve výkrmu by mohla profitovat z odpadů, které by vznikly při průmyslovém zpracování topinamburů (výlisky) a také z ostatních částí rostliny topinamburu.

Zdroj: ÚZPI, Dana Nehasilová

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |