vytisknout velikost písma Tohle jen tak někdo nemá: masožravky pěstované celoročně na zahradě

Trendem poslední doby jsou venkovní rašeliniště a jiné umělé venkovní biotopy. Které masožravky v nich můžete mít?

Masožravé rostliny se vyskytují ve volné přírodě téměř po celém světě. Najdete je i v oblastech mírného pásu.

Klepněte pro větší obrázek
Na pěkně udělané venkovní rašeliniště, osázené špirlicí Sarracenia purpurea, se můžete zajet podívat do Botanické zahrady v Liberci

U nás roste přes deset druhů. Pro celoroční venkovní pěstování tedy máte vcelku široký výběr druhů a forem, které se mohou stát chloubou vaší netradiční zahrádky.

Zeptejte se na původ rostlin a zkušenosti s nimi

Mezi rosnatkami existuje skupina druhů, jež na zimu vytvářejí takzvané hibernakulum, tedy přezimovací pupen, díky němuž přežijí i silné mrazy.

Klepněte pro větší obrázek
Rosnatka Drosera binata vytváří nezaměnitelné rozdvojené listy. U některých forem se listy větví i vícekrát

Ale pozor! Ne všechny formy těchto druhů jsou dokonale mrazuvzdorné. Záleží na tom, z které části světa pocházejí.

O původ rostliny či zkušenosti s jejich mrazuvzdorností se zajímejte především u rosnatek Drosera binata a Drosera filiformis. Ne všechny totiž vydrží teploty pod -20 stupňů Celsia, které u nás často bývají.

Klepněte pro větší obrázek
Mezi české masožravky patří i rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia)

Vyberte si  

Další velkou skupinou mrazuvzdorných masožravek jsou evropské tučnice tvořící také hibernakulum. Pro začátek zkuste například druhy Pinguicula vulgaris nebo Pinguicula grandiflora, které jsou velmi ozdobné a navíc jednoduše pěstovatelné.

I mezi špirlicemi jsou výborní adepti do venkovních podmínek. Především druhy Sarracenia purpurea, Sarracenia flava a mnozí kříženci jsou pro venkovní pěstování jako dělané a v rašeliništi je rozhodně nikdo nepřehlédne.

Klepněte pro větší obrázek
Vysaďte k sobě tučnice a rosnatky, vytvoří vzhledově zajímavou kombinaci

Osázejte masožravkami i jezírko

Venku dokáže přežít i mucholapka podivná (Dionaea muscipula), darlingtonie kalifornská (Darlingtonia californica) nebo některé vodní bublinatky, jež zas ozdobí vaše jezírka.

Klepněte pro větší obrázek
O bublinatku jižní (Utricularia australis) se v jezírku nemusíte vůbec starat

Lekníny dnes pěstuje každý, ale málokdo mezi nimi má Utricularia australis! Na zimu tyto bublinatky vytváří turiony (vodní obdoba hibernakul). Ty klesnou do bahna na dnu jezírka, kde přezimují.

Klepněte pro větší obrázek
V pařeništi či skleníku můžete během sezony pěstovat nejen mrazuvzdorné druhy, ale také letnit ty, které před zimou vrátíte domů

Nepodceňujte holomrazy

U většiny zmíněných masožravek dbejte na jejich dobré přikrytí před holomrazy. Někdy postačí sníh, ale přikrývka z chvojí by neměla chybět.

Klepněte pro větší obrázek
Pařeniště je jednoduché zateplit. Použijte materiál, který vám doma přebývá

Myslete také na to, že žádná rostlina si na tvrdou zimu nezvykne během jediného týdne. Rostliny, jež chcete zimovat venku, musí být na tyto podmínky již navyklé. Mějte je proto venku alespoň od léta.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |