vytisknout velikost písma Tohle jen tak někdo nemá: masožravky pěstované celoročně na zahradě

Trendem poslední doby jsou venkovní rašeliniště a jiné umělé venkovní biotopy. Které masožravky v nich můžete mít?

Masožravé rostliny se vyskytují ve volné přírodě téměř po celém světě. Najdete je i v oblastech mírného pásu.

Klepněte pro větší obrázek
Na pěkně udělané venkovní rašeliniště, osázené špirlicí Sarracenia purpurea, se můžete zajet podívat do Botanické zahrady v Liberci

U nás roste přes deset druhů. Pro celoroční venkovní pěstování tedy máte vcelku široký výběr druhů a forem, které se mohou stát chloubou vaší netradiční zahrádky.

Zeptejte se na původ rostlin a zkušenosti s nimi

Mezi rosnatkami existuje skupina druhů, jež na zimu vytvářejí takzvané hibernakulum, tedy přezimovací pupen, díky němuž přežijí i silné mrazy.

Klepněte pro větší obrázek
Rosnatka Drosera binata vytváří nezaměnitelné rozdvojené listy. U některých forem se listy větví i vícekrát

Ale pozor! Ne všechny formy těchto druhů jsou dokonale mrazuvzdorné. Záleží na tom, z které části světa pocházejí.

O původ rostliny či zkušenosti s jejich mrazuvzdorností se zajímejte především u rosnatek Drosera binata a Drosera filiformis. Ne všechny totiž vydrží teploty pod -20 stupňů Celsia, které u nás často bývají.

Klepněte pro větší obrázek
Mezi české masožravky patří i rosnatka okrouhlolistá (Drosera rotundifolia)

Vyberte si  

Další velkou skupinou mrazuvzdorných masožravek jsou evropské tučnice tvořící také hibernakulum. Pro začátek zkuste například druhy Pinguicula vulgaris nebo Pinguicula grandiflora, které jsou velmi ozdobné a navíc jednoduše pěstovatelné.

I mezi špirlicemi jsou výborní adepti do venkovních podmínek. Především druhy Sarracenia purpurea, Sarracenia flava a mnozí kříženci jsou pro venkovní pěstování jako dělané a v rašeliništi je rozhodně nikdo nepřehlédne.

Klepněte pro větší obrázek
Vysaďte k sobě tučnice a rosnatky, vytvoří vzhledově zajímavou kombinaci

Osázejte masožravkami i jezírko

Venku dokáže přežít i mucholapka podivná (Dionaea muscipula), darlingtonie kalifornská (Darlingtonia californica) nebo některé vodní bublinatky, jež zas ozdobí vaše jezírka.

Klepněte pro větší obrázek
O bublinatku jižní (Utricularia australis) se v jezírku nemusíte vůbec starat

Lekníny dnes pěstuje každý, ale málokdo mezi nimi má Utricularia australis! Na zimu tyto bublinatky vytváří turiony (vodní obdoba hibernakul). Ty klesnou do bahna na dnu jezírka, kde přezimují.

Klepněte pro větší obrázek
V pařeništi či skleníku můžete během sezony pěstovat nejen mrazuvzdorné druhy, ale také letnit ty, které před zimou vrátíte domů

Nepodceňujte holomrazy

U většiny zmíněných masožravek dbejte na jejich dobré přikrytí před holomrazy. Někdy postačí sníh, ale přikrývka z chvojí by neměla chybět.

Klepněte pro větší obrázek
Pařeniště je jednoduché zateplit. Použijte materiál, který vám doma přebývá

Myslete také na to, že žádná rostlina si na tvrdou zimu nezvykne během jediného týdne. Rostliny, jež chcete zimovat venku, musí být na tyto podmínky již navyklé. Mějte je proto venku alespoň od léta.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |