vytisknout velikost písma Tipy pro skladování mrkve

Během skladování mrkve mohou působit značné škody různé bakteriální a houbové choroby. Nízké teploty přitom riziko poškození výrazně zvyšují. Aby se zjistilo, jestli je mrkev vhodná k dlouhodobému skladování, měl by se reprezentativní vzorek uložit do prodyšného plastového pytle a uchovávat při teplotě 20 °C. Tak se již po několika týdnech zjistí, jaký je potenciál rizik.

Sklidit mrkev bez poškození je téměř nemožné. Houby a bakterie proto mají otevřený dostatek vstupních bran. Díky přirozené obraně se však může mrkev do určité míry chránit sama. Je ale zapotřebí, aby se teploty přibližně 12–24 hodin pohybovaly okolo 12–15 °C. Z tohoto důvodu se dříve požadované rychlé zchlazení dnes již nedoporučuje. Pokud však sklizeň probíhá např. při 18 °C, měla by se teplota pokud možno co nejrychleji snížit na 12 °C. Po několika dnech by teplota měla poklesnout na 0–1 °C. Během skladování mrkev dýchá a uvolňuje se oxid uhličitý. Pokud jeho obsah stoupne na 3 %, může docházet k poškození mrkve. Na kořenech se objevují malá, propadlá místa, která kolonizují bakterie. Zvláště v moderních, velmi těsných chlazených prostorách vzniká nebezpečí příliš vysokých hodnot oxidu uhličitého. Proto je nutné zajistit výměnu vzduchu.

Dalším důležitým faktorem je dostatečná vzdušná vlhkost za účelem minimalizace ztrát na hmotnosti. Je známo, že při každém chlazení je třeba počítat se ztrátami. Proto je vhodné nenastavovat teplotní diferenci příliš malou, aby se nemuselo tak často zchlazovat. Ztráty na hmotnosti však mohou souviset také s prouděním vzduchu. Zvlhčování vzduchu pomáhá ztráty vlhkosti minimalizovat. Efekt je však velmi rozdílný. Na jedné straně se často redukuje napadení houbou Botrytis cinerea, na druhé straně se ale může podpořit výskyt bakterií r. Pseudomonas a Erwinia. Důsledkem nesprávného zvlhčování vzduchu je často vodní film na povrchu mrkve, který podporuje napadení bakteriemi a kořenomorkou.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |