vytisknout velikost písma Tipy pro skladování mrkve

Během skladování mrkve mohou působit značné škody různé bakteriální a houbové choroby. Nízké teploty přitom riziko poškození výrazně zvyšují. Aby se zjistilo, jestli je mrkev vhodná k dlouhodobému skladování, měl by se reprezentativní vzorek uložit do prodyšného plastového pytle a uchovávat při teplotě 20 °C. Tak se již po několika týdnech zjistí, jaký je potenciál rizik.

Sklidit mrkev bez poškození je téměř nemožné. Houby a bakterie proto mají otevřený dostatek vstupních bran. Díky přirozené obraně se však může mrkev do určité míry chránit sama. Je ale zapotřebí, aby se teploty přibližně 12–24 hodin pohybovaly okolo 12–15 °C. Z tohoto důvodu se dříve požadované rychlé zchlazení dnes již nedoporučuje. Pokud však sklizeň probíhá např. při 18 °C, měla by se teplota pokud možno co nejrychleji snížit na 12 °C. Po několika dnech by teplota měla poklesnout na 0–1 °C. Během skladování mrkev dýchá a uvolňuje se oxid uhličitý. Pokud jeho obsah stoupne na 3 %, může docházet k poškození mrkve. Na kořenech se objevují malá, propadlá místa, která kolonizují bakterie. Zvláště v moderních, velmi těsných chlazených prostorách vzniká nebezpečí příliš vysokých hodnot oxidu uhličitého. Proto je nutné zajistit výměnu vzduchu.

Dalším důležitým faktorem je dostatečná vzdušná vlhkost za účelem minimalizace ztrát na hmotnosti. Je známo, že při každém chlazení je třeba počítat se ztrátami. Proto je vhodné nenastavovat teplotní diferenci příliš malou, aby se nemuselo tak často zchlazovat. Ztráty na hmotnosti však mohou souviset také s prouděním vzduchu. Zvlhčování vzduchu pomáhá ztráty vlhkosti minimalizovat. Efekt je však velmi rozdílný. Na jedné straně se často redukuje napadení houbou Botrytis cinerea, na druhé straně se ale může podpořit výskyt bakterií r. Pseudomonas a Erwinia. Důsledkem nesprávného zvlhčování vzduchu je často vodní film na povrchu mrkve, který podporuje napadení bakteriemi a kořenomorkou.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |