vytisknout velikost písma Tipy pro skladování mrkve

Během skladování mrkve mohou působit značné škody různé bakteriální a houbové choroby. Nízké teploty přitom riziko poškození výrazně zvyšují. Aby se zjistilo, jestli je mrkev vhodná k dlouhodobému skladování, měl by se reprezentativní vzorek uložit do prodyšného plastového pytle a uchovávat při teplotě 20 °C. Tak se již po několika týdnech zjistí, jaký je potenciál rizik.

Sklidit mrkev bez poškození je téměř nemožné. Houby a bakterie proto mají otevřený dostatek vstupních bran. Díky přirozené obraně se však může mrkev do určité míry chránit sama. Je ale zapotřebí, aby se teploty přibližně 12–24 hodin pohybovaly okolo 12–15 °C. Z tohoto důvodu se dříve požadované rychlé zchlazení dnes již nedoporučuje. Pokud však sklizeň probíhá např. při 18 °C, měla by se teplota pokud možno co nejrychleji snížit na 12 °C. Po několika dnech by teplota měla poklesnout na 0–1 °C. Během skladování mrkev dýchá a uvolňuje se oxid uhličitý. Pokud jeho obsah stoupne na 3 %, může docházet k poškození mrkve. Na kořenech se objevují malá, propadlá místa, která kolonizují bakterie. Zvláště v moderních, velmi těsných chlazených prostorách vzniká nebezpečí příliš vysokých hodnot oxidu uhličitého. Proto je nutné zajistit výměnu vzduchu.

Dalším důležitým faktorem je dostatečná vzdušná vlhkost za účelem minimalizace ztrát na hmotnosti. Je známo, že při každém chlazení je třeba počítat se ztrátami. Proto je vhodné nenastavovat teplotní diferenci příliš malou, aby se nemuselo tak často zchlazovat. Ztráty na hmotnosti však mohou souviset také s prouděním vzduchu. Zvlhčování vzduchu pomáhá ztráty vlhkosti minimalizovat. Efekt je však velmi rozdílný. Na jedné straně se často redukuje napadení houbou Botrytis cinerea, na druhé straně se ale může podpořit výskyt bakterií r. Pseudomonas a Erwinia. Důsledkem nesprávného zvlhčování vzduchu je často vodní film na povrchu mrkve, který podporuje napadení bakteriemi a kořenomorkou.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |