vytisknout velikost písma Tipy pro skladování mrkve

Během skladování mrkve mohou působit značné škody různé bakteriální a houbové choroby. Nízké teploty přitom riziko poškození výrazně zvyšují. Aby se zjistilo, jestli je mrkev vhodná k dlouhodobému skladování, měl by se reprezentativní vzorek uložit do prodyšného plastového pytle a uchovávat při teplotě 20 °C. Tak se již po několika týdnech zjistí, jaký je potenciál rizik.

Sklidit mrkev bez poškození je téměř nemožné. Houby a bakterie proto mají otevřený dostatek vstupních bran. Díky přirozené obraně se však může mrkev do určité míry chránit sama. Je ale zapotřebí, aby se teploty přibližně 12–24 hodin pohybovaly okolo 12–15 °C. Z tohoto důvodu se dříve požadované rychlé zchlazení dnes již nedoporučuje. Pokud však sklizeň probíhá např. při 18 °C, měla by se teplota pokud možno co nejrychleji snížit na 12 °C. Po několika dnech by teplota měla poklesnout na 0–1 °C. Během skladování mrkev dýchá a uvolňuje se oxid uhličitý. Pokud jeho obsah stoupne na 3 %, může docházet k poškození mrkve. Na kořenech se objevují malá, propadlá místa, která kolonizují bakterie. Zvláště v moderních, velmi těsných chlazených prostorách vzniká nebezpečí příliš vysokých hodnot oxidu uhličitého. Proto je nutné zajistit výměnu vzduchu.

Dalším důležitým faktorem je dostatečná vzdušná vlhkost za účelem minimalizace ztrát na hmotnosti. Je známo, že při každém chlazení je třeba počítat se ztrátami. Proto je vhodné nenastavovat teplotní diferenci příliš malou, aby se nemuselo tak často zchlazovat. Ztráty na hmotnosti však mohou souviset také s prouděním vzduchu. Zvlhčování vzduchu pomáhá ztráty vlhkosti minimalizovat. Efekt je však velmi rozdílný. Na jedné straně se často redukuje napadení houbou Botrytis cinerea, na druhé straně se ale může podpořit výskyt bakterií r. Pseudomonas a Erwinia. Důsledkem nesprávného zvlhčování vzduchu je často vodní film na povrchu mrkve, který podporuje napadení bakteriemi a kořenomorkou.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí…

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.

5.  5.  2018 |
Pravidla pěstování petúnií

Pravidla pěstování petúnií

Petúnie jsou oblíbené balkonové rostliny, které při troše pozornosti bohatě pokvetou nejrozmanitějšími barvami. Dopřejte jim vhodnou zeminu, slunečné místo, kam neprší, a pravidelnou dávku vody a kvalitního vícesložkového hnojiva.

13.  5.  2018 |
Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí se vám záplavou květů

Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí …

Pátráte po letničce, která ozdobí vaše okno či lodžii bohatou kaskádou květů? Zasaďte si do truhlíků surfinie. Právě v květnu je ten pravý čas. Zaručujeme, že vám tu nádheru budou všichni sousedé závidět. Poradíme vám, jak surfinie pěstovat, aby dobře prospívaly.

9.  5.  2018 |
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

29.  4.  2018 |
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím …

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.

8.  5.  2018 |