vytisknout velikost písma Tipy na víkendový výlet

Tipy na víkendový výlet

Přemýšlíte, kam vyrazit o blížícím se víkendu? Vybrali jsme tři akce, které by vás mohly zaujmout.

Klatovské karafiáty máme už 200 let

Klatovské karafiáty letos slaví dvousté výročí od počátku svého pěstování na našem území. Možná nevíte, že rostlinu s latinským názvem Dianthos, což znamená božská květina, respektive její semena, přivezl do Klatov z francouzského města Nancy rytmistr baron Olšanský.

Od těch dob se v Klatovech věnují jejímu zušlechťování, na jehož výsledky se můžete sami podívat v místní výstavní zahradě od 9.00 do 17.00 hodin. Pěstitelé zde představí téměř třicet odrůd klatovských karafiátů, jejichž sazenice je možné v omezeném množství zakoupit. Vstupné je dobrovolné.

Květy 2013

Výstaviště Lysá nad Labem nabízí od 11. do 14. července celostátní výstavu květin Květy 2013, spojenou se zahradnickými trhy. Na ploše 2160 metrů čtverečních se představí expozice a květinová aranžmá Českého zahrádkářského svazu, mezi nimiž najdete i prostor věnovaný bylinkám.

K vidění v něm budou druhy vhodné pro posílení organizmu a zdraví, dozvíte se, jak je pěstovat, užívat i v jaké podobě je lze najít v obchodech. Po celou dobu konání výstavy je vyhlášena floristicko-květinářsko-zahradnická soutěž Polabský květ 2013.

V hlavní roli borůvky

Pokud neodoláte chuti lesních borůvek, nenechte si ujít už tradiční Borůvkobraní v Borovanech u Českých Budějovic. V modři malých kuliček se ocitne bývalý klášter, jeho nádvoří, park i školní jídelna. Novinkou letošního ročníku je ukázková borůvková zahrada, která je veřejnosti přístupná od května do konce září.

Na podzim roku 2012 v ní bylo vysázeno osm odrůd zahradních borůvek a v průběhu víkendu v ní bude vznikat dřevěná socha borůvky. Zahradu si můžete prohlédnout, s pěstováním vám přitom poradí Borůvkový zahradník, možné bude i zakoupení sazenic.

Návštěvníci akce se mohou těšit na borůvkový a řemeslný jarmark i tematické občerstvení. Ke koupi budou borůvky, džemy, lívance, koláče, kremrole, domácí likér, pivo, portské víno – vše samozřejmě z borůvek. Jako gastronomické novinky letošního Borůvkobraní se představí například borůvková pizza, paštika, maso na borůvkách či borůvkový sirup.

Pro děti je připravena soutěž dvojic jedlíků O poklad borůvkového koláče. Dospělí soutěží v pojídání knedlíků O krále borůvkových knedlíků a všichni se mohou zúčastnit Mistrovství světa v chytání borůvek do úst za jednu minutu. Ochutnat můžete tradiční i netradiční borůvkové dobroty, které představí kuchař Petr Stupka.

Na Borůvkobraní ale nemusíte jen jíst; dá se tu načerpat inspirace pro kuchyni, zahradu i dekoraci bytu, například na výstavě výtvarných prací dětí, fotografií a aranžmá borůvek a ručních prací místních žen na téma Borůvkový ráj.

O léčivých účincích lesních bobulí se přesvědčíte v Borůvkové lékárně, a pokud rádi tvoříte, můžete se v prostorách parku zúčastnit kurzu borůvkové batiky, malování na trička, tvoření borůvkových náušnic či skleněných korálků.

Vstupné na celý víkend (náramek) je 80 Kč, pro děti od 6 do 15 let, osoby se ZTP a seniory nad 70 let 40 Kč. Rodinné vstupné (2 dospělí a maximálně 3děti) vás vyjde na 200 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |