Tip redakce: pilka jako dárek pro zahrádkáře

Ještě nevíte, čím potěšíte pod stromkem vašeho zahrádkáře? Dobré a kvalitní nářadí se hodí za všech okolností a pilka je jedním z nich: obdarovaný ji užije při práci v zahradě celý rok.

Zkušební provoz brzy po Vánocích

Chcete-li darovat pilku pěstiteli ovocných stromů, máte hned několik možností. Z bohaté nabídky můžete vybrat zahradní pilku univerzální, obloukovou, skládací (sklápěcí), zasouvací, pilku s trhacím hákem či prořezávačem na kůru.

pilka.jpg
Kvalitní pilka není nikdy zbytečnou investicí

Nebo kupte pilku, s níž se dá pracovat ze země až do výšky pěti metrů. S řezem se začíná v předjaří, ale pokud je ovocných stromů (jádrovin) více, je možné začít prořezávat už v době, kdy mrazy nepoklesnou v noci pod minus čtyři stupně.

Pokud počasí dovolí, může pilka nastoupit do zkušebního provozu brzy po Novém roce. Zahradní pilka se hodí i k prořezu ovocných a okrasných keřů, je to tedy dárek, jenž vás bude připomínat obdarovanému po celý rok.

Obloukové zahradní pilky

Tento typ je vlastně klasikou mezi zahradními pilkami, v minulosti se jiné nevyráběly. Mají obloukový rám (lze proto použít i název rámová pilka), v němž je upnutý otočný výměnný list.

Pilový list je otočný o 180 stupňů na každou stranu, čímž umožňuje kolmý řez i v místech hůře přístupných. Délka pilového listu, a tím i velikost pilky, může být různá: nejmenší má délku listu 400 milimetrů, největší 760 milimetrů.

zahradni pilky_1.jpg
Klasická oblouková pilka má za sebou několik desítek let práce. Ty dnešní jsou bezpečnější, kvalitnější a přece tolik podobné

Skladné a bezpečné

Menší, příruční zahradní pilky zasouvací a sklopné mají několik výhod: zasouvací pilka umožňuje změnit původní délku listu tak, aby byl přístup do větví co nejoptimálnější. Manipulace je jednoduchá – povolený zajišťovací šroub umožní zasunout pilový nůž do rukojeti a nastavenou délku opět šroubem zajistit.

Podobně i skládací pilka, jež se zavírá do rukojeti jako sklápěcí nůž. Pro bezpečné přenášení se čepel zasouvací pilky zasune do madla. Skládací typy těchto pilek mají navíc pojistku proti otevření či výměnný pilový list.

Pro výškové práce

Usnadnit práci při prořezu také u vyšších stromů mohou pilky, jež se dají použít v tak zvaném kombi systému. Někteří výrobci nabízejí zahradní nůžky a pilky k teleskopickým násadám.

Jednoduchou výměnou tak získáte nářadí pro práci v koruně stromu, aniž byste museli lézt po žebříku. Dosah násady s pilkou je až pět metrů, násada je lehká a uchycení pilky pevné, nehrozí nebezpečí, že by se při práci uvolnila.

 Jak poznáte kvalitu?

Určitě nechcete věnovat dárek, jenž by obdarovaného zklamal. Někdy ani cena není zárukou kvality, ale zahradní pilka s cenou kolem stokoruny nebude jistě dlouhověká. Za kvalitu připlatíte, ale budete mít jistotu, že jste potěšili na dlouhá léta.

 zahradni pilky_2.jpg
Šikovná pilka pro šikovné ruce s možností nastavení délky pilového listu

Kvalitní pilky řežou suché i mokré dřevo, oblouková pilka by měla mít rám odolný proti kroucení a aretaci listu proti přetočení. Všechny druhy pilek mají mít kalené (tvrzené) pilové listy i hroty zubů s nerez úpravou (možné je i pochromování).

Protože většina rukojetí je plastová, musí být s protiskluzovou úpravou. Některé mají měkčené jádro madla pro ulehčení řezu. Pokud není součástí skládacích a zasouvacích pilek pouzdro, kupte ho jako doplněk.

Pilka se bezpečněji přenáší, navíc se dá pouzdro upnout na opasek a odpadá hledání odloženého nářadí. Pojistka proti otevření či posunu pilového listu je chápána jako samozřejmost. Snadná by měla být i dostupnost vyměnitelných pilových listů.

Kde nakoupíte dobře

V zahradních centrech a ve specializovaných prodejnách zahradního nářadí máte téměř stoprocentní jistotu, že nakoupíte dobré a kvalitní nářadí. Stejně dobře nakoupíte prostřednictvím internetu, dodací lhůty jsou krátké a leckdy pořídíte levněji než v kamenném obchodě.

Máte přitom možnost porovnat ceny, technické parametry (dobrý prodejce vždy uvádí podrobný popis výrobku) a vybrat dobrou kvalitu i cenu. Oproti tomu se „výhodná“ koupě na tržnici či u pojízdných prodejců levného nářadí ve většině případů brzy ukáže jako problémová.

Zahradní pilky
Značka Typ pily Délka listu Cena
Bahco prořezávací 190 mm 690 Kč
Fiskars zahradní pilka prořezávací 160 mm 410 Kč
  prořezávací 255 mm 689 Kč
poznámka: pilky jsou zasunovací, součástí je plastová spona k připnutí na opasek
Fiskars rámová pilka na slabší kmeny a větve 625 mm 455 Kč
  na slabší kmeny a větve 700 mm 510 Kč
poznámka: vhodné na sílu dřeva do 120 mm
Fiskars prořezávací pila k teleskopické násadě 455 mm 700 Kč
Gardena 400 prořezávací 180 mm od 700 Kč
Gardena 340 prořezávací, sklápěcí 340 mm od 670 Kč
Gardena CS 8750 i k teleskopické násadě 350 mm od 680 Kč
poznámka: oblouková pila, lze použít jako ruční pilu, list otočný o 360 stupňů
Gardena 760 Comfort na silné větve a kmeny 760 mm od 550 Kč
poznámka: oblouková ruční pila s chráničem, list lze měnit bez nářadí, záruka 25 let
Gardena univerzální na dřevo, kov, plast neuvedena od 1 090 Kč
poznámka: celková délka pilky 420 mm, tři vyměnitelné kalené listy, záruka 25 let
Kobiki odvětvovací 330 mm 540 Kč
poznámka: pilový list silný pouze 1 mm, vhodné i na starší bonsaje
Lignum Barracuda prořezávací, zavírací 180 mm 270 Kč
  prořezávací, zavírací 210 mm 430 Kč
Lignum Master prořezávací 533 mm neuvedena
poznámka: oblouková pila s chráničem zubů, na mokré i suché dřevo
Pilana ruční pro zmlazování 500 mm 180 Kč
Pilana oblouková prořezávací 533 mm 140 Kč
poznámka: nejlevnější značkové zahradní pily na trhu, kalené zuby, vyměnitelné listy
Razor Saw Classic prořezávací 240 mm 700 Kč
poznámka: celková délka pilky 390 mm, součástí je pouzdro na opasek
Wolf Garten prořezávací, zavírací 160 mm 645 Kč
Wolf Garten rámová prořezávací neuvedena 795 Kč
poznámka: ruční pila k použití na teleskopickou násadu, s otočným listem
WOLF Garten Profi prořezávací, odvětvovací 360 mm 895 Kč
poznámka: ruční i na teleskopickou násadu do 5 metrů, s prořezávačem kůry
Poznámka: ceny stejných typů zahradních pilek se u jednotlivých prodejců mohou lišit velmi výrazně až o stokoruny

Doporučujeme

Články odjinud