8
Fotogalerie

Tip redakce: Jak vytvořit jednoduché, ale originální a krásné vánoční přání

Nastal čas adventní, kdy přejeme všem, na kom nám záleží. Chcete mít pro tuto příležitost originální vánoční přání? Nechte se inspirovat, jak lze přáníčka s kytičkou či kořením jednoduše vyrobit.

Neběhejte pro přání na konec světa

Když padlo rozhodnutí, že napíšu článek o zajímavých vánočních přáních, měla jsem jasnou představu: na papírová přáníčka budu lepit krásné vylisované lístky různých struktur i barev a cizokrajné sušené květiny zajímavých tvarů. Jenže ouha.

Hned z počátku, když jsem si chtěla vysněné vylisované lístky zakoupit v květinářství, jsem zjistila, že to není až tak běžné zboží, které se dá sehnat na každém rohu. Musela bych ho složitě objednávat nebo zajet do floristického velkoskladu, což mi přišlo složité a zbytečně zdlouhavé.

přání2.jpg
Výroba přáníčka vám nezabere moc času

Co je doma, to se počítá

Uvědomila jsem si, že když si někdo z vás, čtenářů, bude chtít takové přání zhotovit, jistě neproběhne pro pár lístků celý kraj. Proto jsou dnešní originální přání zhotovena pouze z dostupných materiálů, jež seženete velmi lehce. Takže žádné běhání, jen se podíváme na zahrádku či na poličku s kořenkami a přidáme pár sušených květů.

Co je na přáníčka potřeba:

  • čtvrtka (jakákoliv, může být barevná, bílá, hladká, potištěná či vroubkovaná); seženete ji v papírnictví v rozmezí dvou až čtyř korun za kus
  • pauzovací papír (může být i obyčejný, ale pauzovací je teď velmi moderní); cena kolem dvou korun za kus
  • stužka, provázek nebo lýko, pokud doma nemáte, zakoupíte v galanterii, papírnictví nebo drogérii; toto pořídíte od čtyř korun za metr
  • tužka, nůžky
přání - co je potřeba (komplet).jpg
Nejdříve si nachystejte vše potřebné 
  • materiál na ozdobu (koření – například bobkový list, hřebíček, nové koření, jalovec, skořice celá, badián, pepř; sušené ovoce – například jablko, pomeranč, kiwi, karambola, mandarinka; lístky vylisované nebo živé – například mahónie, jmelí, břečťan; sušené nebo vylisované květiny; dále se dají použít různá semena, kousky šišek, zrno kukuřice, sušený šípek a jiné plody)
  • tavná pistole (pokud ji nevlastníte, bude stačit lepidlo); zakoupíte ji již od devadesáti devíti korun a jistě ji upotřebíte v domácnosti

Vše je připraveno, můžete začít

Nejdříve si ze zakoupených čtvrtek nastříhejte přáníčka (pokud máte k dispozici řezačku, tak nařezejte – je to přesnější). Berte v úvahu, do jaké obálky je budete vkládat a držte se této velikosti. Přání by mělo být minimálně o jeden centimetr menší na každé straně, aby se později do obálky vešlo.

přání - napsaná přání před svázáním.jpg
Stříhejte přesně

Do přání se ještě vkládá pauzovací papír stejné (nebo o něco menší) velikosti, kam se píše text. Ten si na papír napište ještě před svázáním, budete to mít mnohem pohodlnější. Na hřbetě přáníčko svažte stužkou, provázkem nebo lýkem.

Není jenom domněnka, že krásná je slaměnka

Zdobení přáníčka je velmi jednoduchá a příjemná činnost. Lepit na přáníčko můžete cokoli, co se vám zalíbí. Já jsem použila sušené ovoce, květiny, koření, ale i živé listy stálezelených rostlin.

přání - zátiší1.jpg
Přáníčko vypadá ještě působivěji, když je postavíte vedle vánoční hvězdy

Nádherně vypadají slaměnky či smilek v kombinaci se zeleným listem, například všem známé mahónie. Originální vzhled dodá přání koření, jež se dá nalepit do různých tvarů a ornamentů. Přáníčko s kořením navíc příjemně voní. K lepení použijte tavnou pistoli nebo univerzální lepidlo.

přání1.jpg
Jen si představte: ten, komu přání pošlete, roztrhne obálku a nejdříve ucítí příjemnou vůni

Dotvářejte s citem

Když máte přání ozdobená různými okrasnými materiály, můžete se rozhodnout, zda je ponecháte ve stávající přírodní podobě, nebo je ještě trochu dotvoříte. Dají se přestříknout bezbarvým lakem (lehce), aby měla lesklý vzhled.

přání4.jpg
Líbí se vám stříbrná či zlatá barva? Dodejte ji vašemu výrobku

Zajímavý efekt vznikne, když ještě na mokrý lak nasypete rozdrcený polystyren (kuličky), který znázorňuje sněhové vločky. Dále se dají dozdobit sprejem stříbrným či zlatým. Stačí jen trochu stříknout na rohy přáníčka. Takových detailů jistě najdete ještě mnoho.

Od dětí k babičce a dědovi

Abychom nezapomněli na naše malé velké pomocníky! S tvořením přáníček vám jistě moc rádi pomohou. Lepit budou samozřejmě lepidlem, a ne tavnou pistolí, o kterou by se mohli spálit. Přání jim nastříhejte a svažte, ostatní práci bez problémů zvládne i již tříleté dítě.

přáníčka vyrobená dětmi.jpg
Takovouto nádheru vytvořily děti...

Lepení jim jde opravdu od ruky, a děti si tak rozvíjí svou fantazii. Klidně jim nechte při tvorbě volnou ruku a na konci práce samozřejmě nezapomeňte na velkou pochvalu. A co myslíte, jaké přání nejvíce potěší babičku s dědečkem? Jistě správně hádáte, že to od vnučky či vnoučka.

výroba dětmi1.JPG
... a báječně se u toho bavily

Doufám, že s originálním přáním uděláte radost svým blízkým, a pokud máte nějaký prima nápad, budu ráda, když se o něj s námi podělíte. Přeji příjemné prožití adventu.

Doporučujeme

Články odjinud