5
Fotogalerie

Tip pro pěstování tučnic: vytvořte jim domácí skalku!

Mexické tučnice jsou masožravky milující zásaditý substrát, ve své domovině nejčastěji rostou na prosákavých skalách.

Mexické tučnice doma většinou pěstujeme v květináčích, ale co to zkusit jinak? Vyrobte si doma něco netradičního: imitaci skalky.

travertin_1.JPG
Pravý travertin je usazená hornina složením podobná vápenci, je však více pórovitá. Můžete jej vidět například v Botanické zahradě Liberec

Travertinová skalka, kterou se naučíte vyrobit, bude vypadat přirozeně, stane se ozdobou vašeho parapetu a každá návštěva se na ni bude se zájmem vyptávat. Nejdůležitějšími složkami k její výrobě jsou sádra a čistá rašelina.

Smíchejte sádru a rašelinu

Sádra zajistí pevnost a zásadité vlastnosti, rašelina zase měkkost a vzniklý substrát trošku okyselí. Přidat můžete také perlit, sušený rašeliník (kvalitně usušený, aby již nerostl!) či další materiál. Fantazii se meze nekladou.

travertin_2.JPG
Bez sádry to nejde. Kupte si tu neobyčejnější a nejlevnější, kterou v obchodě mají

Jako první vytvořte suchou směs rašeliny a sádry. Jejich poměr je třeba odhadnout tak, aby výsledná směs byla dostatečně pevná, a zároveň měkká a dalo se s ní pracovat. Do této suché směsi přisypte ještě trochu perlitu a rašeliníku (případně i jiných složek).

Výroba travertinu spočívá ve dvou krocích

Směs zalijte vodou a nechte ztvrdnout v misce. Poté, co dokonale vyschne, vzniklý „kámen“ rozlámejte na menší kousky: z těch budete slepovat finální skalku. Ke slepení si připravte směs pouze z rašeliny a sádry, nic více do ní již nepřidávejte.

travertin_3.JPG
Rostliny vysazené na travertinu nebo nějaké jeho alternativě vypadají mnohem lépe než v květináčích; o úspoře místa nemluvě

Kousky umělého travertinu postavte na sebe tak, aby vytvořily výsledný tvar skalky. Doporučuji ji udělat členitější, aby se na ní rostliny dobře udržely. Poté celé dílo zalijte onou řidší směsí rašeliny a sádry. Po vyschnutí máte hotovo a zbývá už jen osázet skalku tučnicemi.

travertin_4.jpg
Umělou skalku zalévejte do podmisky, travertin je dobře nasákavý

Skalku umístěte na podmisce

Dobré je vytvářet umělý travertin již na podmisce, na které pak bude stát a z níž bude čerpat vodu. Tučnice totiž během sezony potřebují mokrý substrát.

Sázení rostlin probíhá tak, že do travertinu vyhloubíte důlek nebo využijete nerovností vzniklých při lepení a do takovýchto proláklin rostliny upevníte. Kořenový systém těchto druhů je chudý a nepotřebuje nikam prorůstat.

travertin_5.JPG
Pinguicula esseriana je pro takový způsob pěstování ideální: není velká, je ozdobná a velmi jednoduchá na pěstování

Travertinovou skalku umístěte na parapet či do zimní zahrady. Může na ni část dne svítit sluníčko, ale myslete na to, že tučnice preferují spíše rozptýlené světlo.

Během léta by v podmisce stále měla stát voda. V zimě je naopak dobré mít skalku úplně suchou a tučnice jen jednou za pár dní porosit rozprašovačem.

Doporučujeme

Články odjinud