vytisknout velikost písma Tip na výsev zeleniny v červenci

Záhony uvolňují brambory a ředkvičky, také salát pomalu končí, zatímco špenát už je dávno pasé. Na jejich místo můžeme vysévat na počátku léta třeba fenykl či pekingské zelí.
Tip na výsev zeleniny v červenci

Konečně máme léto. S ním přišlo teplo a zahrádkáři se mohou radovat z prvních sklizní. Opět máme čerstvé jahody, domácí rané brambory, bedýnky plní úroda zeleniny. Zejména posledně jmenovaná komodita uvolnila záhony a hospodáři zvažují, jak naložit s uvolněnou plochou.

Přitom zeleninových druhů s kratší dobou vegetace není málo. Předpokladem dobré úrody je však příprava půdy. Po bramborách postačí rytí anebo hlubší okopávka motykou, pak hráběmi urovnáme povrch. Vždycky prospěje hnojivo. Třeba Cererit v množství 30 mg/m2, ale můžeme zapravit do půdy také kompost.

Fenykl

  • Do našich kuchyní se dostal z Itálie, kde je velice oblíbenou zeleninou. Báze zdužnatělých řapíků tvoří jakousi nepravou „bulvu“, ta se využívá k přípravě salátů. Výtečná je také ve směsi s rajčaty na těstoviny.
  • Vysévá se v červenci do řádků vzdálených od sebe asi čtvrt metru, jednotí se na 15 cm. Sklizeň nastává těsně před příchodem mrazů.

Klepněte pro větší obrázek

Hlávkový salát

  • Z letních druhů, které jsou vysety do konce července a dozrají do září nebo října, jmenujme alespoň odrůdy Julek, Jupiter a Dětenická.
  • Možný je i srpnový výsev, v tom případě jsou vhodnější odrůdy Major, Lednický anebo Herm, mají velmi krátkou vegetační dobu.
  • Semínka vyséváme do sponu 30x30 cm vždy po několika semenech. Jakmile rostlinky vzejdou, svazek jednotíme.

Klepněte pro větší obrázek

Pekingské zelí

  • Mezi zahrádkáři si získává stále větší oblibu. Na záhon jej můžeme vysévat asi do poloviny července.
  • Dřívější výsev mu příliš nevyhovuje, protože rostlina využije delší vegetační dobu k nasazení květů.
  • Podobně jako u salátu sejeme opět do sponu a jednotíme. V zemi může zůstat až do příchodu prvních mrazíků.
  • Pozor při nákupu semen – nezaměňovat pekingské zelí s čínským, které netvoří klasické hlávky, ale sklízí se listy!

Klepněte pro větší obrázek

Špenát, lebeda

  • Vzhledem k naším klimatickým podmínkám se pro podzimní sklizeň nejlépe daří špenátu, setém od 1. do 15. srpna. Seje se dá řádků, vzdálených od sebe asi 15 cm, jednocení není nutné.
  • Pokud chceme sklízet jarní špenát, sejeme v září.
  • Obdobné uplatnění jako špenát má v kuchyni lebeda. Vysévá se v průběhu srpna do řádků vzdálených od sebe asi 30 cm, jednotí se na vzdálenost 20 cm.

Klepněte pro větší obrázek

Ředkvičky a ředkev

  • Černou ředkev sejeme v červenci do řádků, vzdálených od sebe 30 cm. Po vyjednocení by měly mezi rostlinkami zůstat asi osmicentimetrové mezery.
  • Ostatní druhy ředkviček (bílé, žluté i červené bulvy) můžeme vysévat ještě do konce srpna, sklízíme ještě při příchodu prvních mrazíků.
  • Ředkvičky nezřídka napadají různé druhy brouků z rodu mandelinek (např. dřepčík). Ochrana proti nim spočívá v pěstování pod fólií, pomůže i pravidelná zálivka.

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |