vytisknout velikost písma Tip na výlet: Zahrady jižní Francie

Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů, vesniček a měst s mnoha antickými památkami, ale i divokou krajinou.

Inspirace pro letošní dovolenou: Vůně Provence

Pro Provence jsou typické barvy žlutá a modrá a ty je možné najít v tamní zahradní tvorbě. Například modré a fialové květy levandule nádherně kontrastují s jejím stříbřitým olistěním, případně tmavozelenou barvou cypřišů nebo juk. Francouzi jsou známí labužníci, a tak v jejich zahradách najdete i různé druhy koření (oregano, estragon, tymián, šalvěj, rozmarýn nebo saturejku), která jsou původci nepopsatelně příjemné vůně, nesoucí se celým územím. A určitě si všimnete i záhonů s artyčoky, baklažány a rajčaty, které jsou často v zahradě vkusně zakomponované.

Francie je rozmanitá země a stejné jsou i francouzské zahrady. Výrazný vliv na zahradní tvorbu má podnebí – zahrady jižní Francie mají z tohoto hlediska řadu specifik, v první řadě je ovlivňuje středomořské klima. Jsou barevné, voňavé a často velmi odlišné. Je z nich cítit obdivuhodný smysl pro vkus, jsou elegantní a působí atraktivně bez ohledu na jejich velikost. Pojďme si prohlédnout některé z nich.

Pozdrav z Francie: akácie, která symbolizuje štěstí

Pozdrav z Francie: akácie, která symbolizuje štěstí

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |