vytisknout velikost písma Tip na výlet: Muzeum oskeruší

Jeřáb oskeruše, latinsky Sorbus domestica, jinak zvaný oskoruše domácí nebo oskoruch, se stal stromem Slovácka. Vždyť právě v okolí Strážnice rostou největší oskeruše na světě.
Tip na výlet: Muzeum oskeruší

Léčivá oskeruše

Oskeruše mají od pradávna bohaté využití díky obsahu minerálních látek, svíravých tříslovin a vitaminu C. Doporučují se při poruchách trávení, a to i pro diabetiky. Plodů o velikosti menšího ořechu ve tvaru kulatém nebo hruškovitém může strom dát až jednu tunu ročně. Mají žlutou, oranžovou nebo červenou hustě tečkovanou barvu.

Klepněte pro větší obrázek
Plody oskeruší si dnes už každý neumí představit

Zralé oskeruše se vyznačují sladkokyselou chutí a šťavnatostí. Využívají se především k sušení, na kompoty, marmelády, sypání na buchty, dále na mošty, čaje, likéry a hlavně k výrobě pálenky zvané oskerušovice. Oskerušové dřevo je pevné a barevné a patří mezi nejtvrdší v Evropě. Vinaři z něj vyráběli vinné lisy a dveře či zárubně od sklepů.

Slovácký symbol

Dříve se na našem území vyskytovala oskeruše poměrně hojně. Od druhé poloviny sedmnáctého století a začátkem osmnáctého začala být vytlačována díky potřebě nové zemědělské půdy.

Podle odhadů najdete v současnosti na území Slovácka a celé Moravy pouze kolem jednoho tisíce kusů těchto stromů. Většina jich však již je vysokého stáří a mladých plodných stromků je pomálu.

Klepněte pro větší obrázek
V muzeu si nové mladé stromky můžete koupit

Muzeum oskeruší

Muzeum vás seznámí nejen s tradičním stromem s léčivými účinky, ale také s jinými vzácnými ovocnými dřevinami, a to přímo v přírodě na salaši Travičná. Na návsi ve Tvarožné Lhotě stojí Muzeum oskeruší s výstavou, ochutnávkou produktů, infocentrem a prodejnou stromků.

Ochutnat budete moci tradiční bylinné čaje našich babiček. Dozvíte se, co je dřínka, moruše, mišpule, jak šmakuje Karpatský verbuň, Vojšická duha nebo Oskorušový sen. Dvakrát ročně se zde pořádá Slavnost oskeruší – Oskorušobraní.

Muzeum provozuje občanské sdružení INEX Bílé Karpaty, které vás s oskerušemi dobře seznámí a navede na naučnou stezku velkých stromů kolem obce. Zdejší návštěvu si můžete ještě vylepšit rozhlednou na vrchu Travičná, prohlídkou salaše a orchidejových bělokarpatských luk v rezervaci Čertoryje.

Klepněte pro větší obrázek
Právě teď oskeruše začínají kvést

Muzeum oskoruší najdete na adrese: INEX-SDA Bílé Karpaty, Tvarožná Lhota 148, Strážnice 69662, e.mail: bkarpaty@c-box.cz.

Webové stránky: http://www.indexsda.cz/bk, www.straznicko.cz. Naleznete na nich  také návod na pěstování oskeruší a zajímavé recepty, jak jejich plody využít.

Otevřeno je od května do října, ve dnech pátek až neděle od třinácti do sedmnácti hodin, jinak se musíte na prohlídku muzea objednat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |