vytisknout velikost písma Tip na výlet: Muzeum oskeruší

Jeřáb oskeruše, latinsky Sorbus domestica, jinak zvaný oskoruše domácí nebo oskoruch, se stal stromem Slovácka. Vždyť právě v okolí Strážnice rostou největší oskeruše na světě.
Tip na výlet: Muzeum oskeruší

Léčivá oskeruše

Oskeruše mají od pradávna bohaté využití díky obsahu minerálních látek, svíravých tříslovin a vitaminu C. Doporučují se při poruchách trávení, a to i pro diabetiky. Plodů o velikosti menšího ořechu ve tvaru kulatém nebo hruškovitém může strom dát až jednu tunu ročně. Mají žlutou, oranžovou nebo červenou hustě tečkovanou barvu.

Klepněte pro větší obrázek
Plody oskeruší si dnes už každý neumí představit

Zralé oskeruše se vyznačují sladkokyselou chutí a šťavnatostí. Využívají se především k sušení, na kompoty, marmelády, sypání na buchty, dále na mošty, čaje, likéry a hlavně k výrobě pálenky zvané oskerušovice. Oskerušové dřevo je pevné a barevné a patří mezi nejtvrdší v Evropě. Vinaři z něj vyráběli vinné lisy a dveře či zárubně od sklepů.

Slovácký symbol

Dříve se na našem území vyskytovala oskeruše poměrně hojně. Od druhé poloviny sedmnáctého století a začátkem osmnáctého začala být vytlačována díky potřebě nové zemědělské půdy.

Podle odhadů najdete v současnosti na území Slovácka a celé Moravy pouze kolem jednoho tisíce kusů těchto stromů. Většina jich však již je vysokého stáří a mladých plodných stromků je pomálu.

Klepněte pro větší obrázek
V muzeu si nové mladé stromky můžete koupit

Muzeum oskeruší

Muzeum vás seznámí nejen s tradičním stromem s léčivými účinky, ale také s jinými vzácnými ovocnými dřevinami, a to přímo v přírodě na salaši Travičná. Na návsi ve Tvarožné Lhotě stojí Muzeum oskeruší s výstavou, ochutnávkou produktů, infocentrem a prodejnou stromků.

Ochutnat budete moci tradiční bylinné čaje našich babiček. Dozvíte se, co je dřínka, moruše, mišpule, jak šmakuje Karpatský verbuň, Vojšická duha nebo Oskorušový sen. Dvakrát ročně se zde pořádá Slavnost oskeruší – Oskorušobraní.

Muzeum provozuje občanské sdružení INEX Bílé Karpaty, které vás s oskerušemi dobře seznámí a navede na naučnou stezku velkých stromů kolem obce. Zdejší návštěvu si můžete ještě vylepšit rozhlednou na vrchu Travičná, prohlídkou salaše a orchidejových bělokarpatských luk v rezervaci Čertoryje.

Klepněte pro větší obrázek
Právě teď oskeruše začínají kvést

Muzeum oskoruší najdete na adrese: INEX-SDA Bílé Karpaty, Tvarožná Lhota 148, Strážnice 69662, e.mail: bkarpaty@c-box.cz.

Webové stránky: http://www.indexsda.cz/bk, www.straznicko.cz. Naleznete na nich  také návod na pěstování oskeruší a zajímavé recepty, jak jejich plody využít.

Otevřeno je od května do října, ve dnech pátek až neděle od třinácti do sedmnácti hodin, jinak se musíte na prohlídku muzea objednat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |