vytisknout velikost písma Tip na výlet: jaké rostliny mívala šlechta na zámcích

Až budete při pěkném počasí přemýšlet, kam vzít rodinu na výlet, zkuste zámek ve Slatiňanech.

Pro letošní turistickou sezonu nabízí od 1. května do 31. srpna výstavu s názvem Zámecké květy.


Zvětšit mapu

Ta představuje na šedesáti fotografiích a prostřednictvím mnoha desítek živých ukázek oblíbené i méně známé druhy rostlin, jež bývají k vidění ve sklenících či interiérech zámků.

V interiérech nového prohlídkového okruhu a v zámecké galerii můžete spatřit různé zástupce rostlinné říše.

Klepněte pro větší obrázek
Palmy vnášely do zámeckých interiérů prvek exotiky; foto: Státní zámek Slatiňany

Jsou jimi například kamélie japonská (Camellia japonica), marhaník obecný (Punica granatum), oleandr obecný (Nerium oleander), cykas japonský (Cycas revoluta), mračňák zvrhlý (Abutilon x hybridum), tupoušek pyšný (Medinilla magnifica), tlustice (Crassula ovata), tlustoklasec žlutý (Pachystachys lutea) a mnoho dalších.

Klepněte pro větší obrázek
Tupoušek pyšný (Medinilla magnifica) zažívá v posledních letech svou renesanci

Jako zajímavost byly do výstavy zařazeny i takové rostliny, s nimiž se lze setkat spíše ve specializovaných sbírkách či sklenících českých botanických zahrad – například prazvláštní rhipsalis bobulnatou (Rhipsalis baccifera), welwitschii podivnou (Welwitschia mirabilis) či některé druhy áronovitých rostlin.

Řadu z vystavených rostlin zcela jistě poznáte, neboť jsou nyní dobře známy i jako rostliny pokojové. Výstava však ,,opráší” i ty, které jsou už jako pokojové téměř zapomenuty.

Klepněte pro větší obrázek
Řemenatka pravidelně kvete, je-li na zimu v místnosti, kde je chladno: v zámku o takové prostory jistě nouze není; foto: Státní zámek Slatiňany 

„Jen v málokterém interiéru lze dnes ještě narazit na sparmánii neboli pokojovou lipku (Sparmannia africana) nebo neprávem pozapomenutou právenku (Justicia brandegeana). Přitom ještě pro generaci našich babiček (mnohdy i maminek) to byly rostliny více než známé,“ dodává Vítězslav Haupt, dendrolog a spoluautor výstavy.

Klepněte pro větší obrázek
Právenka (Justicia brandegeana) stále patří k méně známým rostlinám 

Výstavu můžete zhlédnout v rámci prohlídky zámecké expozice. Zajímavé je i okolí zámku: hřebčín, rozlehlý anglický park, rekreační lesy s množstvím sportovišť, obora s jeleny a muflony, třešňová alej a nedaleko také alej jedlých kaštanů.

Otvírací doba je od úterý do neděle, v květnu vždy od 10.00 do 15.00 hodin, v červnu od 10.00 do 16.00 hodin a během prázdnin od 10.00 do 17.00 hodin. O víkendech do 16.00 hodin.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |