vytisknout velikost písma Tip na výlet: Borůvková farma v okrese Zlín

Možná si vzpomenete, že před dvěma roky jsme navštívili Borůvkovou farmu, založenou v roce 2006, a z této zajímavé návštěvy pořídili reportáž.

Mnoho z vás téma velmi zaujalo, a není se čemu divit. Vždyť v posledních letech má téměř každý vlastník zahrady pár rostlin borůvek, o které pečuje.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Pěstování borůvek ve velkém (v tomto případě se jedná o 1300 rostlin) je ale u nás něco nevídaného, netradičního. Mnoho čtenářů se na nás  od doby vydání článku obracelo s prosbou o zveřejnění kontaktu na majitele farmy.

Klepněte pro větší obrázek

Borůvky zrají od června do začátku září

Nyní je farma o rozloze 45 x 100 metrů je přístupná všem zájemcům. Její majitel Robert Hustý zve všechny čtenáře k její návštěvě. Ideální doba pro ni začíná právě teď, neboť zrání raných odrůd většinou (samozřejmě podle počasí) spadá do třetího týdne v červnu.


Zvětšit mapu

Čas na návštěvu však budete mít přes celé prázdniny a ještě chvíli po nich, protože pozdní odrůda ´Elliott´, která se na farmě také pěstuje, plodí až v prvních zářijových dnech.

Kromě ní můžete na farmě ochutnat i plody následujících odrůd: ´Earliblue´, ´Bluetta´, ´Duke´, ´Spartan´, ´Patriot´, ´Bluejay´, ´Northland´, ´Blueray´, ´Bluecrop´, ´Berkeley´, ´Jersey´, ´Brigitta´, ´Elliott´, ´Goldtroube´, ´Darrow´, ´Bonus´, ´Collins´, ´Coville´, ´Rancocas´ či ´Chandler´.

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

Na borůvkové farmě si můžete požadované množství plodů buď koupit, nebo sami nasbírat. Majitel uvádí, že kilo ovoce zvládne člověk natrhat během asi dvaceti minut. Z výletu si můžete přivézt kromě pěstitelských rad nejen plody, ale i borůvky k pěstování, neboť na farmě se zabývají také jejich množením.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |