vytisknout velikost písma Tip na víkend: v Arboretu Křtiny kvetou a voní azalky a rododendrony

Tip na víkend: v Arboretu Křtiny kvetou a voní azalky a rododendrony

O víkendových dnech 25. a 26. května se v Arboretu Křtiny ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny Mendlovy univerzity v Brně koná v době od 9.00 do 17.00 hodin Den otevřených dveří. Veřejnosti bude při této příležitosti představen nově opravený historický dřevěný srub.

Krásnou jarní přírodou arboreta, zarámovanou omamnou vůní právě kvetoucích azalek a rododendronů, návštěvníky provedou nejen zaměstnanci školního podniku, ale také odborní průvodci – pedagogové Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. 

 

Živoucí fosilie

Nejvzácnější dřevinou arboreta je exotický pajehličník přeslenitý (Sciadopitys verticillata), původem z horských oblastí jižního Japonska, který byl do Evropy dovezen roku 1861. Jsou pro něj typické dlouhé, světle zelené jehlice, které svým uspořádáním připomínají tvar deštníku, a odlupující se červená kůra. Tento strom rostl podle odborníků už v období křídy.

 

Arboretum, které se rozkládá na ploše 23 hektarů mezi městysi Křtiny a Jedovnice, založil roku 1928 profesor tehdejší Lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské August Bayer. Nachází se v něm ojedinělá sbírka více než tisíce druhů dřevin ze všech koutů světa. Jeho lesní charakter zpestřují přírodní palouky, louky, vodní plocha a dřevěné plastiky, vytvořené studenty při sochařských sympóziích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pajehličník přeslenitý

Do arboreta o sobotách

Počínaje sobotou bude křtinské arboretum pro tento rok zpřístupněno veřejnosti. Navštívit ho bude možné vždy jedenkrát týdně – v sobotu od 10.00 do 17.00 hodin, a to po celé vegetační období. To ukončí podzimní Den otevřených dveří, který je naplánován na 5. a 6. října od 9.00 do 17.00 hodin.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A