vytisknout velikost písma Tip na víkend: v Arboretu Křtiny kvetou a voní azalky a rododendrony

Tip na víkend: v Arboretu Křtiny kvetou a voní azalky a rododendrony

O víkendových dnech 25. a 26. května se v Arboretu Křtiny ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny Mendlovy univerzity v Brně koná v době od 9.00 do 17.00 hodin Den otevřených dveří. Veřejnosti bude při této příležitosti představen nově opravený historický dřevěný srub.

Krásnou jarní přírodou arboreta, zarámovanou omamnou vůní právě kvetoucích azalek a rododendronů, návštěvníky provedou nejen zaměstnanci školního podniku, ale také odborní průvodci – pedagogové Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně. 

 

Živoucí fosilie

Nejvzácnější dřevinou arboreta je exotický pajehličník přeslenitý (Sciadopitys verticillata), původem z horských oblastí jižního Japonska, který byl do Evropy dovezen roku 1861. Jsou pro něj typické dlouhé, světle zelené jehlice, které svým uspořádáním připomínají tvar deštníku, a odlupující se červená kůra. Tento strom rostl podle odborníků už v období křídy.

 

Arboretum, které se rozkládá na ploše 23 hektarů mezi městysi Křtiny a Jedovnice, založil roku 1928 profesor tehdejší Lesnické fakulty Vysoké školy zemědělské August Bayer. Nachází se v něm ojedinělá sbírka více než tisíce druhů dřevin ze všech koutů světa. Jeho lesní charakter zpestřují přírodní palouky, louky, vodní plocha a dřevěné plastiky, vytvořené studenty při sochařských sympóziích.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pajehličník přeslenitý

Do arboreta o sobotách

Počínaje sobotou bude křtinské arboretum pro tento rok zpřístupněno veřejnosti. Navštívit ho bude možné vždy jedenkrát týdně – v sobotu od 10.00 do 17.00 hodin, a to po celé vegetační období. To ukončí podzimní Den otevřených dveří, který je naplánován na 5. a 6. října od 9.00 do 17.00 hodin.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |