vytisknout velikost písma Tip na víkend: Podzim v květech v borotínském arboretu

Tip na víkend: Podzim v květech v borotínském arboretu

Borotínské arboretum otevře své brány všem zájemcům o tradiční výstavu nazvanou Podzim v květech, která se uskuteční v termínu od 13. do 15. září a zhlédnout ji můžete denně od 9.00 do 17.00 hodin. Během výstavy je otevřen pavilon s floristickými ukázkami.

Procházka po areálu arboreta nabízí inspiraci pro všechny pěstitele, a obzvláště pro ty, kteří na své zahradě právě plánují více či méně zásadní úpravy. K vidění jsou tu ukázky rodinných zahrádek, rozsáhlé alpinum, bylinková expozice, zahrada japonská, čínská i jiné, bonsaje, různé zajímavé dřeviny a spousta dalších rostlin.

 

Borotínské arboretum v průběhu času

Arboretum se začalo budovat počátkem osmdesátých let na místě po přestárlém znárodněném sadu. Postupně zde vznikla matečnice rostlin v parkové úpravě. Zahradníci JZD vybudovali a vysázeli vzorkovnici rostlin, ukázky zahrad, alpina s jezírky, pavilon se střešní zahradou, japonskou, čínskou zahradu – to vše sloužilo jako názorná ukázka okrasného materiálu a různých způsobů výsadby. Arboretum se stalo známým a hojně navštěvovaným areálem.

Po revoluci arboretum zrestituovali dědicové pozemku, nicméně situaci nezvládli a arboretum opustili. Zůstalo delší dobu bez ošetření a utrpělo tak, že bylo téměř zničeno. Naštěstí se je ale podařilo zachránit. O jeho kondici se stará Zahradnictví SAK, které vzniklo v roce 1994 a zabývá se pěstováním skalniček, trvalek, okrasných dřevin, travin, vodních rostlin a bonsají, které si na výstavě můžete zakoupit.

 

 

Zdroj: Zahradnictví SAK

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |