vytisknout velikost písma Tip na víkend: Festival otevřených sklepů

Tip na víkend: Festival otevřených sklepů

Vymýšlíte si právě plán na sobotu a neděli? Pokud patříte k milovníkům vína, mohl by vás zaujmout poutní Festival otevřených sklepů, který pořádá Nadace Partnerství 17. a 18. listopadu v pěti obcích na Hustopečsku. 

V sobotu budou sklepy otevřeny od 10.00 do 21.00 hodin, v neděli do 15.00 hodin. Kromě výborných vín se můžete těšit na doprovodný program v podobě folklorní hudby i delikátních gourmetských menu, servírovaných v doprovodu s místními víny nejlepšími kuchaři v restauracích i přímo ve sklepech.

Za poznáním vinařské historie a kultury

Festival otevřených sklepů existuje čtyři roky a za tuto dobu představil zájemcům více jak dvě stovky vinařů a čtyřicet vinařských obcí. Pokaždé se koná na jiném místě, v jiném ročním období a s jinými víny. Tentokrát se odehraje v Hustopečích, Rakvicích, Zaječí, Starovicích a Přítlukách.

Nabídne přehlídku vín od dvaatřiceti vinařů, mezi kterými vyčnívají známá vinařství, jako je Vinselekt Michlovský, který se pyšní cenou pro nejlepší vinařství v roce 2009, nebo Vinařství U Kapličky, jehož vína se nedávno dostala i do uznávané publikace 1000 Vins du Monde – 1000 nejlepších vín světa.

Festival otevřených sklepů

Festival otevřených sklepů je unikátním produktem zážitkové a vinařské turistiky. V jeho rámci se milovníkům vína, kultury a nevšedních zážitků několikrát do roka na jeden víkend otevřou desítky sklepů v několika obcích jedné z vinařských podoblastí jižní Moravy. To vše v jedinečné atmosféře jižní Moravy a za doprovodu kulturních a gurmánských akcí.

 

„Návštěvníci ale nepřijíždějí pouze kvůli velkým vinařům. Kořením festivalu jsou totiž právě ti malí – s jejich víny nemají příliš velikou možnost se setkat jinde než právě přímo v jejich sklepech,“ uvádí Juraj Flamik, ředitel festivalu.

Vedle dalších známých vinařství, jako je Réva Rakvice nebo Provin, se představí například i vinařství Trčka, vinařství Jurák a syn nebo vinařství Klobása. Největší nabídka je v samotných Hustopečích, kde své sklepy otevře hned dvanáct vinařství – většina z nich v historické vinařské sklepní ulici Na Hradbách.

Hustopečsko obnovuje vinařskou slávu

V Rakvicích se otevře deset sklepů, ve Starovicích pět, v Zaječí čtyři a v Přítlukách návštěvníky přivítá Vinařství Přítluky. „Hustopečsko bývalo kdysi vinařským centrem Moravy a v posledních letech vlastně obnovuje svoji bývalou slávu. Je to vyhlášený vinařský region a já se těším zejména na Modré Portugaly a na ryzlink vlašský – to jsou takové typické odrůdy tohoto regionu,“ doplňuje Flamik.

Klepněte pro větší obrázek
Poznejte moravské vinaře a jejich produkty 

Réva Rakvice chystá Svatomartinské menu doplněné deseti vzorky vín, Vinselekt Michlovský nabídne k prozkoumání privátní archiv a kombinaci vín z řady Vinum Palaviense a Chateau Dowina.

Ve vinařství Provin se představí Kamil Prokeš, mistr České republiky v Sabrage, cimbálku a folklor si návštěvníci vychutnají v podání mužáckého sboru Šatavan, kapely Eliška nebo cimbálky Ladislava Švidroně.

U Samsonů zase vystoupí harmonikář Tomáš Zach a připravena je i netradiční soutěž Vytáhni štupr a vyhré. Již tradičním pořadem jsou Ženy a víno, tentokrát s podtitulem Námluvy. „Návštěvnicím poodhalíme, jak to vypadá, když se namluví odrůda s odrůdou a zplodí svého potomka,“ prozrazuje Eva Kloudová ze sdružení Moravských vinařek.

Festival podrobně

Více informací o kulturním programu, možnostech výhodného ubytování a festivalové kyvadlové dopravě najdete na stránkách otevrenesklepy.cz. Vstupenky na akci lze zakoupit v e-shopu Nadace Partnerství nebo v síti Ticketstream, objednávky pro skupiny provádějte telefonicky na čísle 515 903 113.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnice vypadá?

Jak se pozná kousnutí od štěnice a jak štěnic…

Pokud jste se probudili s větším či menším množstvím svědivých pupínků na těle a jste si jistí, že to není kopřivka ani komáří štípnutí, máte zřejmě před sebou velký problém. Asi máte doma štěnice. Prozradíme vám, kde se schovávají, jak je poznat a co s nimi dělat.

18.  10.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |