Tip na cesty: Muzeum bonsají (Shunkaen Museum)

Japonci se věnují bonsajím již od šestého století. Za tu dobu jejich pěstování zjednodušili, zdokonalili a vypracovali klasické styly bonsají. Není divu, že právě zde můžete navštívit různé výstavy a muzea.

Právě v Japonsku totiž bonsaje patří k opravdovému umění.

Originální exempláře

Bonsaj může růst až čtyři sta nebo pět set let. Mnoho bonsají tedy roste po několik generací a přežívá původního majitele. Shunkaen muzeum japonského tradičního umění bonsají představuje úžasnou sbírku kolem dva tisíce exemplářů, mezi kterými se najdou i více jak pět set let staré kousky.

muzeum bonsají1.jpg
V muzeu jsou k vidění všechny možné tvary bonsají

Muzeum se nachází v Tokiu na soukromých pozemcích pana Kunio Kobayashi. Stavba tohoto zvláštního muzea přišla na více než sedm milionů amerických dolarů a byla otevřena třetího dubna roku dva tisíce dva. Šlo o velké přání majitele ukázat krásu bonsají světu a předat své dovednosti dalším japonským či zahraničním zájemcům.

Kunio Kobayashi získal za svou práci řadu ocenění a vyznamenání. Bonsajím se věnuje více jak třicet let a říká, že díky nim se naučil mnoho věcí, protože ukazují krásu přírody po všechny čtyři roční období a přežívají v nejkrutějších podmínkách.

muzeum bonsají 2.jpg
Dívejte se a učte se

Kurz pěstování bonsají

V muzeu nejde pouze o samotnou prohlídku. Pokud má někdo zájem, může se zapsat do kurzu, který se platí. Tady se naučí o bonsajích, co potřebuje vědět - které nástroje používat, jakou zeminu upřednostnit, vše o správné zálivce. Kurz vede sám Kunio Kobayashi a vyučuje jak začátečníky, tak experty. Koná se každou neděli od devíti dopoledne do pěti odpoledne.

kobayashi.jpg
Pan Kunio Kobayashi je v Japonsku svým uměním proslulý

Návštěva

Adresa muzea je Nihori 1-29-16, Edogawa-ku, Tokio 132-0001. Pokud se vypravíte do těchto dalekých končin, rozhodně si návštěvu muzea nenechte ujít. Otevřeno je denně kromě pondělí a státních svátků od desíti hodin dopoledne do pěti odpoledne. Vstupné zahrnuje i tradiční čaj.

Zdroj: http://www.kunio-kobayashi.com/

 


Doporučujeme

Články odjinud