vytisknout velikost písma Tip k pěstování: Hymenocallis, opomíjená cibulovina

Nádherná rostlina z čeledi amarylkovitých, jejíž nároky vám chci přiblížit, nemá český název, zato latinské hned dva: Hymenocallis a Ismene. Budete-li mít možnost koupit cibule této exotické krásky, neváhejte!

Rod Hymenocallis (neboli Ismene) čítá kolem čtyřiceti druhů, jejichž domovinou je území od Mexika po Argentinu. Pro pěstování se nejvíce osvědčil druh Hymenocallis festalis, obzvlášť odrůda 'Zwanenburg', která ve světě patří k nejrozšířenějším.    

Klepněte pro větší obrázek
Květenství je vhodné k řezu a s úspěchem je můžete použít i v květinovém aranžmá 

Neznámá cibulovina

Jedná se o nápadnou rostlinu, která přečkává nepříznivé období v podobě cibule, jejíž velikost dosahuje průměru kolem dvanácti centimetrů. Z ní vyrůstají přízemní řemenovité listy. Jakmile se objeví, můžete v brzké době očekávat stvol zakončený okolíkem květenství.  

Na každém stvolu odrůdy 'Zwanenburg' se podle velikosti cibule objevuje od dvou do osmi bílých květů, které připomínají exotičtější květy narcisů. Tuto krásu navíc umocní i jejich úžasná vůně připomínající vůni narcisů a frézií.  

Klepněte pro větší obrázek
Hymenocallis vytváří kulovité cibule s dužnatými kořeny: rozhodně je nezkracujte  

Jak začít s pěstováním?  

Cibule můžete vysadit buď do prostorného velkého květináče s kvalitním zahradnickým substrátem, nebo ještě lépe přímo na slunný záhon. V něm více narůstají, vytváří dostatek odnoží a samozřejmě i více kvetou.  

Pamatujte však, že se jedná o rostlinu teplomilnou, a tak zvolte záhon, který je chráněný proti západním větrům. Květenství by se mohla za větrného počasí zbytečně zlomit či poškodit.  

Odzkoušené úspěšné pěstování ve volné půdě mohu potvrdit v nadmořské výšce tři sta padesát metrů nad mořem, kde rostliny prosperují a při výsadbě koncem dubna nakvétají již na přelomu května a června. To znamená, že květů se můžete dočkat již za pět týdnů po výsadbě!  

Klepněte pro větší obrázek
Odnože použijte k snadnému rozmnožení, neodtrhávejte je však dříve, než budou mít vlastní kořínky  

Výsadbu proveďte koncem dubna nebo během května do již prohřáté propustné a na živiny bohaté půdy do takové hloubky, aby nad vrcholem cibule bylo přibližně osm centimetrů zeminy. Po zasazení cibule vydatně zalijte a další zálivku proveďte raději až po objevení prvních listů.  

Po jejich vyrašení dopřejte rostlinám živiny. Nejlepším řešením jsou vícesložková hnojiva s mikroprvky a v době růstu listů i hnojiva dusíkatá. Po odkvětu odstraňte všechny semeníky, které rostlina vždy úspěšně vytvoří. Zbytečně by se vysilovala.

Cibule skliďte s prvními mrazy i s listy, které případně můžete trošku zkrátit. Nechte je dosušit v teplé místnosti s dostatečným přístupem vzduchu. Rostlina zde zatáhne a během zimy ji očistíte od země a vrchních slupek.  

Klepněte pro větší obrázek
Očištěné cibule skladujte v suchých a teplejších prostorech  

Po zbytek zimy až do jara skladujte Hymenocallis při teplotě kolem sedmnácti stupňů Celsia, je to nesmírně důležité. Při nerespektování potřebných vyšších teplot cibule příští rok nepokvetou!  

Pěstitelovy možné starosti  

Rostlinám během vegetace příliš zálivky nedopřávejte: více je můžete poškodit přebytkem vody než přílišným suchem. Plně proto postačí, když jim poskytnete mulč z posekané trávy. Ušetříte si tím čas se zaléváním a také eliminujete hlavního škůdce (cibulovku narcisovou).  

Klepněte pro větší obrázek
Chemickou ochranou proti velké narcisové mouše rostlinám příliš nepomůžete, nebývá totiž příliš účinná  

Proti tomuto škůdci lze bojovat i tím, že rostliny po odkvětu zakryjete do konce srpna bílou netkanou textilií. Dospělec se tak nemůže dostat k cibulím a naklást k nim vajíčka.  

Tato efektní nádherná cibulovina je prozatím pěstována spíše sporadicky, pravděpodobně z nedostatku informací o jejích potřebách. V současné době již není problém sehnat cibule (druhu festalis) za rozumnou cenu okolo třiceti korun.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |