vytisknout velikost písma Tip k pěstování: Hymenocallis, opomíjená cibulovina

Nádherná rostlina z čeledi amarylkovitých, jejíž nároky vám chci přiblížit, nemá český název, zato latinské hned dva: Hymenocallis a Ismene. Budete-li mít možnost koupit cibule této exotické krásky, neváhejte!

Rod Hymenocallis (neboli Ismene) čítá kolem čtyřiceti druhů, jejichž domovinou je území od Mexika po Argentinu. Pro pěstování se nejvíce osvědčil druh Hymenocallis festalis, obzvlášť odrůda 'Zwanenburg', která ve světě patří k nejrozšířenějším.    

Klepněte pro větší obrázek
Květenství je vhodné k řezu a s úspěchem je můžete použít i v květinovém aranžmá 

Neznámá cibulovina

Jedná se o nápadnou rostlinu, která přečkává nepříznivé období v podobě cibule, jejíž velikost dosahuje průměru kolem dvanácti centimetrů. Z ní vyrůstají přízemní řemenovité listy. Jakmile se objeví, můžete v brzké době očekávat stvol zakončený okolíkem květenství.  

Na každém stvolu odrůdy 'Zwanenburg' se podle velikosti cibule objevuje od dvou do osmi bílých květů, které připomínají exotičtější květy narcisů. Tuto krásu navíc umocní i jejich úžasná vůně připomínající vůni narcisů a frézií.  

Klepněte pro větší obrázek
Hymenocallis vytváří kulovité cibule s dužnatými kořeny: rozhodně je nezkracujte  

Jak začít s pěstováním?  

Cibule můžete vysadit buď do prostorného velkého květináče s kvalitním zahradnickým substrátem, nebo ještě lépe přímo na slunný záhon. V něm více narůstají, vytváří dostatek odnoží a samozřejmě i více kvetou.  

Pamatujte však, že se jedná o rostlinu teplomilnou, a tak zvolte záhon, který je chráněný proti západním větrům. Květenství by se mohla za větrného počasí zbytečně zlomit či poškodit.  

Odzkoušené úspěšné pěstování ve volné půdě mohu potvrdit v nadmořské výšce tři sta padesát metrů nad mořem, kde rostliny prosperují a při výsadbě koncem dubna nakvétají již na přelomu května a června. To znamená, že květů se můžete dočkat již za pět týdnů po výsadbě!  

Klepněte pro větší obrázek
Odnože použijte k snadnému rozmnožení, neodtrhávejte je však dříve, než budou mít vlastní kořínky  

Výsadbu proveďte koncem dubna nebo během května do již prohřáté propustné a na živiny bohaté půdy do takové hloubky, aby nad vrcholem cibule bylo přibližně osm centimetrů zeminy. Po zasazení cibule vydatně zalijte a další zálivku proveďte raději až po objevení prvních listů.  

Po jejich vyrašení dopřejte rostlinám živiny. Nejlepším řešením jsou vícesložková hnojiva s mikroprvky a v době růstu listů i hnojiva dusíkatá. Po odkvětu odstraňte všechny semeníky, které rostlina vždy úspěšně vytvoří. Zbytečně by se vysilovala.

Cibule skliďte s prvními mrazy i s listy, které případně můžete trošku zkrátit. Nechte je dosušit v teplé místnosti s dostatečným přístupem vzduchu. Rostlina zde zatáhne a během zimy ji očistíte od země a vrchních slupek.  

Klepněte pro větší obrázek
Očištěné cibule skladujte v suchých a teplejších prostorech  

Po zbytek zimy až do jara skladujte Hymenocallis při teplotě kolem sedmnácti stupňů Celsia, je to nesmírně důležité. Při nerespektování potřebných vyšších teplot cibule příští rok nepokvetou!  

Pěstitelovy možné starosti  

Rostlinám během vegetace příliš zálivky nedopřávejte: více je můžete poškodit přebytkem vody než přílišným suchem. Plně proto postačí, když jim poskytnete mulč z posekané trávy. Ušetříte si tím čas se zaléváním a také eliminujete hlavního škůdce (cibulovku narcisovou).  

Klepněte pro větší obrázek
Chemickou ochranou proti velké narcisové mouše rostlinám příliš nepomůžete, nebývá totiž příliš účinná  

Proti tomuto škůdci lze bojovat i tím, že rostliny po odkvětu zakryjete do konce srpna bílou netkanou textilií. Dospělec se tak nemůže dostat k cibulím a naklást k nim vajíčka.  

Tato efektní nádherná cibulovina je prozatím pěstována spíše sporadicky, pravděpodobně z nedostatku informací o jejích potřebách. V současné době již není problém sehnat cibule (druhu festalis) za rozumnou cenu okolo třiceti korun.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |