Termokamera vidí skryté vady

Termokamera vidí skryté vady

To, zda je dům správně postaven a někdo jeho konstrukci při stavbě „neošidil“, navenek nemusíme vůbec poznat. Pomocníkem k odhalení skrytých problémů může být termokamera.

Kromě požadavku, aby do domu nefoukal vítr a nepršelo, jsou základní podmínkou kvality správné tepelně izolační vlastnosti stavby. Dům může být dokonale omítnut, střecha pokryta kvalitní krytinou, a přitom se pod tímto povrchem mohou skrývat vady, které celou stavbu znehodnotí. Pro odhalení tepelně izolačních poruch – tepelných mostů – slouží termokamera.

Kamera čte ze zdí

Termokamera funguje na principu infračerveného záření a měří se s ní povrchové teploty stavby. Kamera snímá vyzařování v oblasti infračerveného záření a u nás se ve větší mířepoužívá zhruba v posledním desetiletí. Na fasádě s její pomocí lze z povrchových teplot zjistit anomálie, které mohou signalizovat tepelné mosty. Z těchto anomálií je možné vyčíst mnoho o stavu a vlastnostech stavební konstrukce.

Analýza infračerveného vyzařování pomůže zjistit povrchové teploty v ploše a lze z ní vyčíst vlastní tepelný odpor konstrukce. Na fasádě i jinde tepelné mosty nejen najde, ale i změří, kolik tepla přes ně uniká. Díky softwaru současná technika umožňuje načíst měřené hodnoty a celé vyhodnocení pak probíhá v počítači.

Jak tepelný most vzniká

Jednoduchou odpovědí na tuto otázku jsou slova nedbalost nebo šetření na nepravém místě. Výrobky a materiály, které se mají při stavbě použít, totiž tvoří promyšlený (a propočítaný) systém. Pokud některé jeho součásti nahradíme neplnohodnotnými prvky, může dojít k problémům. Příkladem může být například nahrazení doporučovaných betonových překladů kovovými profily. Celé tepelné fungování konstrukce se tím mění a tepelný most nad oknem nebo dveřmi dostává svůj základ.

Šetrnost může i škodit

Také používání tepelně izolačních cihel v kombinaci s cihlami plnými nebo porobetonovými tvárnicemi, jejich spojování běžnou maltou (často v silné vrstvě) místo speciální tepelně izolační malty, to vše vede ke vzniku tepelných mostů. Tepelným mostem mohou být i kotvicí prvky ve střeše nebo v izolaci zdí. Problémem tepelného mostu ale není v první řadě to, že uniká teplo. Komplikace působí hlavně rozdílná povrchová teplota v obývaném interiéru. Pokud teplota zdi v místě tepelného mostu klesne pod rosný bod, kondenzuje se na ní vhkost, a to znamená vznik plísně, poškození povrchu zdi apod.

Rizikovým místem pro vznik tepelného mostu jsou také místa, kde se střecha stýká se svislou obvodovou konstrukcí, překlady, krokve v podkroví a styk obvodových zdí a základu. S těmito kritickými body projekt musí počítat a přiměřeně riziko omezovat.

Kdy využít služby termokamery

Nejčastěji vedou k využití technologie termokamery problémy, které nastvávají v novostavbách v prvních letech po jejich dokončení. V případě, že stavba vykazuje nějakou poruchu, hledá investor viníka a dostává se do sporu s firmou, která stavbu realizovala. Jeho úvaha při zjištění vlhkosti často vede přímočaře k závěru, že byla špatně provedena střecha nebo jiná hydroizolace. Teprve průzkum terokamerou a následná analýza ale ukáží, že příčinou problému je tepelný most a pak nastupuje praktické řešení – napřiklad dodatečné izolace apod.

Vlhkost ale nemusí být vždy znatelná a může kondenzovat i uvnitř pláště střechy nebo jinde v konstrukci. Voda, která tam vzniká, pak mění fyzikální parametry tepelně izolačních vrstev, do nichž se dostane. Například minerální vatou pomocí transmise a kapilárních jevů voda pronikne a může i v malém množství zvýšit hmotnostní vlhkost izolace. Součinitel tepelné vodivosti může změní až dvojnásobně, tím ale negativní proces nekončí. Důsledkem je zmenšení tepelného odporu, další kondenzace vlhkosti a v podstatě řetězová reakce, která v důsledku nemusí způsobit „jen“ zhoršení tepelně izolačních vlastností konstrukce, ale v případě uhnití dřevěných prvků i její úplnou destrukci.

Dostupná služba

Analýza údajů získaných termokamerou se využívá stále častěji. Tento prostředek hledání a řešení závad využívají instituce i soukromníci. Nejčastěji se zadává celkový posudek stavby, lze však objednat i dílčí průzkum. K objednávce dochází většinou v případě sporu mezi investorem a prováděcí firmou. Posudky s pomocí teromokamery provádí např. Ústav pozemního stavitelství Fakulty stavební VUT Brno. Náklady např. na kompletní posudek standardně velkého rodinného domu včetně analýzy se pohybuje kolem deseti tisíc korun.

Doporučujeme

Články odjinud