Termoizolační samozávlahové kontejnery a nádoby

Konečně se objevil způsob jak zabránit vysychání substrátu či naopak jeho přelití. Řešení, jež naplňuje ono pro rostlinky toužebné "ani horko, ani mráz", umožní i nám odjet bez obav o ně na dovolenou.

Zkušenost matkou myšlenky

Jak tedy zabránit vysychání země či substrátu nebo naopak jeho přelití? Tyto, ač zcela protichůdné příčiny, mají totiž často stejný výsledek: úhyn rostlin. Řešení se nabízí v použití termoizolačního materiálu v kombinaci s dobře propracovaným závlahovým systémem, jejichž specifickým spojením vznikl termoizolační samozávlahový pěstebný kontejner.

Majitel zahradnického ateliéru Patio Romántico, pan Miloš Jezbera, se začal myšlenkou na výrobu termoizolačních nádob zabývat během svého studijního působení ve Španělsku. Zde viděl, jak v běžných nádobách na žhavém slunci většina květin sotva přežívá.

ForGarden_07.jpg
Design velkých kontejnerů je poeticky nazván  "Květuščina zahrádka"

Rozhodl se hledat vhodný materiál, který by rostliny před horkem ochránil a měl pokud možno i další výhody. "Výběrové řízení" vyhrál polystyren, jenž se stal základním prvkem při výrobě těchto kontejnerů. Proč?

Má mnoho výborných vlastností: kromě izolace je to odolnost vodě i dalším neagresivním tekutinám, odolnost proti mrazu, dobrá tvarovatelnost, lehkost a v kombinaci s dalšími "tajnými ingrediencemi" i pevnost a vysoká nosnost.

Testy prokázaly, že termoizolační kontejnery dokáží ochránit rostlinný kořenový systém při teplotách do plus třiceti pěti stupňů a minus dvaceti stupňů Celsia.

Důležitý je i vzhled

Autor tohoto nápadu myslel nejen na blaho rostlin, ale i na estetické začlenění nádob do exteriéru. Kontejnery se vyrábí v několika velikostech a rozdílném povrchovém designu. V nabídce najdete kousky se strukturovaným i hladkým povrchem, který lze individuálně sladit například s fasádní omítkou domu.

žlaby.jpg
Atraktivně působí i nádoby s designem omšelého kamene, nahrazující úspěšně těžká kamenná korýtka a žlaby

K nejefektnějším patří kontejnery s patinovaným povrchem a nádoby imitující vzhled omšelého kamene. Jako letošní letní novinka se v nabídce objeví nádoby ve středomořském stylu. Všechny druhy mají voděvzdornou povrchovou úpravu.

Není nádoba jako nádoba

Termoizolační nádoby představují jednoduché řešení problému zvaného nedostatek času. A v čem spočívá? Do termoizolační nádoby pouze vložíme květináč a závlahový systém sám zajistí rostlině plynulou dodávku vláhy v časovém rozmezí zhruba čtrnácti dnů, poté je nutné vodu doplnit. Jako zabezpečení rostlin po čas naší nepřítomnosti (například na víkendovém sídle) je tento systém plně dostačující.

Není kontejner jako kontejner

Pokud chceme vsadit na celoroční minimální péči, zvolíme samozávlahový kontejner. Sadu tvoří termoizolační kontejner s velkým rezervoárem vody a výsadbový koš, který se do kontejneru vkládá již osázený rostlinami.

Koš lze snadno vyjmout a nahradit. Například koš s odkvetlými letničkami snadno vyměníme za jiný s rostlinami kvetoucími v pozdním létě a na podzim. Prostor kontejneru se vyplňuje speciálním substrátem, jenž se na povrchu ještě pokryje vrstvou mulčovací kůry, bránící růstu plevelů a zároveň ochraňující substrát z horní otevřené části před vysycháním.

Voda se do rezervoáru doplňuje podle potřeby, závisející na venkovních teplotách a požadavcích samotných rostlin. Po naplnění však vydrží minimálně jeden měsíc.

Rostlinám vysazeným do těchto kontejnerů tak zajistíme průběžný a optimální přísun všech důležitých živin a jejich kořeny jsou navíc chráněny před nepříznivými vlivy počasí.

Kontejner_D1_pelargonie_1.jpg
Rostlinám zaručíte během vaší nepřítomnosti dostatek vody

Substrát s velkým "S"

Do popsaných kontejnerů a nádob se autorovi osvědčilo používat speciální substrát, který však lze zatím pořídit jen z dovozu. Jeho vývoj započal před pětadvaceti lety na Gentské univerzitě v Belgii v rámci projektu zalesňování aridních oblastí západní Afriky. Ukázalo se, že tento substrát má i ideální vlastnosti pro výsadbu rostlin do nádob.

Oproti běžně užívaným je lehčí, lépe váže vlhkost, obsahuje takzvané synergicky působící půdní kondicionéry, zásobní hnojivo a podobně. Můžete si ho objednat spolu s kontejnerem. Nic vám ovšem nebrání použít pro pěstování rostlin v těchto kontejnerech a nádobách i běžný substrát nebo zeminu.

Kde je objednat

Více informací o popsaných výrobcích včetně kontaktu na výrobce najdete na domovských stránkách zahradnického ateliéru Patio Romántico: www.patio-romantico.com. A jaká je jejich cena?

Za prázdnou pěstební nádobu zaplatíte od tisíce devadesáti korun (replika kamenné nádoby), za osázenou běžnými rostlinami v speciálním substrátu od tisíce dvě stě devadesáti. Nejmenší kontejner s osázením o obsahu šestašedesát litrů vás přijde na čtyři tisíce čtyři sta devadesát korun.

Doporučujeme

Články odjinud