vytisknout velikost písma Teplý meloun je zdravější než chlazený

 

Zatímco při nula stupních Celsia obsahuje jen minimum prospěšných látek, při dvaceti stupních má o 40 procent více lykopenu. Ten se nachází také v rajčatech. Lykopen chrání srdce a cévy před poškozením, ale byly u něj prokázány také protirakovinné účinky. Beta-karotenu obsahuje teplý meloun až o 140 procent více než chlazený.

Podle amerických odborníků je meloun zdravější v teplém provedení než ve studeném. Když se vodní meloun zahřeje, má vyšší výživnou hodnotu. Obsahuje tedy více zdraví prospěšných látek. Naopak chlazený dodává tělu jen vodu. Meloun v teple neustále dozrává a produkuje živiny, ačkoli je dávno utržen od mateřské rostliny. Chlazením lze proces dozrávání zpomalit či zastavit, vystavením teplu naopak urychlit.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |