Teplo pro moderní koupelny

Teplo pro moderní koupelny

Lidé v moderní koupelně tráví hodně času. Nutnou podmínkou k tomu, aby tento pobyt byl příjemný, je teplo, a tedy i správná volba topného systému.

Stále ještě existují domy, kde pobyt v koupelně představuje záležitost pro otužilce. Většinou jde o starší stavby pocházející z dob, kdy pobyt ve vaně či sprše byl bezmála sváteční záležitost i pro vyšší vrstvy, nebo venkovská stavení. Dnešní člověk ovšem v koupelně tráví mnohem víc času - a tak se při rekonstrukci koupelny často nevyhneme zásadní přestavbě topného systému. Ve skutečnosti je teplo jedním ze základních požadavků kladených na koupelnu. Vytápět ji lze několika způsoby:

  • přívod tepla do radiátorů prostřednictvím vody ze systému dálkového, ústředního nebo etážového vytápění
  • podlahové vytápění, obvykle prostřednictvím takzvané teplé dlažby.
  • nástěnné elektrické zdrojů tepla (zářičů, konvektorů atd.)

Všechny tyto varianty mají své přednosti a nedostatky

Moderní teplovodní vytápění

Tam, kde je k dispozici teplo z dálkového, ústředního či etážového topení, většinou není co řešit: koupelna se k systému prostě připojí. Klasické radiátory však většinou nahradila kombinace desková nebo trubková tělesa, případně jejich kombinace.

Moderní trubková žebříková topná tělesa mají celou řadu výhod:

  • zabírají méně prostoru
  • lépe se čistí
  • umožňují sušit ručníky

U větších koupelen by však výkon „žebříku“ na vytopení prostoru nemusel stačit, nebo by jeho povrch byl nepříjemně horký. Proto se doplňují deskovými tělesy nebo podlahovým vytápěním. Slouží pak opravdu především na sušení a příjemné temperování ručníků.

Ceny jednoduchých „žebříků“ s rovnými trubkami začínají už někde okolo 1 500 Kč. To je třeba případ jednoduchého topného žebříku Grenada. U dražších typů bývají trubky často prohnuté směrem do místnosti, což usnadňuje přehazování větších ručníků nebo županů přes trubky a také čištění topného tělesa.

Cenu dále zvyšuje provedení v jiné než běžné bílé barvě (oblíbený je například chromovaný povrch), netradiční design a podobně. Výjimkou proto nejsou ani radiátory v ceně přesahující deset tisíc korun. Například žebříkové topné těleso Danby o rozměrech 450 x 940 mm provedené z nerezu se prodává za téměř 15 000 Kč. U speciálního designu to mohou být i desítky tisíc korun.

Kombinovaná tělesa

V koupelně chceme mít teplo (nebo sušit ručníky) i tehdy, když je dodávka centrálního tepla zastavená, nebo když se kvůli tomu nevyplatí roztápět kotel ústředního topení na pevné palivo. I na to výrobci žebříků myslí. Některé výrobky jsou opatřené elektrickým topným tělesem, které je zahřeje i bez přísunu teplé vody. V takovém případě je ale nezbytné uzavřít vodní ventil, abychom koupelnovým žebříkem omylem nevytápěli celou nemovitost. Některé typy jsou proto vybaveny tepelnou pojistkou.

Příkladem kombinovaného topného žebříku může být model Doris se čtyřmi režimy vytápění, jehož cena se podle výkonu a provedení pohybuje od 8400 Kč do 12 600 Kč s DPH. Cena luxusnějšího výrobku Neferitit začíná u 12 600 Kč a končí u 19 700 Kč.

Když topí podlaha

Pokud „topí podlaha“, může být teplota vzduchu podstatně nižší při stejném subjektivním pocitu tepla. Je to proto, že člověk vnímá teplo nejcitlivěji nohama - což je v koupelně obzvlášť významné. Náklady na vytápění tedy výrazně klesají, podle některých údajů až o 50 procent.

Stejně jako v jiných místnostech, i v koupelnách může být podlahové topení buď trubkové nebo elektrické. Trubkové ovšem vyžaduje celkovou nákladnou rekonstrukci a také dostatek místa v podlaze. Proto se více využívají elektrické systémy. Jejich další předností je i to, že je můžeme zapnout i mimo topnou sezónu, když kotel nebo dálkové topení není v činnosti.

Teplá dlažba a dřevo

Podlahové topení v koupelně se používá nejen pro vytápění, ale také jen pro přitápění či temperování podlahy. Tyto výrobky jsou obvykle označované jako teplá dlažba. Jsou připravené tak, aby pokládka byla snadná a rychlá, takže ji zvládne i šikovnější laik. Topný kabel je vetkán ve speciální rohoži, komplet obsahuje i upevňovací prvky a termostat, obvykle snímající teplotu přímo v podlaze. Cena se řídí podle plochy, za první metr až metr a půl to je okolo 4 500 Kč, za asi pět metrů však už jen 6 000 Kč. V této souvislosti není bez zajímavosti, že v koupelnách se stále častěji v podlaze místo dlaždic uplatňuje tvrdé a speciálně ošetřené dřevo - i nad elektrickým podlahovým topením.

Rychlé teplo z elektřiny

V některých domech závislých na dálkové dodávce tepla nebo na nutnosti roztápět kotel se často vyskytne potřeba ohřát koupelnu i mimo topnou sezónu. Trh proto nabízí celou řadu nástěnných elektrických topidel - teplovzdušných ventilátorů, infrazářičů a podobně. Představují i levnou náhražku tam, kde je stávající vytápění koupelny nedostatečné a rekonstrukce z různých důvodů nepřichází v úvahu. Z hlediska provozních nákladů už to ale tak levné obvykle není, takže jde spíše o provizorní řešení.

Jedním z takových výrobků je jednoduchý infrazářič Solaris za 1 800 až 2 200 Kč (podle výkonu). Kdo před paprsky dává přednost teplému vzduchu, může si pořídit teplovzdušný ventilátorový rychloohřívač vzduchu AEG VH 211 i s DPH stojí okolo 2000 Kč a má příkon 2 kW. Umožňuje plynulou volbu teploty od protizámrzné až po přibližně 30 stupňů Celsia. Výhodou je velmi rychlá instalace: stačí upevnit na tři šrouby a zastrčit do zásuvky. Rovněž do koupelen je určen i obdobný výrobek ETA 0524 9000 za 660 Kč s DPH. Umožňuje přepínání mezi příkonem 1,2 a 2,4 kW.

Koupelnové přímotopy

Řada uživatelů také touží po koupelnovém žebříku i když nemají teplovodní vytápění, nebo nehodlají do koupelny pracně přivádět jeho trubky. I to je dnes snadno splnitelné přání. Existuje celá řada výlučně elektrických koupelnových žebříků s teplonosnou kapalinou nebo „suchým“ rozvodem tepla. Některé mají i další zajímavé příslušenství, například programovací jednotky, časové spínače, nebo dokonce možnost ovládání na dálku přes internet nebo mobil. V podstatě už jde o přímotopy určené pro specifický provoz v koupelnách se všemi jejich přednostmi i nedostatky.

Výhodou je především jednoduchá instalace a regulace, nevýhodou vysoké (a do budoucna nepochybně stále rostoucí) ceny elektřiny. Příkladem elektrického koupelnového žebříku je třeba model Olympe začíná cenově u 9700 Kč a podle výkonu, rozměrů a vybavení se vyšplhá až 15 tisícům.

Topné panely

Dalším typem přímotopů určených pro koupelny jsou elektrické sálavé panely - opět nezřídka s bohatým vybavením, možností elektronické regulace a dálkového ovládání. Luxusní model Ultima CMB 15 stojí okolo 30 000 Kč.

Zatím novinkou s nejistou budoucností jsou infrapanely, kde elektřina zařívá desku ze speciálního materiálu (keramika, kamenina atd.) vydávající sálavé záření. Mohou mít nejrůznější provedení, často jde o speciální výrobky s unikátním designem zhotovené na zakázku v rámci celého projektu.

Bezpečnost na prvním místě

I když je montáž těchto zařízení zdánlivě jednoduchá, o to víc musíme dbát bezpečnostních zásad. Užitečným čtením - nejen pro tyto případy - je třeba publikace „Elektroinstalace v koupelnách a umývárnách“ (ČKAIT, Praha 2006) nebo norma ČSN 33 2000-7-701: Elektroinstalace v koupelnách a prostorách s vanou.

Doporučujeme

Články odjinud