8
Fotogalerie

Téma z diskuze: Nakupujeme ovocné stromky

Dotazy v diskuzním fóru o správném postupu při nákupu ovocných stromů se množí. Není se co divit, vždyť strom na zahradě poroste spoustu let. Pojďme si uvést, podle čeho se řídit a na co dávat pozor.

Za starých časů

V dřívějších dobách byly ovocné stromy přirozenou součástí naší krajiny. Dotvářely její rozmanitost a jejich plody, někdy také ony samy, sloužily jako potrava pro divoká zvířata. U většiny silnic se nacházela nějaká ovocná alej. V dnešní době se ovocné stromy soustřeďují pouze do soukromých zahrad či sadů.

alej.jpg
Takovýto obrázek vídáme v současnosti stále méně

Strom se vejde kamkoli

Pokud máte k dispozici velkou zahradu, můžete pěstování stromků vymezit oddělený prostor. V případě malých zahrad se nabízí řešení v podobě nízkých stromků, takzvaných zákrsků. Některé druhy lze pěstovat i v nádobách (třeba na terase či balkoně), jež na zimu schováme před mrazem.

strom v nádobě.jpg
Pěstujete-li stromky v nádobách na balkoně či terase, můžete si pořídit také takový exemplář, na němž jsou naočkovány dvě různé odrůdy

Mějte také na paměti, že většina odrůd potřebuje druhý strom, který poroste poblíž, k opylení. Někdy postačí jako vhodný opylovač i strom od sousedů. Moderní stromky (například do nádob) jsou však již samosprašné.

Výška stromu: je důležitá?

Podle výšky rozeznáváme ovocné stromy označované jako zákrsky - ty větví již padesát centimetrů nad zemí. Nevýhodou těchto malých stromků bývá špatná dostupnost do prostoru pod nimi, protože nízko rozvětvená korunka brání například sekání trávy pod stromy. Dále rozlišujeme takzvaný polokmen, výška jeho kmene dosahuje sto třiceti až sto padesáti centimetrů.

ovocné stromy.jpg
Je třeba promyslet, jak vysoký strom se pro vybrané místo hodí nejvíce

Hůře k dostání jsou vysokokmeny, u kterých je výška kmene sto šedesát až sto devadesát centimetrů. Vysokokmeny se hodí do velkých zahrad a všude tam, kde chceme navázat na přírodní ráz krajiny. Uvědomme si ale, že velká výška může být problémová při sklizni ovoce a při prořezu či ošetřování stromu.  

Dobrá rada drahá: kde vlastně nakupovat?

Nejjistější nákup ovocných dřevin nám zajistí ovocnářská školka. Mají zde velký výběr výpěstků a odborníci vám ochotně poradí s pořízením odrůdy vhodné právě pro vaši zahradu. Poradí také s řezem i následnou péčí.

ovocnářská školka.jpg
Pamatujte, že vrátit koupený stromek už nepůjde

Nákupy v supermarketech nejsou příliš vhodné. Jednak nenabízejí větší sortiment a většinou nám se stromkem ani nikdo neporadí. Další možnost nákupu představují zahradnické výstavy, na nichž se vám prodavači a vystavovatelé v jedné osobě ochotně věnují, a vy si můžete vybrat z více prodejců. Ceny zde bývají díky konkurenci příznivé.

Ceny alespoň orientačně

A na kolik vás takový stromek přijde? Abyste si udělali alespoň nějakou představu, nabízíme vám orientační ceny nejžádanějších druhů: jabloň seženete za cenu kolem sta korun, hrušeň a švestku za sto čtyřicet korun, meruňku či broskvoň za sto padesát, ořešák za dvě stě padesát korun a za stromkový rybíz či angrešt dáte kolem osmdesáti korun.

Výběr kvalitní odrůdy

Obecně se doporučuje vybírat rostliny nenáročné na pěstování a vhodné pro dané stanoviště. Výběr podnože závisí na požadované velikosti stromu a typu půdy, který je k dispozici. Špatná kvalita půdy může být vyrovnána typem podnože, ale znovu opakujeme, že vždy je lepší poradit se s prodejcem.

Kupujeme pouze zdravé rostliny s dobře rozvětvenými kořeny i korunkou. Předem bychom měli mít promyšlené, o jaký typ dřeviny máme zájem. Zda chceme ranou odrůdu s časnou sklizní,
či odrůdu pozdní, která rodí plody na pozdější uskladnění. Vybíráme rostliny odolné vůči klimatickým podmínkám, škůdcům a chorobám.

ovocný strom.jpg
Správný výběr vhodné odrůdy je základem úspěšného pěstování

Zpátky ke kořenům

Při nákupu rostlin se nejspíše setkáme s několika variantami prodeje. Záleží na tom, v jakou roční dobu chceme strom sázet. V nabídce jsou rostliny prostokořenné, které mají při prodeji holé kořeny. Ty se vysazují na jaře (březen, duben).

Kontejnerované stromky jsou zasazené v substrátu v květináči. Mají dobře prokořeněný bal a sází se po vyjmutí z květináče v celku. Tyto můžeme vysazovat v průběhu celého roku, pokud není půda zmrzlá.

Balové dřeviny jsou prodávány s kořenovým balem obaleným jutou. Vysazují se již takto připravené, juta se časem v půdě rozloží. Rostliny s balem lze vysazovat až do května nebo potom na podzim až do zámrazu.

A jsme doma…

Prostokořenné dřeviny bychom měli zasadit co nejdříve po nákupu, kořeny totiž brzy zasychají. Rostliny nenecháváme v slunných a suchých prostorách. Po nákupu je vhodné postavit je na celý den do vody. Pokud nemáme možnost ihned sázet, založíme stromek do vlhké půdy někde ve stínu zahrady. Vysazovat bychom měli nejpozději do dvou dnů.

kontejnerovaný strom.jpg
Stromky s rozrostlým kořenovým balem vydrží déle nezasazené

Rostliny balové a v kontejnerech můžeme uchovávat déle v případě, že jim poskytneme dostatečnou zálivku a místo ve stínu. Před výsadbou kontejnery i rostliny s balem důkladně zalijeme. Prostokořenné namočíme na dvě hodiny do vody. Připravíme si jámu o průměru padesát centimetrů, pro keře stačí třicet centimetrů.

Sázení není maličkost

Před výsadbou zakrátíme porušené kořeny až do zdravého pletiva. Při sázení balové dřeviny bal nerozebíráme. U kontejneru zakrátíme kořeny, které rostou ze dna květináče. Dbáme na to, aby se kořeny dobře rozprostřely a jáma byla o něco větší.

Než vložíme stromek do jámy, zatlučeme kůl jako oporu a na dno nasypeme vyzrálý kompost. Postupně zasypáváme a hlínu udusáme. Nakonec vytvoříme zálivkovou mísu, aby nám voda neunikala. Bohatě zalijeme.

sázení stromu.jpg
Lépe se pracuje ve dvou

Po výsadbě následuje řez. Dřeviny vysazené na podzim zkrátíme o jednu třetinu, přičemž klademe důraz na jarní výchovný řez. Pokud si nejsme jistí, zda-li řez provedeme správně, je lepší poradit se s odborníkem.

Nenechte se překvapit: škůdci i choroby přicházejí nečekaně!

Ani v pečlivě upravené a opečovávané zahradě se nejspíš nevyhneme škůdcům a chorobám. Některé se objeví proto, že jsme při výsadbě rostlin nezvolili správné místo. Jiné se objeví, pokud stromy či keře nemají dostatečnou výživu, a některé choroby neovlivníme vůbec.

škůdci.jpg
Počítejte s tím, že i na vašich opečovávaných stromech se může objevit škůdce

Každopádně se pro zdraví rostlin a bohatou sklizeň vyplatí jak se škůdci, tak s nemocemi bojovat. Pokud to jen trochu jde, zkusme upřednostnit ekologické postupy před chemií. V každém obchodě, v němž jsou tyto prostředky k dostání, se můžeme poradit o vhodné aplikaci.

Koupě ovocného stromku není žádná věda - pokud se ale předem připravíte a promyslíte si, jaké možnosti máte a co od nového stromku očekáváte. S trochou pravidelné péče vás bude těšit dlouhé roky. Na jaře svými krásnými květy a v létě či na podzim sladkými vitaminy.

Doporučujeme

Články odjinud