vytisknout velikost písma Takhle ostříhaný buxus jste ještě neviděli!

Buxus vždyzelený neboli obecný, zvaný též zimostráz (Buxus sempervirens), se dá dobře tvarovat. Rozhodnete-li se využít této jeho vlastnosti, uvědomte si, že jakmile jej jednou sestřihnete do určitého tvaru, musíte ho už udržovat pravidelně, jestliže nechcete, aby vypadal jako koště.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Používá se také k lemování záhonů, což se ve větší míře uplatňuje především v rozlehlejších zámeckých zahradách a v parcích • Zimostráz se dá pěstovat jak ve volné půdě, tak v nádobách

To je pro rostlinu o něco náročnější, než kdyby rostla volně, bez jakýchkoliv zásahů, a tak jí hned od začátku zajistěte co nejvhodnější podmínky od vhodného stanoviště přes dostatečnou zálivku až po kvalitní výživu.

Jak buxus tvarovat aneb Zásady sestřihu

Jak buxus tvarovat aneb Zásady sestřihu

Co všechno se dá z buxusu vytvořit, vidíte na fotografiích. Geometrické tvary, zvířecí a lidské postavy, nejrůznější předměty. Zkrátka cokoli, co vás napadne.

Klepněte pro větší obrázek
Při vytváření skupinových výsadeb se držte jednoho tvaru, aby výsadba vypadala kompaktně

Abyste mohli buxus tvarovat, musí dobře růst 

Buxus potřebuje propustnou a vlhkou vápenitou půdu, nesmí ale být přemokřená. Bude rád za pravidelné dávky kompostu. Daří se mu v polostínu až stínu, naopak přímé slunce mu může spálit olistění.  

Klepněte pro větší obrázek
Srdíčkem můžete zahájit své tvarovací pokusy

Potřebného zahuštění docílíte pravidelným sestříháváním rostliny v měsíčních intervalech, přičemž nejoptimálnější dobou pro tuto činnost je duben až září, tedy období hlavního růstu.  

S tupým nářadím to ani nezkoušejte 

Základem je kvalitní, ostré pracovní nářadí. Vaším cílem je stříhat, nikoli cupovat či mačkat. Na mladší výhonky můžete použít klasické zahradnické nůžky, na zdřevnatělé nůžky na živé ploty – ruční. 

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Veverka, lama nebo slon: takhle vypadá práce profesionálů

Motorové se nedoporučují kvůli tomu, že s nimi snadno střihnete víc, než jste měli v plánu. Pokud se rozhodnete tvarovat vícero keřů či stromků, pořiďte si speciální nůžky pro jemnější sestřih s krátkými, mírně zahnutými čepelemi.  

Klepněte pro větší obrázek
Zelené labutě o to více vyniknou na bílém podkladu z oblázků

Každá odrůda se hodí pro jiné účely 

Se zimostrázem si vyhrajete: je to druh, s nímž se dá dobře pracovat. Podstatné ale je, abyste si koupili správnou odrůdu. Z té, která roste slabě a hodí se jako nízká obruba záhonů, velkou kouli prostě nevypěstujete.  

Klepněte pro větší obrázek
Takováto vyvinutá kráska v zahradě určitě překvapí každou návštěvu 
Klepněte pro větší obrázek
Meditativní zátiší

Jste-li začátečník, nepouštějte se hned do nejtěžších námětů, ale naopak volte ty nejjednodušší tvary. Při tvarování pamatujte na tři základní pravidla:

  • Při sestřihu postupujte od shora dolů a od středu do stran.
  • Stříhejte po menších částech a postupně po celé ploše, na razantní sestřih zapomeňte.
  • Požadovaného tvaru snadněji dosáhnete s použitím drátěné šablony, kterou zastrčíte do země přes mladý, ještě nízký keřík. Přesahující větvičky budete stříhat několik centimetrů nad šablonou, aby ji vytvarovaný keřík postupně skryl.
Klepněte pro větší obrázek
Při vytváření postav se doporučuje zvolit jednodušší siluetu 

Pěstujete zimostráz? Tvarujete ho? Podělte se o své zkušenosti s ostatními čtenáři!

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |