vytisknout velikost písma Švýcaři bojují s plísní bramborovou pomocí léčivých rostlin

Ne vždy je zapotřebí sáhnout ihned po pesticidech, které zatěžují životní prostředí. Švýcarští odborníci dokázali, že v přírodě existují byliny, jimiž lze kupříkladu potlačit plíseň bramborovou.

Jako alternativa měďnatých přípravků k ochraně proti plísni bramborové v biologickém zemědělství byly ve Švýcarském výzkumném ústavu zemědělské ekologie a zemědělství v Curychu (FAL) zkoumány účinky některých léčivých rostlin.

Použity pro účely výzkumu byly tyto rostliny:

  • Rheum palmatum (reveň dlanitá, kořen),
  • Potentilla erecta (mochna nátržník, kořen),
  • Juglans regia (ořešák královský, listy),
  • Terminalia chebula (vrcholák tříslovinný, plod),
  • Frangula alnus (krušina olšová, kůra), Galla chinensis (hálky).

Jemně rozemletý rostlinný materiál byl extrahován etanolem (lihem) nebo byla vytvořena vodní suspenze. Suspenze a extrakty byly aplikovány na rostliny bramboru v klimaboxech nebo v polních podmínkách. účinky suspenzí byly srovnatelné s účinky extraktů nebo mírně vyšší.

Suspenze z kořenů reveně dlanité a kůry krušiny olšové dosáhly podobného účinku jako měďnatý fungicid Kocide DF. Velkou předností vodních suspenzí jsou nižší náklady než u etanolových extraktů a při aplikaci na poli nevzniká riziko zamoření životního prostředí chemickými látkami. Ukázalo se však, že účinnost suspenzí a extraktů v polních podmínkách byla nižší než v klimaboxech.

Zdroj: úZPI, Dana Koubová (redakčně upraveno)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |