vytisknout velikost písma Svídy jsou keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Svídy budete znát z výslunných strání, kde jsou přes zimu jejich pruty nápadně zbarveny do vínově červena a výrazné žluté. Dokáží přežít i v extrémních podmínkách, a přesto se na ně stále zapomíná. Právě nyní je čas na jejich výsadbu.
Svídy jsou keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Svídy jsou nejkrásnější v zimě

Myslet na nevlídné plískanice a smutnou zahradu v zimě se v pozdním létě zdá trochu nepatřičné. Ale opak je pravdou, i když svídy během vegetace plní spíše funkci výplně, kdy pěkně kvetou bílými květy. Skutečně zajímavé začínají být ale až od října. Tehdy nabídnou plody s podzimním vybarvením listů, které jde od sytě žluté až po intenzivní červenou. Jsou neobyčejně krásné svými pruty i po opadání listů. Jejich barevné pruty hezky doprovází ostatní zelenou výsadbu až do března, ať jsou to jehličnany či neopadavé listnáče.

V předjaří pak svídy zvýrazní první květy sněženek, talovínů, čemeřic, kosatečků, bledulí a jiných. Spolu s vilíny, lískami, jasmínem nahokvětým, ranými zimolezy a dalšími časnými keři potřebují svídy pro vyniknutí barev tmavé pozadí.

Svídy rozhodně nejsou vhodné na formální živé ploty. Hodí se více jako předsadba před jehličnany nebo stálezelené listnáče. Ideální místo je pro svídy tam, kde budou přes vegetaci skryty a k podzimu je vybarvení a opad sousedů odhalí. Pak budou v podstatě dělat půl roku parádu. A komu by to bylo málo, může sáhnout i po svídách pestrolistých.

Okrasné keře s barevnými plody

Okrasné keře s barevnými plody

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |