vytisknout velikost písma Švestky jsou účinné v boji proti rakovině

Švestky, známé mimo jiné jako blahodárný prostředek proti zácpě, mohou být užitečné i při ochraně organizmu před rakovinou a srdečními chorobami. Oznámili to výzkumníci z americké Tuftsovy univerzity.
Švestky jsou účinné v boji proti rakovině

Vědci se zabývali antioxidačními účinky ovoce a zeleniny. Nejlépe se v tomto žebříčku umístily právě švestky, za nimi pak hrozinky, borůvky a ostružiny, dále kapusta, jahody, špenát a víno.

„Všechny vyjmenované poživatiny nějakým způsobem prospívají lidskému tělu. Buď je očišťují od škodlivin, které způsobují různá onemocnění, včetně rakoviny, nebo dodávají organismu prospěšné látky, podporující funkci orgánů. Tak je tomu třeba u špenátu, který je účinnou zbraní proti Alzheimerově chorobě,“ přiblížil výsledky výzkumu jeden z odborníků.

O tom, v jaké podobě je potřeba tyto druhy ovoce a zeleniny konzumovat, autoři výzkumu příliš nehovoří. Nejlépe samozřejmě syrové.

„Vařením a jinou úpravou se z potravin dostává mnoho látek, mezi jinými i ty, jež jsou tělu prospěšné,“ míní vědci. Ještě rozporuplněji reagovali čeští odborníci na dotaz, zda mají švestky léčivé účinky i v tekuté podobě, tedy „rozpuštěné“ ve slivovici.

„V tomto případě se výsledný destilát kvalitám syrových švestek příliš nepodobá. Mnohé jiné výzkumy ale každopádně prokázaly, že malé množství slivovice denně opravdu léčí, tedy přinejmenším sterilizuje trávící trakt,“ zní verdikt lékařů. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |