vytisknout velikost písma Švestky jsou účinné v boji proti rakovině

Švestky, známé mimo jiné jako blahodárný prostředek proti zácpě, mohou být užitečné i při ochraně organizmu před rakovinou a srdečními chorobami. Oznámili to výzkumníci z americké Tuftsovy univerzity.
Švestky jsou účinné v boji proti rakovině

Vědci se zabývali antioxidačními účinky ovoce a zeleniny. Nejlépe se v tomto žebříčku umístily právě švestky, za nimi pak hrozinky, borůvky a ostružiny, dále kapusta, jahody, špenát a víno.

„Všechny vyjmenované poživatiny nějakým způsobem prospívají lidskému tělu. Buď je očišťují od škodlivin, které způsobují různá onemocnění, včetně rakoviny, nebo dodávají organismu prospěšné látky, podporující funkci orgánů. Tak je tomu třeba u špenátu, který je účinnou zbraní proti Alzheimerově chorobě,“ přiblížil výsledky výzkumu jeden z odborníků.

O tom, v jaké podobě je potřeba tyto druhy ovoce a zeleniny konzumovat, autoři výzkumu příliš nehovoří. Nejlépe samozřejmě syrové.

„Vařením a jinou úpravou se z potravin dostává mnoho látek, mezi jinými i ty, jež jsou tělu prospěšné,“ míní vědci. Ještě rozporuplněji reagovali čeští odborníci na dotaz, zda mají švestky léčivé účinky i v tekuté podobě, tedy „rozpuštěné“ ve slivovici.

„V tomto případě se výsledný destilát kvalitám syrových švestek příliš nepodobá. Mnohé jiné výzkumy ale každopádně prokázaly, že malé množství slivovice denně opravdu léčí, tedy přinejmenším sterilizuje trávící trakt,“ zní verdikt lékařů. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |