Švestky, známé mimo jiné jako blahodárný prostředek proti zácpě, mohou být užitečné i při ochraně organizmu před rakovinou a srdečními chorobami. Oznámili to výzkumníci z americké Tuftsovy univerzity.
Vědci se zabývali antioxidačními účinky ovoce a zeleniny. Nejlépe se v tomto žebříčku umístily právě švestky, za nimi pak hrozinky, borůvky a ostružiny, dále kapusta, jahody, špenát a víno.
„Všechny vyjmenované poživatiny nějakým způsobem prospívají lidskému tělu. Buď je očišťují od škodlivin, které způsobují různá onemocnění, včetně rakoviny, nebo dodávají organismu prospěšné látky, podporující funkci orgánů. Tak je tomu třeba u špenátu, který je účinnou zbraní proti Alzheimerově chorobě,“ přiblížil výsledky výzkumu jeden z odborníků.
O tom, v jaké podobě je potřeba tyto druhy ovoce a zeleniny konzumovat, autoři výzkumu příliš nehovoří. Nejlépe samozřejmě syrové.
„Vařením a jinou úpravou se z potravin dostává mnoho látek, mezi jinými i ty, jež jsou tělu prospěšné,“ míní vědci. Ještě rozporuplněji reagovali čeští odborníci na dotaz, zda mají švestky léčivé účinky i v tekuté podobě, tedy „rozpuštěné“ ve slivovici.
„V tomto případě se výsledný destilát kvalitám syrových švestek příliš nepodobá. Mnohé jiné výzkumy ale každopádně prokázaly, že malé množství slivovice denně opravdu léčí, tedy přinejmenším sterilizuje trávící trakt,“ zní verdikt lékařů.