vytisknout velikost písma Svatojánská noc mezi magickými bylinami

V pátek 24. června se ve venkovní expozici Botanické zahrady hlavního města Prahy bude slavit svatojánská noc.

Na vlastní kůži

Uprostřed rozkvetlé zahrady se v době od 16.00 do 19.00 hodin můžete seznámit s běžnými i méně známými druhy. Ucítíte pestré vůně různých léčivých rostlin, ochutnáte bylinné čaje a pokrmy kořeněné bylinkami.

Toto magické období je opředeno četnými mýty a pověstmi, s nimiž se budete moci seznámit. Organizátoři slibují, že na své si přijde odborná veřejnost, ale i náhodní návštěvníci nebo děti, pro které budou připraveny soutěže zaměřené nejen na léčivé rostliny.

Povídání o bylinách ve službách magie

Součástí akce jsou i prohlídky některých částí zahrady spojené s výkladem, přičemž zájemci se sejdou před pokladnou areálu Jih v Nádvorní ulici:

16.00: Léčivé rostliny v Botanické zahradě – Ing. Jarmila Skružná

17.30: Povídání o bylinách o svatojánské noci – Ing. Jarmila Skružná

18.30: Povídání o magických rostlinách a zvycích – Mgr. Jana Arcimovičová 

Připraveny jsou i d oprovodné akce: poznávání základních druhů léčivých rostlin, banka vůní, ukázka odborné i laické literatury o léčivých rostlinách, prodej léčivých rostlin a koření a od 18.00 hodin písničky u ohně s možností opékání uzenin za doprovodu hudby country skupiny Eldorado.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A