vytisknout velikost písma Sušička v akci IV: poradna

V předchozích článcích seriálu zaměřeného na sušičky, respektive na práci s nimi, jsme se věnovali postupům sušení bylin, hub, ovoce a zeleniny v sušičce Snackmaker FD-500. Na otázky, jež vás v souvislosti s touto tematikou napadly, odpovídá Marie Martinovská.

Jí patří můj dík za výpůjčku sušičky Snackmaker FD 500 k vyzkoušení i za cenné rady. Pokud se rozhodnete do sušení potravin pustit, doporučuji prostudovat publikaci Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby..., jíž je Marie Martinovská (zástupkyně firmy Able Electric, spol. s r. o. a Řídící systémy, spol. s r. o., dovozce a distributor těchto sušiček pro Českou a Slovenskou republiku) autorkou.

Klepněte pro větší obrázek

J. Kotyza: Při 42–45 °C a více dochází k narušení bílkovin. Pokud bych chtěl sušit pouze studeným vzduchem(25–33 °C) a využít přirozeného tepla, lze vypnout topné těleso? Třeba je použít jen v době nižšího tarifu energie, ale nenechat sušené plody během vysokého tarifu zapařit.

U sušičky FD-500 Snackmaker nelze vypnout topné těleso. Sušička má tři elektronicky řízené režimy sušení. V režimu Low sušíte při teplotě 35–40 °C. Průměrný příkon je 200 wattů, maximální 500. Doporučuji sušit v noci, kdy bývá elektrický proud levnější.

Poslední dobou se mluví o úsporách – má sušička indukční topné těleso?

Nemá indukční topné těleso. Má termostat, který podle potřeby vypíná a zapíná topné těleso. Průměrný příkon je u sušičky FD-500 200 wattů.

Je v České republice zajištěn odborný servis na úrovni? Kde?

Odborný servis zajišťuje společnost Řídící systémy, s. r. o., Ještědská 90, 460 08 Liberec 8.

Cirkulací vzduchu v sušičce se vlhkost kondenzuje, kde? Na sušeném materiálu? Silikagelu? Nebo má zvláštní studený prostor ke kondenzaci vodních par?

Cirkulací teplého vzduchu pomocí ventilátoru odchází vlhkost ze sušených produktů do vzduchu. Pokud se suší v malé místnosti, doporučuji občas vyvětrat, jinak se sušení zpomalí nebo zastaví. Cirkulace vzduchu v sušičce je dobře vidět na schématu v článku Sušička v akci II.

Při přirozeném sušení sedá na to, co sušíme, prach. Má sušička FD-500 prachový filtr na vstupu vzduchu?

Potraviny jsou v sušičce zakryty víkem, a protože se předpokládá, že sušíme v čistém prostředí v bytě, nemá sušička prachový filtr.

Klepněte pro větší obrázek

Lze zapnout pouze topné těleso a udělat ze sušičky jogurtovač ? Maximálně 42 °C po dobu 7–16 hodin, s větším (vyšším) sítem na kelímky, uzavřít výdech.

Sušička je konstruovaná na sušení, nelze ji používat jako jogurtovač.

Je materiál sušičky odolný proti rostlinným barvivům? Fialová, zelená a podobně? Čím se čistí?

Síta, fóliové misky i síťky myji v myčce nádobí. Při několikaletém používání budou lehce zabarvené.

Lze získat slevu na předváděcí kusy? Spolupracovat na vývoji, zlepšení?

Tato možnost se občas naskytne v prodejně Řídící systémy, s. r. o., Ječná 36, Praha 2. Ke spolupráci se nemohu vyjádřit, sušičky nakupujeme na Novém Zélandu.

Do kolika stupňů lze nastavit sušicí proces?

Sušička ovoce Snackmaker FD-500 má celkem tři elektronicky řízené režimy sušení:

  • Low 35–40 °C (bylinky, koření, květiny);
  • Medium 50–55 °C (ovoce, zelenina a houby);
  • High 55–60 °C (ovocné, zeleninové placky, švestky, třešně...).

Kolik elektřiny spotřebuji na usušení 1 kilogramu bylin, 10 kilogramů švestek?

Na usušení 1 kilogramu bylin je potřeba asi 2 kilowatthodin (například podběl). Na sušení švestek asi 12–15, záleží na mnoha faktorech (velikost, vyzrálost, vlhkost a teplota vzduchu v místnosti, kde se suší). Tyto údaje jsou proto pouze orientační.

Klepněte pro větší obrázek

Jaká je energetická třída výrobku?

U tohoto výrobku není uvedena energetická třída.

Jaká je hlučnost, v decibelech? Pod 40? Jako lednička?

Hlučnost je pod 40 decibelů.

Kolik stojí samotná sušička a kolik jednotlivá síta?

Sušička FD-500 Snackmaker stojí 4 170 korun, v některých internetových obchodech najdete cenu nižší. Síta k ní jsou balena v sadě po 2 kusech za 590 korun.

Kolik sít se dá efektivně použít?

Sušička FD-500 Snackmaker se prodává s pěti síty a je konstruovaná celkem na 15 sít.

Je možné použít síta jiných výrobců, respektive levnějších modelů?

Nelze použít síta od jiných výrobců, protože mají jiný průměr a jinou konstrukci.

Klepněte pro větší obrázek

Co je na sušičkách za deset tisíc korun, které jsou na trhu?

Ceny novozélandských sušiček (jsou celkem tři modely) se pohybují v základní sestavě od 2 970 do 5 950 korun. Od ostatních sušiček se liší tím, že suší rychleji, kvalitněji a sušené produkty si díky speciálnímu proudění vzduchu a regulované teplotě uchovávají svoji barvu, vzhled a vitaminy.

Proč nemít doma raději jeden víceúčelový stroj než spoustu podobných jednoúčelových řešení?

Tuto otázku neumím zodpovědět.

D. Nejezchleb: Mohla byste se s námi podělit o vaše nejoblíbenější recepty ze sušené úrody? Nejlépe jeden z bylin, jeden z hub, jeden z ovoce a jeden ze zeleniny (tak, jak se jednotlivým druhům úrody věnovaly články).

Moje oblíbené recepty jsou tyto:

Čaj ze sušeného rybízu

1/2 usušené placky z černého rybízu, 4 plátky sušeného citronu, 1 l vody, med na přislazení.

Čaj připravíme jako odvar. Rybízovou placku nastřiháme nůžkami na kousky, přidáme kolečka citronu a zalijeme vařící vodou. Místo citronu můžeme použít sušenou citronovou meduňku. Vaříme asi 5 minut a 10 minut necháme louhovat. Přecedíme a osladíme medem. Čaj pijeme jak teplý, tak studený.

Jahodová roláda

2 jahodové placky, 1 mascarpone, 100 g tvarohu, 1 polévková lžíce cukru, 1 polévková lžíce nakrájených čerstvých jahod.

Nejdříve si připravíme jahodové placky. Použijeme hodně zralé menší jahody, které dobře vypereme a odstopkujeme. Rozmixujeme je na pyré. Asi 0,25 l jahodového pyré nalijeme na fóliovou misku – tu předem lehce potřeme olejem. Sušíme při teplotě 50–55 °C po dobu 8–10 hodin. Připravíme si hned několik placek do zásoby – pak je můžeme kdykoliv naplnit krémem.

Mascarpone ušleháme s tvarohem a cukrem a vmícháme kousky jahod. Množství krému je asi na 2–3 placky. Jahodovou placku potřeme krémem a pevně srolujeme. Zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme na ½ hodiny do mrazničky. Krájíme ostrým nožem na plátky. Zdobíme čerstvými jahodami a lístkem meduňky.

Houbový bramborový guláš

100 g sušených hub, 1 kg brambor, 0,5 l vody, 1 cibule, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, 0,25 l smetany, sladká paprika, pálivá paprika, sůl, pepř.

Houby namočíme na ½ hodiny do vody. Vodu slijeme a houby, pokud jsou větší, překrojíme. Na sádle osmažíme cibulku, přidáme obě papriky, brambory nakrájené na kostky a houby. Dusíme doměkka. Zahustíme smetanou, do které rozmícháme hladkou mouku.

Klepněte pro větší obrázek

Rybí filé po italsku

4–6 porcí kvalitního rybího filé, 50 g sušených plátků rajčat, 20 g sušených plátků cibule, hladká mouka na posypání filé, 2 polévkové lžíce nasekaných oliv, 100 g olivového oleje, sůl, pepř, 1 čajová lžička sušené bazalky.

Rajčata a cibuli namočíme asi na ½ hodiny do vody. Filé osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pekáčku opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Přidáme sušená rajčata, cibuli a olivy. Pečeme asi 10 minut v troubě. Podáváme s opečenou bagetou.

  • Odpovědi na další dotazy a jména výherců se dozvíte v druhé části poradny, která vyjde příští týden.

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla