Nepatříte-li k majitelům zahrad, nevadí. Obchody nabízejí celoročně dostatek ovoce i zeleniny, takže sušení se můžete věnovat podle libosti. Aby se skutečně vyplatilo, doporučuji nakupovat druhy, na něž se aktuálně vztahuje cenová akce. Ať nedojde k mýlce: žádné plody nesmí být nahnilé, plesnivé nebo nedozrálé.

Banány vhodné k sušení poznáte podle hnědých skvrn na slupce, jež značí jejich zralost

Hnědá barva se objeví i na usušených plátcích, což je způsobeno vyšším obsahem přírodního cukru, který zkaramelizuje
Využijete i přezrálé plody
K sušení se hodí úroda, která je čerstvá a dobře vyzrálá, u některých druhů, jako jsou meruňky, hrušky nebo švestky, dokonce přezrálá, protože má nejvyšší obsah cukru a živin. Plody důkladně omyjte, pokud mají slupku bez vad, neloupejte ji.

Rozkrájení banánů na kolečka nezabere moc času
Ovoce a zeleninu nakrájejte na plátky, případně kolečka, kostičky, hranolky nebo i půlky (zeleninu lze i nastrouhat na hrubším struhadle) a poskládejte na síto či síťku (záleží na velikosti jednotlivých kousků). Důležité je pracovat rychle, aby byly uchovány všechny živiny.
Jak zabránit hnědnutí ovoce
Některé druhy ovoce, jako například jablka a hrušky, po rozkrájení rychle hnědnou. Pokud se toho chcete vyvarovat, jednotlivé kousky ihned ponořte na pět minut do vody s citronovou šťávou nebo s octem (na litr vody použijte šťávu ze dvou citronů či jednu lžíci octa). Po vyjmutí je nechte okapat a teprve poté umístěte na síta.

U menších peckovin, jako jsou višně a třešně, můžete pecku odstranit až po nějaké době sušení – půjde vám to lépe
Kandování a blanšírování
Ovoce i zeleninu lze před sušením upravit: ovoce prosladit (kandování), zeleninu blanšírovat (tím zabráníte enzymatické reakci, která by v zelenině proběhla při sušení a způsobila by ztrátu chuti).
Aby se sušení plodů s voskovým povlakem neprotáhlo (například fíků, švestek, borůvek či hroznového vína), ponořte je na minutu či dvě do horké vody a následně je opláchněte vodou studenou.
Je úroda usušená dobře?
Ovoce sušte při teplotě 50 až 55 °C, zeleninu při 50 °C – při vyšší teplotě by mohla ztvrdnout. Dobře usušené ovoce je vláčné, ohebné, pružné a bez vlhkých míst, obsahuje méně než 5 % vody. Zelenina je tvrdá a pevná, bez měkkých míst. Pro ověření, že vše je usušené akorát, nechte jeden kousek vychladnout, rozpulte ho a zmáčkněte. Na řezu se nesmí objevit voda.

Usušené ovoce se konzumuje hlavně v suchém stavu, neupravené, ale hodí se i pro přípravu různých jídel. Před vařením je namočte do vody a nechte nabobtnat. V případě višní, například do bábovky, bych upřednostnila místo vody rum

Usušené plody mohou trochu lepit, takže si říkáte, jak budete umývat síta. Jak je vidět na fotografii, jde to velmi snadno: stačí jen přidat do horké vody pár kapek saponátu a síto otřít houbičkou
Usušené ovoce i zeleninu skladujte ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v plátěných sáčcích. Uložte je do tmavé, suché místnosti o teplotě do 15 °C a pravidelně kontrolujte.
Tip Marie Martinovské: Praktické je rovnou si namíchat zeleninové směsi, které využijete při vaření – například listovou zeleninu, koření a houby do bramborové polévky. Zeleninovou směs lze rozmixovat na hrubší prášek – vznikne tak domácí Vegeta bez konzervačních látek.
Placky plné vitaminů
Jak z ovoce, tak i zeleniny lze připravit placky. Je to způsob, kterak využít přezrálé plody, které se hůře zpracovávají, starší kompoty a marmelády. Kombinovat můžete více druhů dohromady, kdy k méně výraznému druhu přidáte druh chuťově výraznější, nebo jeden druh obohatíte oříšky, vločkami, obilnými klíčky a podobně.

Rajčatové placky lze použít, připravujete-li pizzu
Pyré, které vznikne rozmixováním nakrájených plodů, se suší na olejem potřené fóliové misce (součást sušičky FD-500 Snackmaker) asi 6 až 12 hodin. Placky poté srolujete, případně nastříháte či nakrájíte na kousky a uschováte ve sklenici se vzduchotěsným uzávěrem.
Použít je můžete do mysli, jogurtů, jako přesnídávky. Lze je plnit různými krémy a připravit z nich sladké nebo slané rolády. Ozdobné tvary z nich vykrájené se hodí k dozdobení zákusků, dortů či chlebíčků a obložených mís.

Při sušení si ovoce i zelenina zachovává velké množství vitaminů C a B, provitamin A, důležité minerální látky (vápník, hořčík, železo) a stopové prvky (zinek, selen a další)
Využijte poradnu, odpovídá odbornice
Jak sušičku Snackmaker FD 500 k vyzkoušení, tak i cenné rady týkající se práce s ní mi poskytla paní Marie Martinovská (zástupkyně firmy Able Electric, spol. s r. o. a Řídící systémy, spol. s r. o., dovozce a distributor těchto sušiček pro Českou a Slovenskou republiku), jež je autorkou publikace Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby...
Odpoví na veškeré vaše dotazy, které vás v souvislosti s používáním sušiček napadnou. Je jedno, zda už nějakou máte, ale třeba si nejste jisti, zda s ní pracujete zcela správně, nebo jestli teprve uvažujete o jejím nákupu. Krom potravin, o nichž jsme psali v našich článcích, lze sušit i maso a také květiny. Své dotazy posílejte do úterý 28. 7. 2009 na adresu info@abecedazahrady.cz. Do předmětu zprávy uveďte heslo Sušička.
Soutěžte s námi o sušičku
A protože sušička je věc, která se do domácnosti hodí, připravili jsme pro vás zajímavou soutěž. Čtyři z našich čtenářů, kteří nám do poradny pošlou svůj dotaz(y), získají jako výhru sušičky Snackmaker FD 500, jež věnuje jejich dovozce a distributor. Nezapomeňte proto ke svým dotazům připojit i adresu vašeho bydliště.