vytisknout velikost písma Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

Houby obsahují v průměru kolem devadesáti procent vody, což je při jejich sušení problém. Sušíte-li je klasicky na novinách, ze spodní strany jim hrozí zapaření a plíseň. Abyste tomu alespoň částečně zabránili, můžete noviny poskládat do tvaru harmoniky, aby se k rozkrájeným kouskům dostal vzduch. Ovšem i v tom případě bude nutné houby pravidelně otáčet. 

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Jak sušit houby v sušičce

Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta. Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou houby během pěti až osmi hodin usušeny (závisí na jejich původní vlhkosti). Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní

Kromě rychlosti je výhodou sušičky i to, že houby nemusíte v pravidelných intervalech otáčet ani s nimi nějak jinak manipulovat, čímž ušetříte dost času i nervů. Musíte si ale vybrat kvalitní přístroj. 

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak skladovat sušené houby

Že jsou houby usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo.  

Dobře usušené a uskladněné vydrží houby několik let, přičemž jejich kvalita se nijak nesníží. Budou stále obsahovat prospěšné látky: vlákninu, řadu vitaminů (například B a D) i minerálních látek (vápník, hořčík, draslík). Před použitím je namočte asi na dvě hodiny do vody či mléka, a když nabobtnají, pracujte s nimi stejně, jako by byly čerstvé.  

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak si vytvořit zásoby na zimu. Sušit můžete ledasco, zeleninu, ovoce, bylinky. Také můžete zavařovat, nakládat, kvasit. Skvělé recepty a rady, jak si uchovat úrodu na zimu, najdete v časopise Blesk Hobby v čísle září 2019, který si můžete koupit v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

Klepněte pro větší obrázek
Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

První houbařská vlna už je letos za námi. Řada z nás má nasušeno, naloženo, mrazáky plné podušených hub. Pokud jste to ale před prázdninami nestihli, nevěšte hlavu. I když červencové sucho houbám příliš nepřálo, brzy může být všechno jinak. Díky deštivému počasí v poslední době se podhoubí zase probouzí k životu. Kde tedy teď právě rostou?

23.  7.  2020 |
Levandule je v plném květu. Připravte si z ní voňavý sirup

Levandule je v plném květu. Připravte si z ní…

Růžovofialová barva a výrazná vůně dělá z levandulového sirupu laskominu, kterou stojí za to si připravit doma. Jako bonus má sirup i mnoho zdravotních benefitů. Tento recept zvládnou i začátečníci.

26.  7.  2020 |
Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste si vybrali?

Nejkrásnější zahradní pergoly. Kterou byste s…

Chcete si užít posezení a relax na čerstvém vzduchu, ale zároveň mít střechu nad hlavou? Pak byste určitě měli uvažovat o pořízení pergoly. Inspiraci najdete v galerii, kde se můžete pokochat padesáti různými pergolami z celého světa.

21.  7.  2020 |
Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnce: Který způsob si vyberete?

Zavařování okurek v troubě, myčce a mikrovlnc…

Zavařování okurek v zavařovacím hrnci je klasika. Jenže zavařovací hrnec zabere dost místa, a tak se čím dál častěji pouštíme do zavařování v troubě, myčce či mikrovlnce, kde hrnec není potřeba. Jak na to, aby okurky zůstaly křupavé?

1.  8.  2020 |