vytisknout velikost písma Sušička v akci II: sušíme houby

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. A takové počasí máme právě teď. Pokud budete část nalezených hub sušit, je kvalitní sušička ideální volbou. Houby budou usušené během několika hodin a téměř bez práce.

V minulém díle našeho seriálu o sušičkách (Sušička v akci I: sušíme byliny) jste se mohli dozvědět, podle čeho vybírat kvalitní sušičku a jakým způsobem postupovat při sběru a sušení bylin. Pokud bych však měla zvolit jedinou potravinu, s níž dokáže sušička dělat doslova zázraky, byly by jí houby.

Klepněte pro větší obrázek
K sušení se nejvíce hodí pravé hříbky, hřibovité houby, žampiony, růžovky, václavky a všechny ostatní druhy hub, jež nemají příliš vodnaté plodnice 

Houby obsahují v průměru kolem devadesáti procent vody, což je při jejich sušení problém. Sušíte-li je klasicky na novinách, ze spodní strany jim hrozí zapaření a plíseň. Abyste tomu alespoň částečně zabránili, můžete noviny poskládat do tvaru harmoniky, aby se k rozkrájeným kouskům dostal vzduch. Ovšem i v tom případě bude nutné houby pravidelně otáčet.  

Sušení hub bez zbytečné práce 

Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta.

Klepněte pro větší obrázek
Snažte se, aby nakrájené houby neležely na sobě  

Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou hříbky bez jakéhokoli převracení či dalších úprav během pěti až osmi hodin v závislosti na jejich původní vlhkosti usušeny. Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní.  

Klepněte pro větší obrázek
Všechny houby budou usušeny současně 

Že jsou usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo.  

Klepněte pro větší obrázek
Houby, které se suší, provoní příjemně byt 

Dobře usušené a uskladněné vydrží houby několik let, přičemž jejich kvalita se nijak nesníží. Budou stále obsahovat vlákninu, řadu vitaminů (například B a D) i minerálních látek (vápník, hořčík, draslík). Před použitím je namočte asi na dvě hodiny do vody či mléka, a když nabobtnají, pracujte s nimi stejně, jako by byly čerstvé.  

Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní sušička vám ušetří čas i práci 

Moje zkušenost se sušením hub v sušičce je výborná. Zbavila jsem se novin, na nichž hříbky sušívám a jež bývají rozloženy všude po kuchyni, a krom očištění, nakrájení a vyskládání hub jsem nemusela dělat vůbec nic. Po zapnutí sušičky jsem šla spát a po sedmi hodinách spánku jsem již usušené houby přesypala do sklenice.  

Sušit můžete i ovoce a zeleninu

Sušit můžete i ovoce a zeleninu

Jak sušička funguje 

Používáte-li dobrou sušičku, není třeba síta v pravidelných intervalech přeskládávat ani nijak přesunovat houby samotné. Ušetříte tak dost času i nervů.  

Na to, jak mnou testovaná sušička FD-500 Snackmaker přesně pracuje, odpovídá Marie Martinovská (zástupkyně firmy Able Electric, spol. s r. o. a Řídící systémy, spol. s r. o., dovozce a distributor těchto sušiček pro Českou a Slovenskou republiku), jež je autorkou publikace Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby...

„Sacími otvory v základní jednotce se nasává vzduch a ohřívá se na teplotu nastavenou elektronickým termostatem. Ventilátor vhání ohřátý vzduch soustavou rozváděcích kanálků na obvodu sít do vnitřního prostoru jednotlivých sít. Středovým otvorem sít a víka je část vzduchu vytlačovaná ven ze sušičky. Část vzduchu se dohřívá a vrací zpět do prostoru sít.“  

Klepněte pro větší obrázek
Na jednotlivých sítech se suší potraviny rovnoměrně ze spodní i vrchní strany. Jejich maximální počet je patnáct – a rozhodně se z ekonomických důvodů vyplatí si jich právě tolik pořídit  

Tak už zbývá jen vyrazit na houby. Kde teď nejvíc houby rostou? Dozvíte se ZDE.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |
Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahradu

Nač nesmíte zapomenout, když plánujete zahrad…

Zimní měsíce představují ideální dobu pro plánování podoby zahrady nebo jejích změn. Co byste si měli rozhodně dobře promyslet ještě před zahájením prací, vám poradí dnešní článek.

13.  1.  2018 |