vytisknout velikost písma Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

Houby obsahují v průměru kolem devadesáti procent vody, což je při jejich sušení problém. Sušíte-li je klasicky na novinách, ze spodní strany jim hrozí zapaření a plíseň. Abyste tomu alespoň částečně zabránili, můžete noviny poskládat do tvaru harmoniky, aby se k rozkrájeným kouskům dostal vzduch. Ovšem i v tom případě bude nutné houby pravidelně otáčet. 

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Jak sušit houby v sušičce

Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta. Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou houby během pěti až osmi hodin usušeny (závisí na jejich původní vlhkosti). Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní

Kromě rychlosti je výhodou sušičky i to, že houby nemusíte v pravidelných intervalech otáčet ani s nimi nějak jinak manipulovat, čímž ušetříte dost času i nervů. Musíte si ale vybrat kvalitní přístroj. 

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak skladovat sušené houby

Že jsou houby usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo.  

Dobře usušené a uskladněné vydrží houby několik let, přičemž jejich kvalita se nijak nesníží. Budou stále obsahovat prospěšné látky: vlákninu, řadu vitaminů (například B a D) i minerálních látek (vápník, hořčík, draslík). Před použitím je namočte asi na dvě hodiny do vody či mléka, a když nabobtnají, pracujte s nimi stejně, jako by byly čerstvé.  

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak si vytvořit zásoby na zimu. Sušit můžete ledasco, zeleninu, ovoce, bylinky. Také můžete zavařovat, nakládat, kvasit. Skvělé recepty a rady, jak si uchovat úrodu na zimu, najdete v časopise Blesk Hobby v čísle září 2019, který si můžete koupit v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

Klepněte pro větší obrázek
Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Praktické tipy pro malé byty. Galerie plná inspirace

Praktické tipy pro malé byty. Galerie plná in…

Bydlíte v garsonce či jiném malometrážním bytě a cítíte se v něm doslova jako v králíkárně? Pak je čas na změnu. Nemusíte si hned pořizovat jiné bydlení, stačí malý byt upravit tak, aby byl zařízený účelně, stylově a pěkně. Našli jsme pro vás fotografie téměř šedesáti takových bytů. Ve kterém z nich byste chtěli bydlet?

5.  12.  2019 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

20.  3.  2020 |
Jak doma pěstovat vavřín, a mít tak vlastní bobkový list

Jak doma pěstovat vavřín, a mít tak vlastní b…

Vavřín vznešený můžete pěstovat i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu. Dobře usušené listy využijeme i v kuchyni.

17.  3.  2020 |
Karanténa nás uvěznila doma: Co je teď ideální udělat na zahradě a kolem domu?

Karanténa nás uvěznila doma: Co je teď ideáln…

Všechno zlé je pro něco dobré. Snažte se proto na současné složité situaci najít i nějaká pozitiva. Jaro se pomalu hlásí o slovo, a tak můžete získaný volný čas v karanténě využít třeba k práci na zahradě a okolo domu. Poradíme vám, do čeho je teď vhodné se pustit.

24.  3.  2020 |
Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

22.  3.  2020 |