vytisknout velikost písma Sušička v akci II: sušíme houby

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. A takové počasí máme právě teď. Pokud budete část nalezených hub sušit, je kvalitní sušička ideální volbou. Houby budou usušené během několika hodin a téměř bez práce.

V minulém díle našeho seriálu o sušičkách (Sušička v akci I: sušíme byliny) jste se mohli dozvědět, podle čeho vybírat kvalitní sušičku a jakým způsobem postupovat při sběru a sušení bylin. Pokud bych však měla zvolit jedinou potravinu, s níž dokáže sušička dělat doslova zázraky, byly by jí houby.

Klepněte pro větší obrázek
K sušení se nejvíce hodí pravé hříbky, hřibovité houby, žampiony, růžovky, václavky a všechny ostatní druhy hub, jež nemají příliš vodnaté plodnice 

Houby obsahují v průměru kolem devadesáti procent vody, což je při jejich sušení problém. Sušíte-li je klasicky na novinách, ze spodní strany jim hrozí zapaření a plíseň. Abyste tomu alespoň částečně zabránili, můžete noviny poskládat do tvaru harmoniky, aby se k rozkrájeným kouskům dostal vzduch. Ovšem i v tom případě bude nutné houby pravidelně otáčet.  

Sušení hub bez zbytečné práce 

Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta.

Klepněte pro větší obrázek
Snažte se, aby nakrájené houby neležely na sobě  

Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou hříbky bez jakéhokoli převracení či dalších úprav během pěti až osmi hodin v závislosti na jejich původní vlhkosti usušeny. Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní.  

Klepněte pro větší obrázek
Všechny houby budou usušeny současně 

Že jsou usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo.  

Klepněte pro větší obrázek
Houby, které se suší, provoní příjemně byt 

Dobře usušené a uskladněné vydrží houby několik let, přičemž jejich kvalita se nijak nesníží. Budou stále obsahovat vlákninu, řadu vitaminů (například B a D) i minerálních látek (vápník, hořčík, draslík). Před použitím je namočte asi na dvě hodiny do vody či mléka, a když nabobtnají, pracujte s nimi stejně, jako by byly čerstvé.  

Klepněte pro větší obrázek
Kvalitní sušička vám ušetří čas i práci 

Moje zkušenost se sušením hub v sušičce je výborná. Zbavila jsem se novin, na nichž hříbky sušívám a jež bývají rozloženy všude po kuchyni, a krom očištění, nakrájení a vyskládání hub jsem nemusela dělat vůbec nic. Po zapnutí sušičky jsem šla spát a po sedmi hodinách spánku jsem již usušené houby přesypala do sklenice.  

Sušit můžete i ovoce a zeleninu

Sušit můžete i ovoce a zeleninu

Jak sušička funguje 

Používáte-li dobrou sušičku, není třeba síta v pravidelných intervalech přeskládávat ani nijak přesunovat houby samotné. Ušetříte tak dost času i nervů.  

Na to, jak mnou testovaná sušička FD-500 Snackmaker přesně pracuje, odpovídá Marie Martinovská (zástupkyně firmy Able Electric, spol. s r. o. a Řídící systémy, spol. s r. o., dovozce a distributor těchto sušiček pro Českou a Slovenskou republiku), jež je autorkou publikace Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby...

„Sacími otvory v základní jednotce se nasává vzduch a ohřívá se na teplotu nastavenou elektronickým termostatem. Ventilátor vhání ohřátý vzduch soustavou rozváděcích kanálků na obvodu sít do vnitřního prostoru jednotlivých sít. Středovým otvorem sít a víka je část vzduchu vytlačovaná ven ze sušičky. Část vzduchu se dohřívá a vrací zpět do prostoru sít.“  

Klepněte pro větší obrázek
Na jednotlivých sítech se suší potraviny rovnoměrně ze spodní i vrchní strany. Jejich maximální počet je patnáct – a rozhodně se z ekonomických důvodů vyplatí si jich právě tolik pořídit  

Tak už zbývá jen vyrazit na houby. Kde teď nejvíc houby rostou? Dozvíte se ZDE.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |