vytisknout velikost písma Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

Houby obsahují v průměru kolem devadesáti procent vody, což je při jejich sušení problém. Sušíte-li je klasicky na novinách, ze spodní strany jim hrozí zapaření a plíseň. Abyste tomu alespoň částečně zabránili, můžete noviny poskládat do tvaru harmoniky, aby se k rozkrájeným kouskům dostal vzduch. Ovšem i v tom případě bude nutné houby pravidelně otáčet. 

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Houževnatec neboli shii-take: houba, co roste pořád

Jak sušit houby v sušičce

Sušička, která pracuje tak, jak pracovat má, vás těchto komplikací dokáže zbavit. Stačí jen zdravé, pěkné houby očistit, nakrájet zhruba na čtyři milimetry silné plátky a vyskládat v jedné vrstvě na jednotlivá síta. Sušičku zapnete a při teplotě kolem 40 až 50 stupňů Celsia budou houby během pěti až osmi hodin usušeny (závisí na jejich původní vlhkosti). Obsah vody v nich se během tohoto procesu sníží až na pět procent, čímž se odstraní podmínky vhodné ke vzniku plísní

Kromě rychlosti je výhodou sušičky i to, že houby nemusíte v pravidelných intervalech otáčet ani s nimi nějak jinak manipulovat, čímž ušetříte dost času i nervů. Musíte si ale vybrat kvalitní přístroj. 

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak vybrat nejlepší sušičku hub, ovoce a zeleniny

Jak skladovat sušené houby

Že jsou houby usušeny dobře, poznáte podle toho, že při shrnování ze síta budou příjemně chrastit. Vložte je poté do vzduchotěsných sklenic se šroubovacím uzávěrem a umístěte do chladné, temné místnosti. Lze je dát i do plátěného sáčku, který pověsíte na chladnější a vzdušnější místo.  

Dobře usušené a uskladněné vydrží houby několik let, přičemž jejich kvalita se nijak nesníží. Budou stále obsahovat prospěšné látky: vlákninu, řadu vitaminů (například B a D) i minerálních látek (vápník, hořčík, draslík). Před použitím je namočte asi na dvě hodiny do vody či mléka, a když nabobtnají, pracujte s nimi stejně, jako by byly čerstvé.  

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak si vytvořit zásoby na zimu. Sušit můžete ledasco, zeleninu, ovoce, bylinky. Také můžete zavařovat, nakládat, kvasit. Skvělé recepty a rady, jak si uchovat úrodu na zimu, najdete v časopise Blesk Hobby v čísle září 2019, který si můžete koupit v elektronické či tištěné podobě v našem iKiosku ZDE.

Klepněte pro větší obrázek
Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Jak správně sbírat, sušit a skladovat bylinky

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sušení ovoce: začínáme vyrábět křížaly

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

16.  6.  2021 |
Kateřina Hradová
Užitková zahradaZeleninaZahrádkářův diářÚroda
Výplň do květináče, past na škůdce a další triky, jak využít pistáciové skořápky

Výplň do květináče, past na škůdce a další tr…

Pistácie jsou oblíbenou pochoutkou. Skořápky, které po oříšcích zbydou, už ode dneška raději schovejte. Máme pro vás sedm skvělých tipů, jak je v budoucnu využít.

13.  6.  2021 |
Lucie Kořistová
Pistácie
Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte na osvědčené babské rady

Jak na mravence v domě i na zahradě: Vsaďte n…

Tenhle drobný hmyz dokáže pořádně znepříjemnit život a i napáchat řadu škod. Nezáleží příliš na tom, zda jde o mravence černé, zrzavé, lesní, nebo třeba mrňavé faraony. Jak se k vám jednou nastěhují, je těžké se jich zbavit. Zvlášť pokud si nechcete domácnost či zahradu zamořit chemií. Existuje však celá řada osvědčených babských triků, které vám boj s nepříjemným hmyzem pomohou vyhrát. Prozradíme vám je!

9.  6.  2021 |
Lenka Chvostová
MravenciBabské radyDomácí škůdciJak na to
Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, nepřijdete o léčivé látky. Jak na to?

Domácí bezinkový sirup udělejte zastudena, ne…

Sezóna bezinkových květů je v plném proudu, stačí se jen rozhlédnout kolem sebe. Keře obsypané voňavými „koláči“ z drobných kvítků najdete ve městě i ve volné přírodě. Tak proč je nevyužít třeba k přípravě sirupu, na který nedaly dopustit už naše babičky. Kromě toho, že skvěle chutná, má totiž i prokazatelné léčivé účinky.

17.  6.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak na toSirupČerný bez
Blahokeř – popínavá liána na zahradu i do bytu. Jak ji pěstovat?

Blahokeř – popínavá liána na zahradu i do byt…

Klerodendron je rod exotických rostlin, které můžete pěstovat venku na zahradě nebo jako pokojovky. Na péči umí být poměrně náročné, ale odmění se záplavou květů.

6.  6.  2021 |
Lucie Kořistová
Blahokeř