vytisknout velikost písma Sušené ovoce nejen na zimu

Vánoční svátky jsou nejtypičtějším obdobím, kdy se na našich stolech objevují sušené plody. Konzumují se více než dvanáct tisíc let pro své velké energetické zásoby a kalorický význam.

Výživné sladkosti

Jablko, švestku, mango, meruňku, papáju, borůvku a mnoho dalšího ovoce můžeme zbavit vody, a získat tak velkou koncetraci cukrů, minerálů a vitaminů v malém kousku. Usušit se dá prakticky vše.

Klepněte pro větší obrázek
Meruňky patří k nejoblíbenějším...

Sušené ovoce nejen dobře chutná, ale také pomáhá našemu organismu. V kombinaci s pitným režimem pomůže i při zácpě. Ve skromných dávkách by mělo být přítomno ve většině stravy, protože se lehce kombinuje s ostatními potravinami. Díky sušenému ovoci a semenům dodáváme našemu tělu enzymy, které potřebuje ke správnému vývoji.

Jak jíst a vybírat?

Správně usušené ovoce by mělo být pružné a nemělo by vypouštět šťávu. Ve střevech vysušené plody bobtnají, proto je lepší ovoce pořádně rozkousat nebo ho nakrájet třeba do jogurtu.

Klepněte pro větší obrázek
Kdo by odolal?

Nejčastěji se se sušeným ovocem setkáme při snídani a svačinách v kombinaci s cereáliemi, ale některé cizokrajné kuchyně ho podávají jako hlavní jídlo. Uchováváme je v uzavřených sklenicích nebo plastikových obalech, v dobrém stavu vydrží až po dobu dvou let.

Klepněte pro větší obrázek
Sušené ovoce: mlsejme zdravě

Při nákupu v obchodech dáváme pozor na výrobce, mnoho jich totiž přidává pro prodloužení trvanlivosti oxid siřičitý. E- 220 ničí vitaminy a může způsobit bolesti hlavy, nevolnost či u astmatiků dokonce záchvat. V každém případě omyjte nakoupené sušené ovoce před požíváním horkou vodou.

Fíky

Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, podporují tedy dobrou činnost střev. Jsou bohaté na karbohydráty a minerály jako draslík, hořčík a vápník. Navíc velmi dobře podporují trávení a pomáhají regulovat hladinu cholesterolu.

Klepněte pro větší obrázek
Fíky napomáhají dobrému trávení

Doporučují se hlavně těm, kteří potřebují dodat extra energii – sportovcům, těhotným ženám, dětem v období růstu. Fíky patří k nejkaloričtějšímu ovoci, mají osmdesát kalorií na každých sto gramů.

Jujuba: čínská datle

V Číně se pěstuje již více než čtyři tísíce let a dodnes je jedním z nejdůležitějších ovocných plodů.

Obsahuje hlavně vitamin C, kyselinu triterpenoidní oleanolovou, betulinovou, ursulovou, dále fenoly, třísloviny, vitamin B1, B2, PP a karoten. Obsahuje bílkoviny, tuky a provitamin. Z minerálních látek je to pak draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, zinek, měď, kobalt, mangan a jód.

Klepněte pro větší obrázek
Plody jujuby působí blahodárně na naše zdraví

Jujuba a zdraví

Blahodárně působí na žaludek a trávicí systém, zlepšuje příznaky arteriosklerózy, chrání před nemocemi spojenými s nespavostí a před ztrátou mateřského mléka.

Plody se používají proti kašli, neurózám, revmatickým bolestem, dobře léčí poranění úst a zánět ústní dutiny. Čistí krev, snižuje krevní tlak, uklidňuje bolesti jater, ledvin a močového měchýře. Kromě plodů se využívají v léčitelství též listy a semena.

Klepněte pro větší obrázek
Čínská datle, latinsky Ziziphus jucuba

Jujuba je nenáročná dřevina, která výborně roste a plodí při teplotách třicet pět až třicet osm stupňů Celsia. V našich podmínkách snáší dokonce mínus čtyřiadvacet stupňů. Není náročná ani na půdu, roste i plodí i na chudých půdách, kde by se jiným plodinám nedařilo.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |