vytisknout velikost písma Sušené ovoce: energie pro váš mozek

Využijte podzimní ovoce a nasušte si je do zásoby. Tímto způsobem konzervace v něm zachováte maximum vitaminů a získáte prostředek k nastartování mozkové činnosti. Sušené plody dodají rychlou a zdravou energii.

Vzhledem k podzimnímu období se sušení bude v největší míře týkat jablek, hrušek a švestek, ale zkuste i šípky a méně tradiční druhy. Dozrávají některé odrůdy borůvek, goji, v obchodech se dá koupit cokoli, nač máte chuť, a to včetně exotických plodů. 

Sušením si ovoce uchová vitaminy 

Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).

Sušit musíte při teplotě mezi 30 až 55 stupni Celsia proudem teplého vzduchu a bez přítomnosti světla. Při správné teplotě zůstává plodům vůně, barva, vláčnost i pružnost, při působení vyšších teplot a slunečního světla hnědnou a klesá jejich kvalita.  

Klepněte pro větší obrázek
Nejznámější klasika, to jsou křížaly 

Které plody se hodí ke zpracování a které ne

K sušení je vhodná čerstvá a dobře vyzrálá úroda, u některých druhů dokonce přezrálá, protože má nejvyšší obsah cukru a živin – to se momentálně týká například švestek a hrušek. Pokud je budete kupovat, máte váhodu: coby přezrálé bývají za levnější cenu. 

Sbírejte a následně zpracujte i plody, jejichž vzhled není příliš reprezentativní, jsou malé či tvarově deformované. Naopak plesnivým a stejně tak i nahnilým se vyhněte.

Cp udělat, než dáte úrodu na síto

Posbírané plody pečlivě omyjte. Mají-li slupku bez vad, neloupejte ji, zbytečně byste se připravili o látky prospěšné vašemu zdraví, které se v ní nacházejí. Peckoviny rozpulte a vyjměte z nich pecku.

Ovoce pokrájejte na tenké plátky. Jablka, hrušky, kiwi, banány, ale stejně tak i větší peckoviny by neměly být silnější než 5 milimetrů. Jednotlivé kousky vyskládejte na síto nebo síťku v jediné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly. Důležité je pracovat rychle, aby zůstaly uchovány veškeré živiny.  

Klepněte pro větší obrázek
Ze sušeného ovoce se dají vytvářet nejrůznější směsi. Obohatit je můžete přidáním různých druhů ořechů  

Zabraňte hnědnutí

U některých ovocných druhů počítejte s hnědnutím, k němuž dochází hned při rozkrojení. Dá se mu však zabránit: jednotlivé kousky ihned ponořte na pět minut do vody s citronovou šťávou nebo s octem (na litr vody použijte šťávu ze dvou citronů či jednu lžíci octa). Po vyjmutí je nechte okapat a teprve poté umístěte na síta.

Aby se neprotáhlo sušení plodů s voskovým povlakem (například fíků, švestek, borůvek či hroznového vína), ponořte je na minutu či dvě do horké vody a následně opláchněte vodou studenou. Ovoce můžete před samotným sušením ještě upravit takzvaným kandováním, které spočívá v proslazení plodů.

Není sušení jako sušení

Způsobů, jak úrodu sušit, je několik, ne všechny ale ve výsledku zaručí stejnou kvalitu. Někdo využije tepla vycházejícího z radiátoru, jiný dá ovoce do trouby. Pomineme-li skutečnost, že na ovoce uložené na radiátoru se práší, u obojího hraje roli to, na čem je uloženo.

Nejčastěji se totiž používá pečicí plech, který neumožňuje, aby vzduch procházel ovocem. K jeho dalším nevýhodám patří kovová pachuť přenesená na sušené plody a ztráta původní barvy. Alespoň částečně můžete tato negativa omezit tak, že ovoce podložíte pergamenovým papírem. 

Myslete na to a před sušením si jej pořiďte, protože jeho případnému nahrazení novinami, které budete mít při ruce s větší pravděpodobností, je nutné se vyhnout! Barvy na potištěném papíře obsahují zdraví škodlivé látky, které se v procesu sušení mohou dostat do ovocné struktury.  

Klepněte pro větší obrázek
Při správném sušení zůstane barva plodů zachována. Ovoce je ale lepší vypeckovat 

Kvalitní sušička vám usnadní práci

Nejrychlejší a nej vhodnější způsob sušení umožní sušička, ale musí být kvalitní. Než si nějakou pořídíte, poptejte se svých známých a přátel na jejich zkušenosti s konkrétními výrobky. Při výběru pamatujte na několik zásad:

  • Sušící síta by měla být zvnějšku neprůsvitná, aby si ovoce mohlo zachovat původní barvu.

  • Rozvod vzduchu urychluje dobu sušení.

  • Ventilátor urychluje dobu sušení.

  • Vhodným doplňkem sušičky bývá regulátor teploty.

  • Zjistěte, jakou má sušička spotřebu elektrické energie.

Klepněte pro větší obrázek
Sušené ovoce umožňuje zdravé mlsání po celý den. Smíchaním s jogurtem z něj uděláte ideální snídani nebo svačinu  

Počítejte s tím, že dobrý produkt, který vám bude sloužit léta, pořídíte za několik tisíc korun. Ano, v obchodech samozřejmě seženete i sušičky do tisícikoruny, ale ty rozhodně nemají následující vlastnosti:

  • Řízený rozvod teplého vzduchu, díky němuž nemusíte pravidelně vyměňovat síta či přerovnávat to, co sušíte.

  • Termostat, který udržuje volitelnou teplotu.

  • Nízkou spotřebu elektrické energie.

  • Síta, jež jsou neprůhledná (aby se při sušení zachovaly vitaminy citlivé na světlo).

  • Ověření zdravotní nezávadnosti.

  • Krom klasických sít i síta hustější, vhodná pro sušení drobnějších částí bylin (aby jednotlivé kousky nepropadávaly do nižších pater).

  • Možnost přikoupit další síta (nejekonomičtější je sušení co nejvíce potravin současně).

Ovoce, které je dobře usušené, bývá vláčné, ohebné a bez nadměrně vlhkých částí. Správnost usušení si můžete snadno ověřit. Stačí, když je rozpůlíte a zmáčknete – na řezu by se neměly vyskytnout vlhké kapičky. Usušenou úrodu uskladněte v uzavíratelných dózách či v plátěných pytlících.

  • Zajímá vás, jak jsme testovali sušičku FD-500 Snackmaker? Přečtěte si články na téma Sušička v akci.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |