vytisknout velikost písma Sušené ovoce: energie pro váš mozek

Využijte podzimní ovoce a nasušte si je do zásoby. Tímto způsobem konzervace v něm zachováte maximum vitaminů a získáte prostředek k nastartování mozkové činnosti. Sušené plody dodají rychlou a zdravou energii.

Vzhledem k podzimnímu období se sušení bude v největší míře týkat jablek, hrušek a švestek, ale zkuste i šípky a méně tradiční druhy. Dozrávají některé odrůdy borůvek, goji, v obchodech se dá koupit cokoli, nač máte chuť, a to včetně exotických plodů. 

Sušením si ovoce uchová vitaminy 

Jedná se o nejstarší metodu konzervování potravin, v nichž dochází ke snížení obsahu vody pod 5 procent. Tím se zabrání růstu mikroorganizmů. V ovoci zůstane velké množství vitaminů C a B, provitaminu A, stopových prvků (zinek, selen a další) i minerálních látek (vápník, hořčík, železo).

Sušit musíte při teplotě mezi 30 až 55 stupni Celsia proudem teplého vzduchu a bez přítomnosti světla. Při správné teplotě zůstává plodům vůně, barva, vláčnost i pružnost, při působení vyšších teplot a slunečního světla hnědnou a klesá jejich kvalita.  

Klepněte pro větší obrázek
Nejznámější klasika, to jsou křížaly 

Které plody se hodí ke zpracování a které ne

K sušení je vhodná čerstvá a dobře vyzrálá úroda, u některých druhů dokonce přezrálá, protože má nejvyšší obsah cukru a živin – to se momentálně týká například švestek a hrušek. Pokud je budete kupovat, máte váhodu: coby přezrálé bývají za levnější cenu. 

Sbírejte a následně zpracujte i plody, jejichž vzhled není příliš reprezentativní, jsou malé či tvarově deformované. Naopak plesnivým a stejně tak i nahnilým se vyhněte.

Cp udělat, než dáte úrodu na síto

Posbírané plody pečlivě omyjte. Mají-li slupku bez vad, neloupejte ji, zbytečně byste se připravili o látky prospěšné vašemu zdraví, které se v ní nacházejí. Peckoviny rozpulte a vyjměte z nich pecku.

Ovoce pokrájejte na tenké plátky. Jablka, hrušky, kiwi, banány, ale stejně tak i větší peckoviny by neměly být silnější než 5 milimetrů. Jednotlivé kousky vyskládejte na síto nebo síťku v jediné vrstvě tak, aby se nepřekrývaly. Důležité je pracovat rychle, aby zůstaly uchovány veškeré živiny.  

Klepněte pro větší obrázek
Ze sušeného ovoce se dají vytvářet nejrůznější směsi. Obohatit je můžete přidáním různých druhů ořechů  

Zabraňte hnědnutí

U některých ovocných druhů počítejte s hnědnutím, k němuž dochází hned při rozkrojení. Dá se mu však zabránit: jednotlivé kousky ihned ponořte na pět minut do vody s citronovou šťávou nebo s octem (na litr vody použijte šťávu ze dvou citronů či jednu lžíci octa). Po vyjmutí je nechte okapat a teprve poté umístěte na síta.

Aby se neprotáhlo sušení plodů s voskovým povlakem (například fíků, švestek, borůvek či hroznového vína), ponořte je na minutu či dvě do horké vody a následně opláchněte vodou studenou. Ovoce můžete před samotným sušením ještě upravit takzvaným kandováním, které spočívá v proslazení plodů.

Není sušení jako sušení

Způsobů, jak úrodu sušit, je několik, ne všechny ale ve výsledku zaručí stejnou kvalitu. Někdo využije tepla vycházejícího z radiátoru, jiný dá ovoce do trouby. Pomineme-li skutečnost, že na ovoce uložené na radiátoru se práší, u obojího hraje roli to, na čem je uloženo.

Nejčastěji se totiž používá pečicí plech, který neumožňuje, aby vzduch procházel ovocem. K jeho dalším nevýhodám patří kovová pachuť přenesená na sušené plody a ztráta původní barvy. Alespoň částečně můžete tato negativa omezit tak, že ovoce podložíte pergamenovým papírem. 

Myslete na to a před sušením si jej pořiďte, protože jeho případnému nahrazení novinami, které budete mít při ruce s větší pravděpodobností, je nutné se vyhnout! Barvy na potištěném papíře obsahují zdraví škodlivé látky, které se v procesu sušení mohou dostat do ovocné struktury.  

Klepněte pro větší obrázek
Při správném sušení zůstane barva plodů zachována. Ovoce je ale lepší vypeckovat 

Kvalitní sušička vám usnadní práci

Nejrychlejší a nej vhodnější způsob sušení umožní sušička, ale musí být kvalitní. Než si nějakou pořídíte, poptejte se svých známých a přátel na jejich zkušenosti s konkrétními výrobky. Při výběru pamatujte na několik zásad:

  • Sušící síta by měla být zvnějšku neprůsvitná, aby si ovoce mohlo zachovat původní barvu.

  • Rozvod vzduchu urychluje dobu sušení.

  • Ventilátor urychluje dobu sušení.

  • Vhodným doplňkem sušičky bývá regulátor teploty.

  • Zjistěte, jakou má sušička spotřebu elektrické energie.

Klepněte pro větší obrázek
Sušené ovoce umožňuje zdravé mlsání po celý den. Smíchaním s jogurtem z něj uděláte ideální snídani nebo svačinu  

Počítejte s tím, že dobrý produkt, který vám bude sloužit léta, pořídíte za několik tisíc korun. Ano, v obchodech samozřejmě seženete i sušičky do tisícikoruny, ale ty rozhodně nemají následující vlastnosti:

  • Řízený rozvod teplého vzduchu, díky němuž nemusíte pravidelně vyměňovat síta či přerovnávat to, co sušíte.

  • Termostat, který udržuje volitelnou teplotu.

  • Nízkou spotřebu elektrické energie.

  • Síta, jež jsou neprůhledná (aby se při sušení zachovaly vitaminy citlivé na světlo).

  • Ověření zdravotní nezávadnosti.

  • Krom klasických sít i síta hustější, vhodná pro sušení drobnějších částí bylin (aby jednotlivé kousky nepropadávaly do nižších pater).

  • Možnost přikoupit další síta (nejekonomičtější je sušení co nejvíce potravin současně).

Ovoce, které je dobře usušené, bývá vláčné, ohebné a bez nadměrně vlhkých částí. Správnost usušení si můžete snadno ověřit. Stačí, když je rozpůlíte a zmáčknete – na řezu by se neměly vyskytnout vlhké kapičky. Usušenou úrodu uskladněte v uzavíratelných dózách či v plátěných pytlících.

  • Zajímá vás, jak jsme testovali sušičku FD-500 Snackmaker? Přečtěte si články na téma Sušička v akci.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Přerostly vám doma květiny? Ostříhejte je!

Většina pokojových rostlin řez nepotřebuje, ale občas se stane, že některá vyroste příliš do výšky či šířky anebo ztratí svůj původní tvar. Tehdy je čas sáhnout po nůžkách.

4.  6.  2017 |
Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod: Kde si nasbírat jahody a ušet…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

17.  6.  2017 |
Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého …

Na nachlazení, kašel, horečku i bolest v krku. Med z květů černého bezu je nejen chutný a voňavý, ale i zdravý. A jeho výroba nevyjde vůbec draze.

16.  6.  2017 |
Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Jak pěstovat jahody? Podle desatera

Péče o jahody nespočívá jen ve výsadbě a sklizni. Je toho mnohem víc, aby jahody dávaly bohatou úrodu. Nabízíme vám přehled toho nejdůležitějšího, co jahodám vyhovuje a co potřebují.

30.  5.  2017 |
Zeleň v koupelně – jaké rostliny vydrží teplo a vlhko?

Zeleň v koupelně – jaké rostliny vydrží teplo…

Je mnoho rostlinek, kterými si koupelnu můžete zpestřit. Do koupelny jsou vhodné všechny rostliny, které mají rády vlhko a hodně tepla, ale nezbytná je i určitá dávka světla.

11.  6.  2017 |