vytisknout velikost písma Sucho zpustošilo italské zahrady a pole

Zemědělci a zahrádkáři po celé Evropě smutně koukají na svou úrodu. Dlouhodobé sucho a vysoké teploty totiž poškodily mnohé rostliny. Nejhůře dopadli Italští farmáři, kteří začali vyčíslovat škody.

V italském zemědělství se už projevily neblahé následky letošího sucha, které je až na výjimky z roku 1992 a 2003 nejrozsáhlejší za posledních 30 let. Podle zprávy unie zemědělců Coldiretti  je situace vážná zejména v severních a centrálních italských regionech. Unie odhaduje, že sucho způsobilo ve srovnání s rokem 2005 snížení produkce pšenice o 9,2 %, kukuřice o 7,5 % a ječmene o 4,5 %.

Nedostatkem vody byly nejvíce poškozeny porosty pšenice, rýže, rajčat, zeleniny a krmných plodin. Odhaduje se, že dosavadní ztráty italské rostlinné produkce způsobené suchem budou asi 500 mil. EUR. Vedle toho utrpěli velké ztráty také zemědělci s produkcí mléka, protože se kvůli nedostatku pastvy a krmiv podstatně snížila dojivost krav. Průměrná denní dojivost na krávu klesla z běžně dosahovaných 32 litrů na současných 23 litrů. Nutnost udržovat přijatelnou teplotu a ochlazovat kravíny rovněž zvyšuje nároky farmářů na spotřebu energie a náklady na produkci mléka. Nápor horka přišel po dlouhém období, kdy v Itálii nepršelo. Výsledkem je kritický pokles hladiny řeky Po a jejích přítoků na úroveň z roku 2003, který se zapsal jako katastrofický rok pro zemědělství severní Itálie. V současné době pole, která by měla být normálně zavlažována každý den, mohou být kvůli nedostatku vody postřikována pouze jednou za dva nebo tři dny. 

Zdroj: ÚZPI, Jena Javůrková

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na zahradě

Jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně i na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu a ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá.

14.  9.  2017 |