vytisknout velikost písma Sucho zpustošilo italské zahrady a pole

Zemědělci a zahrádkáři po celé Evropě smutně koukají na svou úrodu. Dlouhodobé sucho a vysoké teploty totiž poškodily mnohé rostliny. Nejhůře dopadli Italští farmáři, kteří začali vyčíslovat škody.

V italském zemědělství se už projevily neblahé následky letošího sucha, které je až na výjimky z roku 1992 a 2003 nejrozsáhlejší za posledních 30 let. Podle zprávy unie zemědělců Coldiretti  je situace vážná zejména v severních a centrálních italských regionech. Unie odhaduje, že sucho způsobilo ve srovnání s rokem 2005 snížení produkce pšenice o 9,2 %, kukuřice o 7,5 % a ječmene o 4,5 %.

Nedostatkem vody byly nejvíce poškozeny porosty pšenice, rýže, rajčat, zeleniny a krmných plodin. Odhaduje se, že dosavadní ztráty italské rostlinné produkce způsobené suchem budou asi 500 mil. EUR. Vedle toho utrpěli velké ztráty také zemědělci s produkcí mléka, protože se kvůli nedostatku pastvy a krmiv podstatně snížila dojivost krav. Průměrná denní dojivost na krávu klesla z běžně dosahovaných 32 litrů na současných 23 litrů. Nutnost udržovat přijatelnou teplotu a ochlazovat kravíny rovněž zvyšuje nároky farmářů na spotřebu energie a náklady na produkci mléka. Nápor horka přišel po dlouhém období, kdy v Itálii nepršelo. Výsledkem je kritický pokles hladiny řeky Po a jejích přítoků na úroveň z roku 2003, který se zapsal jako katastrofický rok pro zemědělství severní Itálie. V současné době pole, která by měla být normálně zavlažována každý den, mohou být kvůli nedostatku vody postřikována pouze jednou za dva nebo tři dny. 

Zdroj: ÚZPI, Jena Javůrková

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |