vytisknout velikost písma Stylidium debile umí pořádně překvapit. Nejen svým názvem

Chcete mít doma neobvyklou, leč snadno pěstovatelnou rostlinu, díky jejímuž názvu si můžete zavtipkovat?

V tom případě je pro vás stylidium, mezi laickou veřejností druh téměř neznámý, jako dělané. Posuďte sami.

Klepněte pro větší obrázek
Vtipkování se možná neubráníte: Víš, co je tohle za kytku? To je stylidium(,) debile:-)

Rod Stylidium, čítající okolo 200 druhů, je typický především pro západ australského kontinentu, kde roste v podobných podmínkách jako místní masožravé rosnatky. Má proto i velmi podobné ekologické nároky.

Pěstování podobné masožravkám

Běžně pěstovaným druhům, tedy hlavně Stylidiu debile, vyhovuje kyselý rašelinný substrát bez přídavných živin, bohatá zálivka a spousta sluníčka nebo alespoň polostín.

Klepněte pro větší obrázek
Když se rostlinám daří, kvetou jako o život

Teploty se dají doporučit spíše vyšší. Stylidia můžete pěstovat na osluněném parapetu, ale během léta milují letnění. Vhodné jsou tedy i do skleníků, pařenišť nebo umělých rašelinišť. Na zimu je ale musíte dát domů.

Palička na opylovače

Co že je na tom stylidiu kromě vtipného druhového jména tak zajímavého? Když vykvete, můžete pozorovat zajímavý děj odehrávající se přímo v jeho květech.

Klepněte pro větší obrázek
Přízemní růžice jsou tvořeny hustě naskládanými tuhými listy

Tyčinky jsou srostlé s čnělkou a dohromady vytvářejí útvar podobný paličce, jenž dokonce jako palička funguje. Když se jí v květu dotkne hmyz, opylovač dostane bleskurychle ránu, kterou zajisté nečeká.

Klepněte pro větší obrázek
Detail květu se zřetelnou paličkou a žláznatými chloupky, foto: Michal Rubeš

Celý tento mechanizmus se vyvinul za účelem efektivního šíření pylu, který se nachází na paličce a je násilně vnucen nic netušícímu opylovači. Jeho funkčnost si můžete vyzkoušet i prstem.

Že by budoucí masožravka?

Stylidium je často pěstováno právě po boku masožravých rostlin. Jak se zdá, pravděpodobně s nimi má společného více, než by nás mohlo napadnout: na květenstvích mu vyrůstají četné žláznaté trichomy (chloupky) podobně jako zástupcům mnohých rodů masožravek.

Klepněte pro větší obrázek
Květy jsou drobné, ale ozdobné

V jeho těle dokonce byla prokázána přítomnost některých trávicích enzymů. Je tedy možné, že tu pojednávám o budoucích masožravkách. Kdo ví, co z nich evoluční vývoj za tisíce či miliony let udělá.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |