vytisknout velikost písma Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

Studený porcelán nemá samozřejmě s tím skutečným vůbec nic společného. Jde o hmotu, která se mu ale po vytvrdnutí hodně podobá. Její výhodou je, že se s ní dobře pracuje, a snadno si ji vyrobíte doma s minimem nákladů. Potřebujete totiž jen ingredience, které máte běžně ve spíži nebo je levně pořídíte v každém supermarketu.

Vánoční aranžování snadno a levně: Využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: Využijte zahradních dřevin

Vánoční ozdoby na mnoho způsobů

Z hotové hmoty se dá vytvořit v podstatě cokoliv, záleží jen na vaší zručnosti a představivosti. Můžete z ní modelovat, vyválet ji na placku a formičkami vykrajovat různé tvary; když ji vyválíte na hodně tenkou placku, můžete z ní libovolné motivy vystřihovat i nůžkami.

Povrch se dá i všelijak dekorovat, obtiskněte do něj například hrubou látku, krajku nebo lístky či větvičky. Hotové ozdoby pak jen nechte usušit buď volně na vzduchu nebo třeba na ústředním topení. Sušení trvá podle tloušťky vymodelovaného předmětu od 12 hodin až do 2-3 dní.

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Recept na studený porcelán

Návody na výrobu studeného porcelánu existují hned dva. Ten původní, pocházející z Argentiny, je o něco složitější. Proto vám tentokrát přinášíme ten druhý, jen ze dvou ingrediencí.

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku jedlé sody
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku studené vody

Postup:

1. Škrob a jedlou sodu nasypte do pánvičky s nepřilnavým povrchem, promíchejte a přilijte vodu.

2. Důkladně promíchejte a začněte za stálého míchání na mírném plameni pomalu zahřívat.

3. Při dosáhnutí určité teploty začne soda reagovat, syčet a začnou se tvořit hrudky. Není důvod panikařit. Stáhněte plamen a hmotu ještě několik minut dál míchejte, dokud se nespojí a nezačne se oddělovat od stěn tak, že pánvička bude téměř úplně čistá.

4. Hotovou hmotu opatrně přendejte na čistou kuchyňskou utěrku. Pozor! Bude skutečně velmi horká, nedotýkejte se jí proto teď rukama, nechte ji nejdřív trochu vychladnout.

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

5. Ještě teplou hmotu pak rukama důkladně propracujte, jako kdybyste připravovali těsto.

6. Z propracované hmoty už můžete rovnou začít vytvářet vánoční dekorace. Pokud s ní nechcete pracovat rovnou nebo vám nějaká zbude, dejte ji do sáčku a uložte na suché místo. Při pokojové teplotě vám vydrží několik dní. Nikdy ji ale nedávejte do lednice!

7. Hotové ozdoby nepečte v troubě ani nevařte. Nechte je jen uschnout při pokové teplotě nebo třeba na topení. Vykrájené tvary během schnutí několikrát otočte, aby se vám nezačaly kroutit.

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se na galerii úlovků ze sezóny 2019.

28.  5.  2019 |
Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

12.  6.  2019 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho ale neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

4.  6.  2019 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

28.  5.  2019 |
Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková lim…

Květy bezu černého si možná běžně sušíte nebo z nich děláte bezinkový sirup. Vyzkoušeli jste ale už někdy domácí bezinkovou limonádu? Pokud ne, neváhejte a pusťte se do její přípravy. Je výborná a ve vedru vás osvěží.

7.  6.  2019 | | 2 N/A