vytisknout velikost písma Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

Studený porcelán nemá samozřejmě s tím skutečným vůbec nic společného. Jde o hmotu, která se mu ale po vytvrdnutí hodně podobá. Její výhodou je, že se s ní dobře pracuje, a snadno si ji vyrobíte doma s minimem nákladů. Potřebujete totiž jen ingredience, které máte běžně ve spíži nebo je levně pořídíte v každém supermarketu.

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: využijte zahradních dřevin

Vánoční ozdoby na mnoho způsobů

Z hotové hmoty se dá vytvořit v podstatě cokoliv, záleží jen na vaší zručnosti a představivosti. Můžete z ní modelovat, vyválet ji na placku a formičkami vykrajovat různé tvary; když ji vyválíte na hodně tenkou placku, můžete z ní libovolné motivy vystřihovat i nůžkami.

Povrch se dá i všelijak dekorovat, obtiskněte do něj například hrubou látku, krajku nebo lístky či větvičky. Hotové ozdoby pak jen nechte usušit buď volně na vzduchu nebo třeba na ústředním topení. Sušení trvá podle tloušťky vymodelovaného předmětu od 12 hodin až do 2-3 dní.

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Recept na studený porcelán

Návody na výrobu studeného porcelánu existují hned dva. Ten původní, pocházející z Argentiny, je o něco složitější. Proto vám tentokrát přinášíme ten druhý, jen ze dvou ingrediencí.

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku jedlé sody
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku studené vody

Postup:

1. Škrob a jedlou sodu nasypte do pánvičky s nepřilnavým povrchem, promíchejte a přilijte vodu.

2. Důkladně promíchejte a začněte za stálého míchání na mírném plameni pomalu zahřívat.

3. Při dosáhnutí určité teploty začne soda reagovat, syčet a začnou se tvořit hrudky. Není důvod panikařit. Stáhněte plamen a hmotu ještě několik minut dál míchejte, dokud se nespojí a nezačne se oddělovat od stěn tak, že pánvička bude téměř úplně čistá.

4. Hotovou hmotu opatrně přendejte na čistou kuchyňskou utěrku. Pozor! Bude skutečně velmi horká, nedotýkejte se jí proto teď rukama, nechte ji nejdřív trochu vychladnout.

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

5. Ještě teplou hmotu pak rukama důkladně propracujte, jako kdybyste připravovali těsto.

6. Z propracované hmoty už můžete rovnou začít vytvářet vánoční dekorace. Pokud s ní nechcete pracovat rovnou nebo vám nějaká zbude, dejte ji do sáčku a uložte na suché místo. Při pokojové teplotě vám vydrží několik dní. Nikdy ji ale nedávejte do lednice!

7. Hotové ozdoby nepečte v troubě ani nevařte. Nechte je jen uschnout při pokové teplotě nebo třeba na topení. Vykrájené tvary během schnutí několikrát otočte, aby se vám nezačaly kroutit.

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |