vytisknout velikost písma Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

Studený porcelán nemá samozřejmě s tím skutečným vůbec nic společného. Jde o hmotu, která se mu ale po vytvrdnutí hodně podobá. Její výhodou je, že se s ní dobře pracuje a snadno si ji vyrobíte doma s minimem nákladů. Potřebujete totiž jen ingredience, které máte běžně ve spíži nebo je levně pořídíte v každém supermarketu.

Vánoční aranžování snadno a levně: Využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: Využijte zahradních dřevin

Vánoční ozdoby na mnoho způsobů

Z hotové hmoty se dá vytvořit v podstatě cokoliv, záleží jen na vaší zručnosti a představivosti. Můžete z ní modelovat, vyválet ji na placku a formičkami vykrajovat různé tvary; když ji vyválíte na hodně tenkou placku, můžete z ní libovolné motivy vystřihovat i nůžkami.

Povrch se dá i všelijak dekorovat, obtiskněte do něj například hrubou látku, krajku nebo lístky či větvičky. Hotové ozdoby pak jen nechte usušit buď volně na vzduchu, nebo třeba na ústředním topení. Sušení trvá podle tloušťky vymodelovaného předmětu od 12 hodin až do 2–3 dní.

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Recept na studený porcelán

Návody na výrobu studeného porcelánu existují hned dva. Ten původní, pocházející z Argentiny, je o něco složitější. Proto vám tentokrát přinášíme ten druhý, jen ze dvou ingrediencí.

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku jedlé sody
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku studené vody

Postup:

1. Škrob a jedlou sodu nasypte do pánvičky s nepřilnavým povrchem, promíchejte a přilijte vodu.

2. Důkladně promíchejte a začněte za stálého míchání na mírném plameni pomalu zahřívat.

3. Při dosáhnutí určité teploty začne soda reagovat, syčet a začnou se tvořit hrudky. Není důvod panikařit. Stáhněte plamen a hmotu ještě několik minut dál míchejte, dokud se nespojí a nezačne se oddělovat od stěn tak, že pánvička bude téměř úplně čistá.

4. Hotovou hmotu opatrně přendejte na čistou kuchyňskou utěrku. Pozor! Bude skutečně velmi horká, nedotýkejte se jí proto teď rukama, nechte ji nejdřív trochu vychladnout.

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

5. Ještě teplou hmotu pak rukama důkladně propracujte, jako kdybyste připravovali těsto.

6. Z propracované hmoty už můžete rovnou začít vytvářet vánoční dekorace. Pokud s ní nechcete pracovat rovnou nebo vám nějaká zbude, dejte ji do sáčku a uložte na suché místo. Při pokojové teplotě vám vydrží několik dní. Nikdy ji ale nedávejte do lednice!

7. Hotové ozdoby nepečte v troubě ani nevařte. Nechte je jen uschnout při pokojové teplotě nebo třeba na topení. Vykrájené tvary během schnutí několikrát otočte, aby se vám nezačaly kroutit.

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |