vytisknout velikost písma Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

Studený porcelán nemá samozřejmě s tím skutečným vůbec nic společného. Jde o hmotu, která se mu ale po vytvrdnutí hodně podobá. Její výhodou je, že se s ní dobře pracuje, a snadno si ji vyrobíte doma s minimem nákladů. Potřebujete totiž jen ingredience, které máte běžně ve spíži nebo je levně pořídíte v každém supermarketu.

Vánoční aranžování snadno a levně: Využijte zahradních dřevin

Vánoční aranžování snadno a levně: Využijte zahradních dřevin

Vánoční ozdoby na mnoho způsobů

Z hotové hmoty se dá vytvořit v podstatě cokoliv, záleží jen na vaší zručnosti a představivosti. Můžete z ní modelovat, vyválet ji na placku a formičkami vykrajovat různé tvary; když ji vyválíte na hodně tenkou placku, můžete z ní libovolné motivy vystřihovat i nůžkami.

Povrch se dá i všelijak dekorovat, obtiskněte do něj například hrubou látku, krajku nebo lístky či větvičky. Hotové ozdoby pak jen nechte usušit buď volně na vzduchu nebo třeba na ústředním topení. Sušení trvá podle tloušťky vymodelovaného předmětu od 12 hodin až do 2-3 dní.

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Vyrobte si adventní věnec: Inspirace tradiční i netradiční

Recept na studený porcelán

Návody na výrobu studeného porcelánu existují hned dva. Ten původní, pocházející z Argentiny, je o něco složitější. Proto vám tentokrát přinášíme ten druhý, jen ze dvou ingrediencí.

Budete potřebovat:

  • 1/4 hrnku jedlé sody
  • 1/4 hrnku kukuřičného škrobu
  • 1/4 hrnku studené vody

Postup:

1. Škrob a jedlou sodu nasypte do pánvičky s nepřilnavým povrchem, promíchejte a přilijte vodu.

2. Důkladně promíchejte a začněte za stálého míchání na mírném plameni pomalu zahřívat.

3. Při dosáhnutí určité teploty začne soda reagovat, syčet a začnou se tvořit hrudky. Není důvod panikařit. Stáhněte plamen a hmotu ještě několik minut dál míchejte, dokud se nespojí a nezačne se oddělovat od stěn tak, že pánvička bude téměř úplně čistá.

4. Hotovou hmotu opatrně přendejte na čistou kuchyňskou utěrku. Pozor! Bude skutečně velmi horká, nedotýkejte se jí proto teď rukama, nechte ji nejdřív trochu vychladnout.

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

5. Ještě teplou hmotu pak rukama důkladně propracujte, jako kdybyste připravovali těsto.

6. Z propracované hmoty už můžete rovnou začít vytvářet vánoční dekorace. Pokud s ní nechcete pracovat rovnou nebo vám nějaká zbude, dejte ji do sáčku a uložte na suché místo. Při pokojové teplotě vám vydrží několik dní. Nikdy ji ale nedávejte do lednice!

7. Hotové ozdoby nepečte v troubě ani nevařte. Nechte je jen uschnout při pokové teplotě nebo třeba na topení. Vykrájené tvary během schnutí několikrát otočte, aby se vám nezačaly kroutit.

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Vánoční květiny: Co potřebují brambořík, azalka a vánoční hvězda

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |