vytisknout velikost písma Stromy v botanické zahradě v Praze Troji: seznamte se!

Stromy v botanické zahradě v Praze Troji: seznamte se!

Ve čtvrtek 16. ledna se ve výstavní místnosti Botanické zahrady hlavního města Prahy v Troji uskuteční od 17.30 hodin přednáška kurátora dřevin mírného pásu Bc. Tomáše Vencálka věnovaná zajímavým stromům, které se v ní vyskytují. Vstupné činí 20 Kč.

Přestože zahrada se v rámci České republiky řadí mezi mladší, některé dřeviny v ní vysazené už získaly úctyhodné rozměry. Navíc v ní rostou i vzácné taxony, které u nás na jiném místě nelze vidět vůbec nebo jen zřídka.

Vzhledem k vhodným klimatickým poměrům se v Troji daří pod širým nebem i teplomilnějším druhům, jež se v našich podmínkách běžně dají pěstovat jen v nejteplejších oblastech, jako je jižní Morava nebo jižní Slovensko.

Klepněte pro větší obrázek
Mapa geografických výsadeb trojské zahrady; foto: Botanická zahrada hlavního města Prahy 

Stromy z cizích krajů

Kromě větších exemplářů se návštěvníci přednášky seznámí i s menšími, ale o to vzácnějšími dřevinami, které byly nasbírány během expedic uskutečněných v uplynulých desetiletích.

Některé z nich již dorostly do velikosti, že mohly být začleněny do nových výsadeb, jež jsou záměrně utvářeny geograficky, tedy tak, aby co nejvěrněji připomínaly místa původu dřevin.

Zdroj: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

29.  7.  2020 |