vytisknout velikost písma Stromem roku 2013 je dub z Višňové

Stromem roku 2013 je dub z Višňové

U příležitosti oslav Dne stromů vyhlásila 18. října Nadace Partnerství Strom roku 2013. Stal se jím Dub ochránce z Višňové v Libereckém kraji, který v anketě získal přes 6 tisíc hlasů z celkových 36267. Jedná se o 150letý dub letní s obvodem kmene 470 centimetrů ve výšce 130 centimetrů. 

Klepněte pro větší obrázek
Vítězný dub
 

Druhé místo obsadil Skalecký buk z Mníšku pod Brdy ve Středočeském kraji a třetí skončila Poběžovická lípa z Plzeňského kraje. Letošní výtěžek sbírky, který bude využit na péči o stromy, je 130 916 Kč.

 

Dub ochránce

V roce 2010 postihla Višňovou katastrofální povodeň. Řeka Smědá se vylila z břehů a nejvíce udeřila v části obce zvané Víska. Pod vodou zde bylo 42 domů z celkových 65. Voda s sebou brala auta, stromy a další materiál. Naplavený materiál však zastavil mohutný dub, který zde již dlouho roste.

Ačkoliv utrpěl četná zranění, odolal a nespadl. Mnoho hrázděných domů v jeho blízkosti vděčí dubu za to, že ještě stojí, protože ne všechny domy měly takové štěstí. Strom zachránil život také manželskému páru se psem, který přežil na střeše jednoho z domů. Místní obyvatelé ho i proto nazývají Dubem ochráncem a doufají, že jeho službu již nikdy nebudou potřebovat.

 

 

Vítězný strom získává kromě titulu poukaz na arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a bude reprezentovat Českou republiku v mezinárodní anketě Evropský strom roku. Peníze získané hlasováním využijí obec a sdružení k výsadbě nových stromů a k vytvoření informační tabule o dubu.

Foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |