vytisknout velikost písma Střecha z dřevěných šindelů voní domovem

Střecha pokrytá šindelem dokáže proměnit stavbu ve vyšperkovaný architektonický klenot. Dřevěný šindel vyrobený klasickým postupem totiž patří k nejlepším střešním krytinám, které nenásilně splynou jak se samotným objektem, tak i s okolím a užitnými vlastnostmi dokonce některé jiné krytiny předčí.
Střecha z dřevěných šindelů voní domovem

K roubence, srubu nebo staré chalupě

Dřevěný šindel je tradiční a v minulosti dokonce nejpoužívanější střešní krytinou na lidových stavbách. Je opravdu obtížné srovnávat dřevěné šindele prověřené mnoha generacemi s krytinami z moderních materiálů, které leckdy věrně kopírují vzhled klasické krytiny. Jednou z předností dřevěných šindelů je nízká hmotnost, což je vynikající vlastnost z hlediska zatížení krovů, které v tomto případě nemusí být zdaleka tak masivní jako pro klasickou krytinu z pálených tašek. K námitce, že bonnský či kanadský šindel je možná lehčí než dřevěný, lze poznamenat, že ke stavbám v čistém stylu lidové architektury se nehodí, a tím méně k těm historicky starým. Asfaltované šindele jsou z architektonického pohledu přípustné pro dřevěné zahradní stavby nebo pro nové objekty.

Z hlediska snadné opravy střešní krytiny se dá dřevěný šindel snadno vyměnit. Hlavní výhodou dřevěných šindelů je dlouhá životnost, která je zhruba o polovinu delší než u šindelů z jiných materiálů. Největším plusem dřevěných šindelů jsou však izolační vlastnosti. Dřevo v letních měsících výrazně snižuje prohřívání stavby slunečním žárem a v zimě výborně drží teplo, což je u dřevostaveb prvořadým úkolem a u kamenných objektů výrazným přínosem.

Vzkříšení doškové střechy

Vzkříšení doškové střechy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A