vytisknout velikost písma Střecha z dřevěných šindelů voní domovem

Střecha pokrytá šindelem dokáže proměnit stavbu ve vyšperkovaný architektonický klenot. Dřevěný šindel vyrobený klasickým postupem totiž patří k nejlepším střešním krytinám, které nenásilně splynou jak se samotným objektem, tak i s okolím a užitnými vlastnostmi dokonce některé jiné krytiny předčí.
Střecha z dřevěných šindelů voní domovem

K roubence, srubu nebo staré chalupě

Dřevěný šindel je tradiční a v minulosti dokonce nejpoužívanější střešní krytinou na lidových stavbách. Je opravdu obtížné srovnávat dřevěné šindele prověřené mnoha generacemi s krytinami z moderních materiálů, které leckdy věrně kopírují vzhled klasické krytiny. Jednou z předností dřevěných šindelů je nízká hmotnost, což je vynikající vlastnost z hlediska zatížení krovů, které v tomto případě nemusí být zdaleka tak masivní jako pro klasickou krytinu z pálených tašek. K námitce, že bonnský či kanadský šindel je možná lehčí než dřevěný, lze poznamenat, že ke stavbám v čistém stylu lidové architektury se nehodí, a tím méně k těm historicky starým. Asfaltované šindele jsou z architektonického pohledu přípustné pro dřevěné zahradní stavby nebo pro nové objekty.

Z hlediska snadné opravy střešní krytiny se dá dřevěný šindel snadno vyměnit. Hlavní výhodou dřevěných šindelů je dlouhá životnost, která je zhruba o polovinu delší než u šindelů z jiných materiálů. Největším plusem dřevěných šindelů jsou však izolační vlastnosti. Dřevo v letních měsících výrazně snižuje prohřívání stavby slunečním žárem a v zimě výborně drží teplo, což je u dřevostaveb prvořadým úkolem a u kamenných objektů výrazným přínosem.

Vzkříšení doškové střechy

Vzkříšení doškové střechy

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A