vytisknout velikost písma Stavíme pergolu

Zahrada by měla být ostrovem klidu a oddechu, kde by si každý měl najít své klidné místo. Pergola kromě funkce pohledové clony poskytuje v létě příjemný stín i místo k odpočinku.

Co musíte vědět, než se do stavby pustíte

Z konstrukčního i finančního hlediska je pergola jednoduchá, nenáročná stavba, do které se může pustit téměř každý. Tvar i materiál přístřešku může být libovolný, jedinou podmínkou je funkčnost a vhodné zakomponování do prostředí zahrady.

Při budování pergoly je třeba dodržet přiměřené proporce. Světlá výška by měla být v rozmezí 2,2 až 2,5 m, abychom mohli pod přístřešek pohodlně vejít. Pergola porostlá popínavými rostlinami se zdá opticky užší a nižší. Šířka pergoly se doporučuje 3 m, závisí však hlavně od celkových proporcích zahrady.

Nosné sloupky a ostatní konstrukční části pergoly musí být dostatečně pevné, protože konstrukce musí odolávat silným náporům větru a unést hmotnost popínavých rostlin. Horní rám budujeme v mírném spádu 1–2 % (1–2 cm na 1 metr) ve směru, kde odtékající voda nepřekáží. Pergolu můžeme podle stavebního zákona charakterizovat jako drobnou stavbu. Na její vybudování pak nepotřebujeme stavební povolení, ale stačí pouze ohlášení stavby příslušnému stavebnímu úřadu.

Z čeho pergolu postavit?

Pergolu zpravidla tvoří dřevěná konstrukce, ale často se používají také ocelová lanka, cihly, kámen, beton nebo kombinace více materiálů. Pergolu lze sestavit ze zakoupených dílců, které lze snadno na zimu rozebrat a uskladnit. Životnost takové pergoly je pak prakticky neomezená.

Pergola: co si promyslet, než si ji pořídíte

Pergola: co si promyslet, než si ji pořídíte

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |