vytisknout velikost písma Stavíme pergolu

Zahrada by měla být ostrovem klidu a oddechu, kde by si každý měl najít své klidné místo. Pergola kromě funkce pohledové clony poskytuje v létě příjemný stín i místo k odpočinku.

Co musíte vědět, než se do stavby pustíte

Z konstrukčního i finančního hlediska je pergola jednoduchá, nenáročná stavba, do které se může pustit téměř každý. Tvar i materiál přístřešku může být libovolný, jedinou podmínkou je funkčnost a vhodné zakomponování do prostředí zahrady.

Při budování pergoly je třeba dodržet přiměřené proporce. Světlá výška by měla být v rozmezí 2,2 až 2,5 m, abychom mohli pod přístřešek pohodlně vejít. Pergola porostlá popínavými rostlinami se zdá opticky užší a nižší. Šířka pergoly se doporučuje 3 m, závisí však hlavně od celkových proporcích zahrady.

Nosné sloupky a ostatní konstrukční části pergoly musí být dostatečně pevné, protože konstrukce musí odolávat silným náporům větru a unést hmotnost popínavých rostlin. Horní rám budujeme v mírném spádu 1–2 % (1–2 cm na 1 metr) ve směru, kde odtékající voda nepřekáží. Pergolu můžeme podle stavebního zákona charakterizovat jako drobnou stavbu. Na její vybudování pak nepotřebujeme stavební povolení, ale stačí pouze ohlášení stavby příslušnému stavebnímu úřadu.

Z čeho pergolu postavit?

Pergolu zpravidla tvoří dřevěná konstrukce, ale často se používají také ocelová lanka, cihly, kámen, beton nebo kombinace více materiálů. Pergolu lze sestavit ze zakoupených dílců, které lze snadno na zimu rozebrat a uskladnit. Životnost takové pergoly je pak prakticky neomezená.

Pergola: co si promyslet, než si ji pořídíte

Pergola: co si promyslet, než si ji pořídíte

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |