vytisknout velikost písma Stavíme pergolu

Zahrada by měla být ostrovem klidu a oddechu, kde by si každý měl najít své klidné místo. Pergola kromě funkce pohledové clony poskytuje v létě příjemný stín i místo k odpočinku.

Co musíte vědět, než se do stavby pustíte

Z konstrukčního i finančního hlediska je pergola jednoduchá, nenáročná stavba, do které se může pustit téměř každý. Tvar i materiál přístřešku může být libovolný, jedinou podmínkou je funkčnost a vhodné zakomponování do prostředí zahrady.

Při budování pergoly je třeba dodržet přiměřené proporce. Světlá výška by měla být v rozmezí 2,2 až 2,5 m, abychom mohli pod přístřešek pohodlně vejít. Pergola porostlá popínavými rostlinami se zdá opticky užší a nižší. Šířka pergoly se doporučuje 3 m, závisí však hlavně od celkových proporcích zahrady.

Nosné sloupky a ostatní konstrukční části pergoly musí být dostatečně pevné, protože konstrukce musí odolávat silným náporům větru a unést hmotnost popínavých rostlin. Horní rám budujeme v mírném spádu 1–2 % (1–2 cm na 1 metr) ve směru, kde odtékající voda nepřekáží. Pergolu můžeme podle stavebního zákona charakterizovat jako drobnou stavbu. Na její vybudování pak nepotřebujeme stavební povolení, ale stačí pouze ohlášení stavby příslušnému stavebnímu úřadu.

Z čeho pergolu postavit?

Pergolu zpravidla tvoří dřevěná konstrukce, ale často se používají také ocelová lanka, cihly, kámen, beton nebo kombinace více materiálů. Pergolu lze sestavit ze zakoupených dílců, které lze snadno na zimu rozebrat a uskladnit. Životnost takové pergoly je pak prakticky neomezená.

Pergola: co si promyslet, než si ji pořídíte

Pergola: co si promyslet, než si ji pořídíte

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |