5
Fotogalerie

Stavebnicové systémy: Výborní pomocníci pro každého

Stavebnicové systémy byly vyvinuty pro uživatele, kteří mají naprosto protichůdné požadavky na práci s jediným strojem. Hodí se především majitelům větších zahrad, již s ním hodlají zvládnout různé úkoly od jara do zimy.

 Stavebnicové systémy1.jpg

Výhodou stavebnicových malotraktorů je možnost provádět široký rozsah prací po celý rok; foto: www.dakr.com

K jejich pohonu slouží spalovací motor vertikální nebo horizontální konstrukce. Přenos síly zajišťuje odstředivá rozběhová spojka či klínový řemen. Malotraktory používající klínové řemeny k primárnímu převodu z motoru na převodovku se moc nehodí na časté práce s rotavátorem nebo obracecím pluhem. Pro řemenové převody to znamená opravdu citelné zatížení, a hrozí tak poškození řemenů nebo řemenic prokluzem a následným přehřátím.

Pokud budete stavebnici často využívat k práci s půdou, vyberte si některý z malotraktorů, jenž disponuje pro přenos síly mezi motorem a pracovním adaptérem odstředivou spojkou. Tyto stroje jsou konstruovány pro velké zatížení, převodovky mají stálou olejovou náplň a kvalitní ložiska.

Využijte stavebnici k vaší spokojenosti

Stavebnicové malotraktory jednodušší konstrukce jsou určeny pro obdělávání menších ploch a zahrádek. Osmipalcová kola mají pro snazší manipulaci při těžších pracích uzávěrky nábojů. Kola můžete vyměnit za kypřicí nože a tím malotraktor použít ke kypření zahrádky.

Pohon obstarává čtyřdobý motor s vertikální či horizontální konstrukcí, primární převod z motoru na šnekovou převodovou skříň zajišťuje klínový řemen. Právě proto se malotraktor hodí na menší pozemky do dvou tisíc metrů čtverečních, kde bude méně namáhán. Tyto stroje využijete pro veškeré práce s půdou, navíc k nim můžete připojit i vozík.

Obrázek 2-stavebnicové systémy.jpg
Bubnová sekačka je nejpoužívanějším příslušenstvím stavebnicových systémů; foto: www.vari.cz 

Malotraktory s rozběhovou odstředivou spojkou zvládnou údržbu velkých ploch. Převodové skříně slouží pro veškeré práce s půdou a aktivním poháněným příslušenstvím. Pro opravdu náročné použití při zpracování půdy můžete vyzkoušet kovové návleky na kola.

I bez orebních návleků ale zvládnete s veškerými závažími orat trávníky – jen je nutné dbát na to, aby se motor při přechodu z volnoběžných otáček do vyšších rychle rozběhl. Ke spojení mezi motorem a převodovkou je použito rozběhové odstředivé spojky, které pomalé rozběhy do vyšších otáček zrovna nesvědčí. Pokud nebudete motor vyloženě ,,trápit“ v nízkých otáčkách, pak nemusíte mít obavy, spojka pracuje bez problémů a dlouho vydrží.

K těmto profesionálním stavebnicovým systémům lze připojit celou škálu příslušenství pro zpracování půdy a činnosti s aktivním příslušenstvím, jako je sečení a obracení sena, mulčování, úklid veřejných prostranství a podobně. U převodovek pro práce s půdou není problémem vyměnit kola za okopávací nože.

Nastavujte, montujte

Pro orbu je nutné pečlivé seřízení nastavovacím tělesem. Umístěte malotraktor na pevný podklad a nastavte spodní kluznici tak, aby stála v rovině. To provedete zadní kličkou nastavovacího tělesa, tou přední udáváte šíři orby. Jeden pluh nastavte kličkou tělesa (regulace sklonu pluhu) a druhý stavte dorazem.

Nyní musíte docílit vyvážení stroje. Nasaďte velké přední závaží a nad toto na trubkový nosič upněte obě vyrovnávací závaží tak, aby byl celý malotraktor vyvážený (trubkový nosič je na malotraktorech typu Terra/Vari).

Obrázek 3.jpg
S tímhle pomocníkem se můžete pustit třeba i do orby pole, zvládne toho opravdu hodně; foto: www.dakr.com

Pro vyorávání brambor, pasivní kultivaci a vláčení není třeba velké závaží, stačí jen vyrovnávací. Chcete-li malotraktor použít jako rotavátor, nabízí se dva způsoby: buď použijte rotavátor samostatný, nebo rozeberte tažnou nápravu, odmontujte závěsné zařízení pro obracecí pluh a místo kol nasaďte kypřicí ústrojí.

Při výběru se nabízí dva typy: úhlové nože pro lehkou půdu nebo kopinaté pro půdu těžkou. Přidejte radličku do vrchního závěsu (ten zůstane přimontovaný) a na přední nosič závaží namontujte závaží a vodicí kolečko. Tím je rotavátor připraven do akce.

Pro práci s aktivním příslušenstvím se používá převodová skříň s aktivním vývodem. Výrobci ji nabízí ve dvou verzích: s pojezdem pouze vpřed nebo se zpátečkou. Manipulace s tímto typem převodovky je jednoduchá, zařízení disponuje vypinatelným pojezdem.

Vypínání pojezdu se provádí páčkou montovanou na levou vodicí rukojeť pohonné jednotky, řazení zpětného chodu pak řadicími pákami z místa obsluhy. Stejně jako předchozí převodovky pro práci s půdou je i tato vybavena stálou náplní oleje a kuličkovými ložisky.

S tímto typem převodovky můžete provádět veškeré komunální práce: sekání a obracení, mulčování, frézování sněhu, úklid zametacím kartáčem a podobně. Pro sečení trávy je nabídka opravdu široká. Můžete si vybrat, jestli chcete použít jedno nebo dvoububnovou sekačku (letošní novinka), lištovou sekačku či mulčovač.

Veškeré příslušenství se zapojuje do předního hrdla převodovky, kde je také vývodová hřídel pro aktivní náhon. Při sekání může být problémem úzký rozchod kol a tím horší průchodnost kopcovitým terénem. Takový stroj se hodí spíše na rovné plochy.

Převodovky s aktivním vývodem

Hrdlo převodovky pro použití sekačky nebo jiného nářadí namažte vazelínou. Případná výměna adaptérů bude pro obsluhu jednodušší. Pro lištové sekačky platí jedno: je třeba, aby bylo žací ústrojí namazané a sekací žabky nabroušené. Jedině tak posečete kvalitně a tráva bude klást minimální odpor.

Bubnovou sekačku nemusíte nijak přehnaně udržovat. Stačí jen, abyste ji po použití očistili a případně nabrousili nože. Taková sekačka zvládne i velmi vysokou trávu s výškou přes jeden a půl metru, je tedy ideální pro posečení náletu.

Mulčovač se hodí k sečení neudržované plochy. Po každém použití vyčistěte korpus a případně nabruste nůž. Správný postup mulčování najdete popsaný v článku o mulčovačích (http://www.abecedazahrady.cz/default.aspx?section=61&server=1&article=1252).

Pro ostatní adaptéry platí, že po použití je musíte očistit a pohyblivé části namazat. Jedině tak vám vydrží dlouhou dobu bez zbytečných oprav způsobených nešetrným používáním.

Adaptéry přímo připojitelné na pohonné jednotky

Bubnové sekačky jsou nejpoužívanějším adaptérem. Výhodou jejich konstrukce je velký záběr a minimální nároky na údržbu. Koncepčně se jedná o sekačky kategorie profi, které snesou opravdu velké a každodenní zatížení.

Po každém jejich použití stačí vyčistit plastová ozubená kola pojezdu, zkontrolovat nabroušení sekacích nožů a jednou za rok se podívat na hladinu oleje v převodovce. Při koupi si můžete vybrat, jestli chcete sekačku s koly plnopryžovými, nebo foukanými s duší.

Pro častější nasazení sekačky se více hodí pneumatiky s dušemi, ze kterých můžete v případě nutnosti – při práci v kopcovitém terénu, pro lepší záběr pojezdu a méně námahy – odpustit tlak.

Žací rotor pomocí jednoho šroubu jednoduše demontujete a místo něj můžete použít obraceč sena. Tímto krokem získáte plnohodnotného pomocníka – obraceč uplatníte spíše při obracení a shrabování trav a sena na menších pozemcích. Na velké pozemky využijte raději pásový obraceč.

Novinkou firmy Dakr je sekací podvozek "Panter" pro motory s odstředivou spojkou. Nespornou výhodu představuje možnost připojení široké škály příslušenství místo sekačky. Adaptér sekačky jednoduše sejmete a použijete mulčovač, obraceč sena, dvoustupňovou frézu na sníh, drtič a podobně.

Drtič zvládne podle uživatelů štěpkovat až pět centimetrů silné větve. Na zimu se vám bude k úklidu sněhu hodit i shrnovací radlice místo frézy. Rotační kypřič využijte pro nakypření půdy. Je to výborný a nenáročný pomocník. Některé modifikace kypřičů se samostatnou převodovkou disponují dokonce i kuželovou spojkou pro vypnutí pracovního ústrojí. Kypřicí nože můžete zaměnit za oborávací kola a připojit hrobkovací radličku. Pak už nic nebrání řádkování sadby brambor.

Možná se ptáte, zda můžete rotavátor využít k meziřádkovému kypření. Rotační kypřiče lze na meziřádkové kypření a okopávání jednoduše upravit – pouze demontujete část kypřicích nožů a popřípadě použijete kratšího osového čepu. Vše ostatní necháte na rotavátoru původní.

Stavebnicové systémy4.jpg
I zima může být pohodlnější: odhoďte lopaty, využijte sněhovou frézu; foto: www.dakr.com

Mulčovače jsou v kurzu

Je vidět, že trendu mulčování se výrobci techniky přizpůsobili. Každý z nich nabízí pro svoji stavebnici alespoň jeden typ mulčovače. Celkový trend posledních let postupně méně a méně přeje úspěchu lištových sekaček. (Pamatujete si ještě na každou druhou louku sekanou ,,emefkou“?) Nyní se pozornost obrací k sečení bubnovému a čím dál tím více se používají mulčovače.

Co se týká prací s půdou, orba jednoosým malotraktorem představuje velmi pohodlný způsob, jak zkultivovat plochu po sezonním použití. Práce s rotačním kypřičem je vhodná zvláště pro zpracování těžších typů půdy, ale ani lehkou půdu nijak před sadbou nepoškodíte, pokud ji na začátku sezony (ještě před sázením zeleniny a květin) zkypříte. Stav záhonů je při intenzivní kultivaci často velmi dobrý.

Stavebnicový systém se vyplatí všem, kteří mají zahrádky, potřebují častěji sekat trávník a případně by si rádi ulehčili práci při rytí záhonů na podzim.

Za jednoosý malotraktor můžete připojit některý z vozíků. Modifikací je několik a konstruovány jsou stejně. Hodí se k převážení sypkých hmot, ulehčíte si s nimi práci i při svážení sena. Vozíky mají ve standardní výbavě nožní a ruční brzdu.

Pamatujte na...

Při koupi motokultivátorů (jednoosých malotraktorů) využívejte služeb odborně vyškolených prodejců ve specializovaných obchodech. Vzhledem k tomu, že se jedná o pomocníka na celý rok, budete potřebovat poradit s výběrem správného příslušenství hodícího se právě pro vaši zahradu nebo pozemek.

Pro jednodušší práce můžete využít stavebnicového systému s ,,levnější“ konstrukcí. Takové stroje mají jako primární převod použitý klínový řemen a využijete je pro jednodušší a méně namáhavé práce.

K pracím těžkého charakteru, jako je časté intenzivní zpracování půdy, si pořiďte stavebnicový systém, který mezi motorem a převodovkou či adaptérem používá odstředivé spojky. Silnou stránkou těchto pomocníků je dlouhá životnost.
 

Obrázek 5.jpg
Sekačka Dakr RZS 69 se stala hitem posledních let. Uživatelé oceňují minimální nároky na údržbu a levné a dostupné náhradní díly; foto: 
www.dakr.com

Pro orbu a práce s aktivním příslušenstvím můžete využít výše uvedeného návodu. Pro práce s půdou je nutné poctivé seřízení a vyvážení, pro sečení musíte mít kvalitně nabroušené žabky nebo nože sekaček.

Pro dlouhou životnost motorů platí jedna všeobecná zásada – nezanedbávejte údržbu. Je však úplně jedno, jestli se jedná o dvoudobý či čtyřdobý motor. Každý totiž potřebuje v určitý počet motohodin servisní operaci, při které jsou vykonány úkony údržby.

Také se zaměřte na opotřebení spojkového obložení – vyplatí se koupit kvalitní olej. Na oleje typu ,,m2t“ zapomeňte, mají nedostatečné mazací schopnosti pro takovýto typ motoru. Při použití tohoto oleje motor značně vibruje, je třeba uvědomit si skutečnost, že vzduchem chlazené motory vyžadují olej s velkou stálostí mazacího filmu, protože jsou velmi tepelně namáhány.

Čtyřdobé motory všech značek a generací vyžadují údržbu častěji než motory dvoudobé. U motorů s visutými ventily musíte jednou ročně seřídit ventilovou vůli, dále pak kupovat kvalitní oleje a benzin, jinak se může stát, že se ventily ve vedení zadřou. Končí to pak vysokou spotřebou oleje a nákladnou opravou.

Vzduchový filtr má molitanovou nebo papírovou vložku. Tu vyměňujte jednou za rok, při častém sekání pak jednou za půl roku. U vertikálních motorů s odstředivou spojkou se při údržbě zaměřte také na její opotřebení. Pokud budete dodržovat údržbu, nikdy vás nic nemůže překvapit.

Pro orientaci na našem trhu slouží níže uvedená tabulka, kde jsou uvedeny ceny příslušenství a nejpoužívanějších sestav.

Typ motoru Výkon Popis motoru cena s DPH
Popis a ceny jsou shodné pro všechny výrobce stavebnicových systémů s odstředivou spojkou 80 mm
Briggs INTEC PRO 65 OHV 6,5 HP Čtyřdobý jednoválec OHV s tlakovým mazáním a filtrem oleje, obsah 190ccm, spojka 80 mm 16 200 Kč
Briggs INTEC EDGE 60 OHV 6,0 HP Čtyřdobý jednoválec OHV, mazání rozstřikem, obsah 190 ccm, spojka 80 mm 10 700 Kč
Briggs QUANTUM XM 55 5,5 HP Čtyřdobý jednoválec SV, mazání rozstřikem,obsah 190 ccm, spojka 80 mm 11 900 Kč
HONDA GCV 160 OHC 5,5 HP Čtyřdobý jednoválec OHC, mazání rozstřikem, obsah 160ccm, spojka 80 mm 13 500 Kč
HONDA GCV 190 OHC 6,5 HP Čtyřdobý jednoválec OHC, mazání rozstřikem, obsah 187 ccm, spojka 80 mm 20 800 Kč
JIKOV 1453 Iskra 4,7 HP Dvoudobý jednoválec,kontaktní zapalování ISKRA, obsah 133 ccm, spojka 80 mm 10 700 Kč
JIKOV 1454 Vape 4,7 HP Dvoudobý jednoválec,bezdotykové zapalování VAPE, obsah 133 ccm, spojka 80 mm 10 900 Kč
JIKOV 1454 Vape DV 4,7 HP Dvoudobý jednoválec se zapalováním VAPE a dekompresním ventilem, obsah 133 ccm, spojka 80 mm 11 900 Kč
JIKOV 1447 Iskra DV 5,7 HP Dvoudobý jednoválec se zapalováním ISKRA a dekompresním ventilem, obsah 153 ccm, spojka 80 mm 12 500 Kč
JIKOV 1447 Vape DV 5,7 HP Dvoudobý jednoválec se zapalováním VAPE a dekompresním ventilem, obsah 153 ccm, spojka 80 mm 12 900 Kč
Tecumseh ENDURO 70 XL OHV 7,0 HP Čtyřdobý jednoválec OHV s tlakovým mazáním, obsah 195 ccm, spojka 80 mm 13 500 Kč
       
Vodicí řídítka k motorovým jednotkám
Vodicí rukojeti DAKR UR 201 Stranově i výškově nastavitelné 3 700 Kč
Vodicí rukojeti DAKR 01 Pevná trubková řidítka(hodí se k sekačce) 600 Kč
Vodicí rukojeti JIKOV-provedení luční Stranově nastavitelná 2 300 Kč
Vodicí rukojeti JIKOV-provedení vyklápěcí Stranově i výškově nastavitelná 2 800 Kč
Vodicí rukojeti JIKOV- provedení vyklápěcí Speciál Stranově i výškově nastavitelná 3 800 Kč
Vodicí rukojeti VARI VR 02 Stranově i výškově nastavitelná 3 100 Kč
       
       
Příplatek za odstředivou spojku o průměru 120 mm (pouze pro dvoudobé motory JIKOV) 1 700 Kč
       
Příslušenství a celky k motorům s odstředivou spojkou 80 mm
Všechny systémy DAKR, ROBUS, VARI lze navzájem kombinovat
Typ výrobku Popis celku cena s DPH
Převodové skříně pro práce s půdou (výrobcem DSK 317 a T 20 je VARI a. s. ; výrobcem MTP 320 je DAKR s. r. o.)
DSK 317 S Převodovka na práce s půdou, rychlosti 3+R, rozchod kol 480 nebo 610 mm(pro čtyřtakt) 16 300 Kč
DSK 317 Převodovka na práce s půdou, rychlosti 3+R, rozchod kol 480 nebo 610 mm(pro dvoutakt JIKOV) 17 300 Kč
MTP 320 Převodovka DAKR na práce s půdou, parametry jako u DSK 317, včetně závěsů, závaží a kol 25 900 Kč
T 20 S Převodovka na práce s půdou, rychlosti 2+R, rozchod kol 61 cm(pro čtyřtakt) 12 500 Kč
T 20 S Převodovka na práce s půdou pro dvoudobé motory JIKOV 13 500 Kč
     
Tažné nápravy a základní celky k DSK 317 a T20:
BZN 002 Závěsné zařízení pro DSK 317 včetně závaží a předního nosiče 3 200 Kč
BZN 004 Závěsné zařízení pro T 20 včetně závaží a předního nosiče 3 200 Kč
BZN 005 Závěsné zařízení pro DSK 317 s tažnou nápravou 14´´ včetně závaží a předního nosiče 3 400 Kč
NT 3 Nastavovací těleso pro připojení pasivního nářadí 3 200 Kč
ON 01 Opěrná noha pro DSK 317 500 Kč
TN 01 Tažná náprava k DSK 317 8 900 Kč
TN 03 Tažná náprava k T 20 7 500 Kč
Z 01 Závěs pro připojení návěsu 600 Kč
Typ výrobku Záběr Popis výrobku cena s DPH
Příslušenství k malotraktorům DSK 317, MTP 320 a T20 bez aktivního vývodu:
ABR 354 90 cm Brány hřebové dvouřadé 3 700
AHR 360   Radlice hrobkovací 1 100
ANV 350   Vozík vyklápěcí s koly 145/70-8 8 900
APH 352 18 cm Oboustranný pluh 3 600
AVR 453   Vyorávací radlice 1 500
ASR 2V 85 cm Shrnovací radlice 4 000
BH 138 138 cm Brány hřebové třířadé 5 400
HV 550-5   Vozík vyklápěcí s koly 165/70 R 13 13 900
KY 356   Kypřič radličkový 2 900
NM 1 001   Nosič hrobkovacích radliček 1 200
ON TN 01   Orebné návleky na kola 12´´ 1 100
S 800   Sypač nesený k DSK 317 19 900
       
Ústrojí na okopávání půdy pro převodové skříně DSK 317, MTP 320 a T 20:
AKY 357 110 cm Ústrojí kypřicí pro těžké půdy 6 200
AKY 358 115 cm Ústrojí kypřicí pro lehké půdy 6 400
AKY 358 80 cm Ústrojí kypřicí pro lehké půdy 3 800
N 2   Nosič závaží pro zapojení vodicího kola 600
N 3   Nosič radličky s radličkou 500
VK 1A   Vodicí kolo 700
Typ výrobku Popis celku cena s DPH
Převodové skříně DSK 316 s aktivním vývodem pro pohon příslušenství (VARI a. s.)
DSK 316 PA Převodová skříň s koly plnopryžovými pro motor JIKOV 15 900
DSK 316 PSA Převodová skříň s koly plnopryžovými pro motory čtyřdobé 14 900
DSK 316 PZ Převodová skříň se zpátečkou a koly plnopryžovými pro motor JIKOV 24 100
DSK 316 PSZ Převodová skříň se zpátečkou a koly plnopryžovými pro motory čtyřdobé 23 100
Typ výrobku Záběr Popis výrobku cena s DPH
Příslušenství k DSK 316 PA/PZ:
ASR 2V 85 cm Shrnovací radlice 4 000
AV 1   Sedačka s koly pro DSK 316 10 500
DALILA 82 cm Sekačka dvoububnová, otáčení rotorů vpravo 14 900
MULA 150 A   Vozík tlačený s korbou 3 400
OP 1,2 120 cm Obraceč píce pásový 13 500
SAMSON 56 56 cm Bubnová sekačka 12 900
SAMSON 56D 56 cm Vyžínač křovin bubnový 15 500
SK 2A   Kola svahová 2 500
SF 55 55 cm Sněhová fréza dvoustupňová 19 900
TAJFUN 52 52 cm Mulčovač 11 500
TG 1+2   Tlumiče gumové k tlumení otřesů 400
ŽU 1016 100 cm Bezprstá žací lišta 4 800
ŽU 1118 120 cm Bezprstá žací lišta 5 500
       
Výrobky VARI a.s. pro motory s odstředivou spojkou 80 mm: cena s DPH
BDR 600 56 cm Jednobubnová rotační sekačka s pojezdem a ocelovými koly 16 900
DZP 003   Zavlažovací čerpadlo 12 900
TORNÁDO   Drtič zahradního odpadu, maximální šíře větví 5 cm 10 300
ŽT 82 82 cm Dvoububnová rotační sekačka s pojezdem a šípovými koly, otáčení rotorů dle vlastní volby 23 900
       
Stavebnice Panter a RZS 69 pro motory s odstředivou spojkou 80 mm; výrobcem je DAKR spol. s.r.o. cena s DPH
Základní celky stavebnice Panter FD2 a RZS:
Panter FD2 Sekací podvozek, sekačku lze odejmout a nahradit jiným, pouze pro čtyřdobé motory 22 900
RZS 69V/W Sekačka disková, záběr 69 cm, plná nebo foukaná kola se šípovým vzorkem(JIKOV i 4T) 13 900
Typ výrobku Záběr Popis výrobku cena s DPH
Příslušenství k Panteru:    
Drtič větví k FD 2   Drtič větví k Panteru, maximální šíře větví 5 cm 6 000
Fréza na sníh k FD2 69 cm Šneková sněžná fréza, otáčky 1285 nebo 1850 ot./min. 15 000
Mulčovač k FD 2 69 cm Mulčovač 8 900
Radlice k FD 2 85 cm Radlice na sníh, 5 poloh nastavení sklonu 2 300
RZS 70 k FD 2 70 cm Sekačka bubnová k Panteru 6 000
Vozík Mula k FD 2   Vozík tlačený, maximální hmotnost nákladu 100 kg 2 900
       
Příslušenství k RZS 69:    
OP 111 70 cm Obraceč píce rotační k RZS 69 6 700
       
Ostatní výrobky ke stavebnici DAKR RZS:    
KB 211 S 80 cm Rotační kypřič se samostatnou převodovkou pro všechny typy motorů se spojkou 80 mm 8 900
       
Podvozky a příslušenství stavebnicového sytému ROBUS; výrobcem je MOTOR JIKOV Strojírenská a.s. cena s DPH
Základní celky stavebnice ROBUS pro motory s odstředivou spojkou 80 mm:
BDR 550 Jednobubnová sekačka, záběr 58 cm, pojezd a šípová kola, sekačku lze odejmout a nahradit 17 900
BDR 700 V Dvoububnová sekačka se záběrem 70 cm, pojezdem, šípovými koly, rotory lze nahradit 22 900
VRO 2 Rotační kypřič se šnekovou převodovkou, kuželová spojka nožů, záběr 35/55/85 cm 9 400
Typ výrobku Záběr Popis výrobku cena s DPH
Příslušenství k BDR 550/700 :
FS 1 55 cm Sněhová fréza dvoustupňová pro BDR 550/700 18 900
OP 1 100 cm Pásový obraceč píce k BDR 550/700 16 000
SR 1 100 cm Shrnovací radlice pro BDR 550/700 3 000
SR 2 100 cm Shrnovací radlice odpružená k BDR 550/700 3 600
STRONG MHR 550 57 cm Mulčovač k BDR 550/700 pro pozemky do 2000 metrů čtverečních 10 000
ZK 110 110 cm Zametací kartáč k BDR 550/700 24 900
       
Příslušenství k adaptérům BDR 550/700 a VRO 2:
Lopatky na sníh pro OP 1 Lopatky ke shrnování sněhu pro obraceč OP 1(sada devíti lopatek z pryže) 200
Oborávací kola - pár Oborávací kola k rotavátoru VRO 2 700
Oborávací pluh Pluh k přihrnování brambor, místo nožů se na VRO 2 montují oborávací kola 800
       
Stavebnice DAKR Panter s vestavěným motorem, výrobcem je DAKR Hranice spol. s.r.o. cena s DPH
Základní celky stavebnice Panter FD2:
Pohonná jednotka FD 2 Základní celek stavebnice - motor Briggs INTEC PRO 65 OHV s podvozkem bez adaptéru 24 500
Sekačka Panter FD 2 Základní celek Panteru s motorem Briggs INTEC Pro 65 OHV s diskovou sekačkou RZS 70 29 500
       
Poznámka: K této stavebnici se používá příslušenství pro Panter s odstředivou spojkou. Zde je motor vestavěn do rámové konstrukce.  
       
       
Stavebnicový systém VARI PONY II A, výrobcem je VARI a.s. Libice nad Cidlinou cena s DPH
Základní celky stavebnice PONY II A:
PONY IIA Jednoosý malotraktor s koly 4,00-8 a motorem HONDA GCV 160; klínový řemen+šneková převod. 23 500
       
Typ výrobku Záběr Popis výrobku cena s DPH
Příslušenství k PONY IIA:
ASP 60B 56 cm Bubnová sekačka (nutno použít nosič adaptérů a závěs) 14 100
ASP 60 D 56 cm Vyžínač křovin bubnový (nutno použít nosič adaptérů a závěs) 15 300
ASR 2V 85 cm Shrnovací radlice 4 000
ASRA/U   Adaptér shrnovací radlice 2 300
MOPS 60 cm Rotační zametací kartáč (nosič jako u ASP 60) 6 000
NAP   Nosič adaptérů 1 500
NZZ+NZP   Závěsné zařízení přední + zadní 2 800
ON P   Orebné návleky na kola 4,00-8 900
TN 04   Tažná náprava s koly 4,00-8 4 800
UK PONY 60 cm Kypřicí ústrojí 3 200
       
Poznámka: k této stavebnici se využívá stejného taženého příslušenství (pluhy, brány, smyk, vozíky aj.) jako pro DSK 317, MTP 320 a T 20
       
Vybrané sestavy malotraktorů a sekaček cena s DPH
DAKR Hranice spol. s r. o. :
MTP 320 s motorem INTEC Pro 65 OHV, tažnou nápravou 12´´ a všemi závažími 45 900
MTP 320 s motorem JIKOV 1447 DV Iskra, tažnou nápravou 12´´ a všemi závažími 42 200
Panter FD 2 se spojkou a motorem Tecumseh ENDURO 70 XL OHV, sekačka a mulčovač 49 100
Panter FD 2 se spojkou a motorem JIKOV 1447 DV Iskra, sekací adaptér a fréza na sníh + převodovka MTP 320 80 600
RZS 69W s motorem JIKOV 1453 Iskra a řidítky UR 201 28 900
RZS 69W s motorem Honda GCV 160 a řidítky UR 201 31 200
MOTOR JIKOV Strojírenská a. s. Vodňany
BDR 550 jednobubnová sekačka s pojezdem a motorem JIKov 1453 Iskra, kleče luční 28 900
BDR 700 V dvoububnová sekačka s pojezdem a motorem JIKOV 1453 Iskra, kleče luční 33 900
BDR 700 V dvoububnová sekačka s pojezdem a motorem HONDA GCV 160+mulčovací adaptér, kleče vyklápěcí 44 900
VARI a. s. Libice nad Cidlinou
Fréza sněhová SF 55 + DSK 316 PSA + motor HONDA GCV 160 52 400
Fréza sněhová SF 55 + DSK 316 PSZ + motor HONDA GCV 160 60 500
Sekačka bubnová SAMSON 56 + DSK 316 PSA + motor HONDA GCV 160 45 300
Sekačka bubnová SAMSON 56 + DSK 316 PSZ + motor HONDA GCV 160 53 500
TERRA III malotraktor s převodovkou T 20S + náprava 12´´+ závěs pro návěs + opěrná noha + motor HONDA GCV 160 38 000
VARI IV malotraktor s převodovkou DSK 317+náprava 12´´+závěs pro návěs+opěrná noha+motor HONDA GCV 160 43 600
VARI IV profi malotraktor s převodovkou DSK 317 + náprava 14´´ + závěs pro návěs + opěrná noha + motor HONDA GCV 190 50 000
VARI IV malotraktor s převodovkou DSK 317 + náprava 12´´ + závěs pro návěs + opěrná noha + motor HONDA GCV 160 + návěs ANV 350(akce) 44 000
VARI PONY II A malotraktor s bubnovým sečením ASP 60B s motorem HONDA GCV 160 39 000
VARI PONY II A rotační kypřič s motorem HONDA GCV 160 22 000

Doporučujeme

Články odjinud