vytisknout velikost písma Staročeské Vánoce

Srovnáváte někdy, jak se slavily Vánoce za časů našich babiček a prababiček a jak nyní? Nostalgie staročeských Vánoc je milou vzpomínkou na dny pohody a klidu, které často v dnešní hektické době chybí.
Staročeské Vánoce

Sváteční stůl se zdobil větvičkami natrhanými na svatou Barboru, které do Vánoc vykvetly. Nad dveřmi visely snítky jmelí pro štěstí, a když na nebi vyšla první hvězda, zasedla rodina ke svátečnímu stolu.

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Kouzelné devatero  

Sváteční hostině předcházel půst, ale na Štědrý večer si i v chudších rodinách dopřávali několik chodů, protože lidé věřili v kouzelné devatero. Podle pověry platilo, že čím více bude chodů, tím bude příští rok větší úroda na poli.

Prvním chodem bývaly oplatky s medem (někdy také s česnekem nebo různými bylinkami). Potom se podávala polévka, většinou s houbami nebo na Chodsku výtečná houbová omáčka. Oblíbené byly luštěniny, nejčastěji hrách, protože klíček hrachu má podobu kalichu a podle tradice spojoval všechny stolovníky v dobrém i zlém. Nejdříve hospodyně odebrala z mísy hrachu po lžíci pro každé z domácích zvířat, potom si podle vážnosti a stáří nabírali ostatní.

Vánoční stromeček pro lesní zvířata  

Vánoční stromeček pro lesní zvířata  

Čočka na kyselo, sypaná strouhaným perníkem se jedla proto, aby měli lidé po celý příští rok dostatek peněz. Tradičním vánočním jídlem byl houbový kuba z krupek, jáhel, brambor a česneku.

Vždy musela být polévka, ale ta rybí až v pozdějších dobách. Ke staročeské kuchyni patřila třeba ještě kaše s medem, hrách se zelím a jako sladký zákusek sušené míchané ovoce.

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Voňavý stromeček  

Pak zazvonil zvoneček a hospodář přinesl do místnosti stromeček ozdobený ořechy, perníčky, jablíčky, sušeným ovocem, cukrovím, řetězy a svíčkami, který přes den tajně ustrojil. Potom se svíčky zapálily a všichni zpívali koledy, které se u stromečku zpívaly každý večer, dokud se neodstrojil. Někde se stavěly místo stromečku jesle.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |