vytisknout velikost písma Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Srovnáváte někdy, jak se slavily Vánoce za časů našich babiček a prababiček a jak nyní? Nostalgie staročeských Vánoc je milou vzpomínkou na dny pohody a klidu, které často v dnešní hektické době chybí.
Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Sváteční stůl se zdobil větvičkami natrhanými na svatou Barboru, které do Vánoc vykvetly. Nad dveřmi visely snítky jmelí pro štěstí, a když na nebi vyšla první hvězda, zasedla rodina ke svátečnímu stolu.

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Kouzelné devatero  

Sváteční hostině předcházel půst, ale na Štědrý večer si i v chudších rodinách dopřávali několik chodů, protože lidé věřili v kouzelné devatero. Podle pověry platilo, že čím více bude chodů, tím bude příští rok větší úroda na poli.

Tipy na dárky pro babičky a pro dědečky. Čtěte ZDE

Prvním chodem bývaly oplatky s medem (někdy také s česnekem nebo různými bylinkami). Potom se podávala polévka, většinou s houbami nebo na Chodsku výtečná houbová omáčka. Oblíbené byly luštěniny, nejčastěji hrách, protože klíček hrachu má podobu kalichu a podle tradice spojoval všechny stolovníky v dobrém i zlém. Nejdříve hospodyně odebrala z mísy hrachu po lžíci pro každé z domácích zvířat, potom si podle vážnosti a stáří nabírali ostatní.

Vánoční stromeček pro lesní zvířata  

Vánoční stromeček pro lesní zvířata  

Čočka nakyselo sypaná strouhaným perníkem se jedla proto, aby měli lidé po celý příští rok dostatek peněz. Tradičním vánočním jídlem byl houbový kuba z krupek, jáhel, brambor, česneku a hub.

Knížky, které poradí, jak na domácí pohodu

Vždy musela být polévka, ale ta rybí až v pozdějších dobách. Ke staročeské kuchyni patřila třeba ještě kaše s medem, hrách se zelím a jako sladký zákusek sušené míchané ovoce.

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Voňavý stromeček  

Pak zazvonil zvoneček a hospodář přinesl do místnosti stromeček ozdobený ořechy, perníčky, jablíčky, sušeným ovocem, cukrovím, řetězy a svíčkami, který přes den tajně ustrojil. Potom se svíčky zapálily a všichni zpívali koledy, které se u stromečku zpívaly každý večer, dokud se neodstrojil. Někde se stavěly místo stromečku jesle.  

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Tipy na dárky pro zdraví. Čtěte ZDE

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |