vytisknout velikost písma Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Srovnáváte někdy, jak se slavily Vánoce za časů našich babiček a prababiček a jak nyní? Nostalgie staročeských Vánoc je milou vzpomínkou na dny pohody a klidu, které často v dnešní hektické době chybí.
Staročeské Vánoce: Jaké tradice dodržovaly naše babičky?

Sváteční stůl se zdobil větvičkami natrhanými na svatou Barboru, které do Vánoc vykvetly. Nad dveřmi visely snítky jmelí pro štěstí, a když na nebi vyšla první hvězda, zasedla rodina ke svátečnímu stolu.

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Kouzelné devatero  

Sváteční hostině předcházel půst, ale na Štědrý večer si i v chudších rodinách dopřávali několik chodů, protože lidé věřili v kouzelné devatero. Podle pověry platilo, že čím více bude chodů, tím bude příští rok větší úroda na poli.

Tipy na dárky pro babičky a pro dědečky. Čtěte ZDE

Prvním chodem bývaly oplatky s medem (někdy také s česnekem nebo různými bylinkami). Potom se podávala polévka, většinou s houbami nebo na Chodsku výtečná houbová omáčka. Oblíbené byly luštěniny, nejčastěji hrách, protože klíček hrachu má podobu kalichu a podle tradice spojoval všechny stolovníky v dobrém i zlém. Nejdříve hospodyně odebrala z mísy hrachu po lžíci pro každé z domácích zvířat, potom si podle vážnosti a stáří nabírali ostatní.

Vánoční stromeček pro lesní zvířata  

Vánoční stromeček pro lesní zvířata  

Čočka nakyselo sypaná strouhaným perníkem se jedla proto, aby měli lidé po celý příští rok dostatek peněz. Tradičním vánočním jídlem byl houbový kuba z krupek, jáhel, brambor, česneku a hub.

Knížky, které poradí, jak na domácí pohodu

Vždy musela být polévka, ale ta rybí až v pozdějších dobách. Ke staročeské kuchyni patřila třeba ještě kaše s medem, hrách se zelím a jako sladký zákusek sušené míchané ovoce.

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Vánoční stromek v květináči: který druh si vybrat

Voňavý stromeček  

Pak zazvonil zvoneček a hospodář přinesl do místnosti stromeček ozdobený ořechy, perníčky, jablíčky, sušeným ovocem, cukrovím, řetězy a svíčkami, který přes den tajně ustrojil. Potom se svíčky zapálily a všichni zpívali koledy, které se u stromečku zpívaly každý večer, dokud se neodstrojil. Někde se stavěly místo stromečku jesle.  

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Tipy na dárky pro zdraví. Čtěte ZDE

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |
Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Rady z tropů: Kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Kiwi už se stalo běžnou součástí jídelníčku i u nás. Většinou známe jen to zelené, není však jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

3.  1.  2018 |