vytisknout velikost písma Staročeské Vánoce

Milí čtenáři, dnes máte poslední šanci zúčastnit se výstavy zaměřené na staročeské Vánoce, kterou pořádá Botanická zahrada hlavního města Prahy, Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Polabské národopisné muzeum v Přerově nad Labem, firma Bonsai květiny a časopis Zahrádkář.

V klidných dnech mezi svátky přijďte do skleníku Botanické zahrady v Praze 2, Na Slupi 16, do osmnácti hodin.

Na výstavě jsou k vidění různé vánoční dekorace, ozdoby a pamlsky, spolu se zvyky provázejícími období od Svatého Martina po svátek Tříkrálový. Výstavě dominují různé vrkoče, figurky, kominíčci, čerti a panny z ovoce, třesolky, zahrádky z ovoce, svícínky, ježci, stolovníčci, polazy, sluníčka, adventní věnce, kolední proutky, trnkové svícny a muší ráje a nové variace na tyto starobylé dekorace.  

Vánoční stromky budou ozdobeny převážně lidovými ozdobami z papíru, šustí, šišek, oříšků, provázků, slámy, tykvových semen, těsta a skla. Důraz je kladen na zdobení stromků z dob našeho mládí a z dob dětství našich maminek a babiček. Lidové vánoční zvyky představujeme formou miniatur z upečeného perníku, těsta nebo prostřednictvím starých pohlednic.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |